Preskoči na vsebino

AVSTRALIJA: Hranjenje pelikanov, nevarni obalni klifi in roza jezero (21. dan)

V Kalbarriju sva prespala z enim samim razlogom. Vsak dan ob devetih zjutraj namreč lokalni biologi že vrsto desetletij ob obali hranijo divje avstralske pelikane. Na mestu hranjenaja sva bila dovolj zgodaj, da sva se lahko sprehodila po prazni obali. Družbo nama je delalo ducat avstralskih pelikanov, ki so potem v vrsti čakali na svoj dnevni prigrizek. Gospa je razdelila med obiskovalce ducat ribic, ki so jih pelikani pograbili. Z vožnjo sva nadaljevala proti jugu. Najini prvi postanki so bili v neposredni bližini Kalbarrija. Ogledala sva si nevarne obalne klife, ki so bili v preteklosti usodni za marsikatero ladjo. V nadaljevanju sva se ustavila ob roza jezeru, ki ga barvajo alge, iz katerih pridelujejo betakaroten za živilsko industrijo. Tokrat sva spala v simpatičnem zalivu Jurien z lepo peščeno plažo. Spremljal naju je močan veter, tako da nad kopanjem nisva bila najbolj navdušena.


HRANJENJE AVSTRALSKIH PELIKANOV

V Kalbarriju vsako jutro na mestni plaži lokalni biologi hranijo avstralske pelikane. Ne toliko z namenom hranjenja, ampak opazovanja in popisovanja divjih živali. Prekrasni so avstralski pelikani in kljub vsemu še vedno zelo boječi. Sprehodila sva se po obali in jih občudovala. Med hranjenjem sva se kar malce umaknila od množice, čeprav se nas ni nabralo veliko število.


NEVARNI OBALNI KLIFI

Nekaj minut vožnje iz Kalbarrija je nekaj lepo urejenih postajališč, od koder lahko opazujete zelo nevarne obalne klife. V preteklosti so bili usodni za marsikatero ladjo, ki je priplula iz zahoda. Ustavila sva se na treh različnih razglednih točkah. Kot že običajno so nama zelo nagajale muhe, zato sva dobesedno pobegnila naprej.


OGROMNO ROZA JEZERO (PINK LAKE)

Sledilo je kar nekaj vožnje do roza jezera. Zelo dolgo sem si želela v živo videti roza jezero in želja se mi je končno uresničila. Z glavne ceste sicer ni dobro videti roza barve, a ko pripeljaš do jezera po notranji (zahodni) strani je barva prava. Roza, res roza jezero. Jezero je umetno in v lasti podjetja, ki goji alge, iz katerih potem pridobivajo betakaroten. Uporablja se v živilski industiji kot barvilo.


NACIONALNI PARK LESUEUR

Na poti sva se odločila, da tokrat prespiva v zalivu Jurien. Do tja sva se peljala po pokrajini, ki slovi po močnem vetru. Tudi pri nama je grozno pihalo in sva porabila še več goriva kot sicer. Ves čas tako piha, da vsa drevesa rastejo krivo. Zelo krivo. Tik pred zalivom sva zavila še na kratko v manj poznani nacionalni park Lesueur. Naredila sva krožno vožnjo po makadamu. V spomladanskem času ga zaznamuje cvetenje mnogih divjih travniških cvetlic, ki ga zelo polepšajo. Žal pri nama (konec poletja) pokrajina ni bila tako zelo pisana.


SPANJE V JURIEN BAYU

V popoldanskih urah sva prispela v Jurien Bay, se udobno namestila, si privoščila pico, sprehod ob lepi peščeni plaži in uživala v sončnem zahodu. Simpatično obalno mestece, ki je zelo urejeno.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 117 EUR

  • trgovina = 40 AUD (26,5 EUR)
  • bencin = 77 AUD (51 EUR)
  • kava in čaj = 9 AUD (6 EUR)
  • ena pica = 18,5 AUD (12,3 EUR)
  • spanje Jurien Bay Tourist Park = 32,4 AUD (21,5 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,51 AUD

Prevoženi km = 447 km

Opomba: V Avstraliji se še vedno najbolj izplača plačevati s kreditnimi karticami v lokalni valuti (AUD), čeprav vam zaračunavajo proviziji v višini 1-3% na vrednost. Devizni tečaj je tako najboljši in najbolj ugoden (pri nama cca. 1 EUR = 1,55 AUD). Ker nisva vedela, sva s seboj nesla gotovino in zato sva imela nekoliko slabši tečaj. S kartico se da plačevati skoraj povsod, tudi v najbolj odročnih koncih, ki sva jih obiskala tudi sama. Zelo redko potrebuješ gotovino pri plačevanju.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: