Preskoči na vsebino

AVSTRALIJA: Peščeni stožci, bele sipine ter koale in kenguruji (22. dan)

Čakal naju je zadnji dan vožnje do najinega cilja v Perthu. Najprej sva se zjutraj ustavila v nacionalnem parku Nambung (ali Pinnacles kot ga nekateri imenujejo), kjer sva se zapeljala po čudni pokrajini peščenih stožcev. Naslednja postojanka so bile bele sipine, na katerih sva se preizkusila v deskanju na pesku. Priznam – ni nama šlo najbolje. Sledila je vožnja do nacionalnega parka Yancep. Nisva imela prav nobenih pričakovanj. Želela sva videti le koale, ki jih sicer zelo težko vidiš v naravnem okolju. Park naju je presenetil po številu živali, saj sva videla večje število koal in eno še posebej od blizu celo med prehranjevanjem. Sreča je bila na najini strani. Kenguruji so se hladili v vsakem grmu in ogromnih papig nisem uspela niti prešteti. Na slavni lepi peščeni plaži Cottesloe sva spila kofetek in se odpeljala do najinega kampa. Na poti sva si uspela kupiti še slastne kraljeve škampe. Večerja za prste obliznit.


NAMBUNG (PINNACLES) NACIONALNI PARK

Zjutraj sva se najprej na poti ustavila v nacionalnem parku Nambung (ali drugače Pinnacles). Sredi zelo poraščene pokrajine se kot izgubljeni v naravi pojavijo peščeni stožci v popolnoma pusti pokrajini. Ker sva bila zgodnja, sva imela park le zase. Nadnaravna pokrajina, čudovite jutranje barve in vesoljski občutki. Vse je še toliko bolj nenaravno, ker je sicer pokrajina zelo gosto porasla. Stožci so se oblikovali, ko je voda odnašala material in ostali so le najbolj trdni deli. Res kulsko.


DESKANJE NA BELIH SIPINAH V LANCELINU

Naslednja postojanka so bile lepe bele sipine v Lancelinu. Ponovno nisva imela velikih pričakovanj, a že s ceste sva zagledala bele sipine, ki so se dvigale visoko v zrak. To sicer niso bile tiste, ob katerih sva se ustavila, a so izgledale res lepo. Našla sva parkirišče, si najela desko in se peš odpravila do sipin. Lahko počnete vrsto vragolij, midva sva se prvič v življenju poizkusila v deskanju po pesku. Ni nama šlo najbolje, je bilo pa zato veliko smeha in padcev.


NACIONALNI PARK YANCEP

Le 50 kilometrov iz Pertha se nahaja nacionalni park Yancep. Najin postanek je bil predvsem z enim namenom. Če ste opazili, na celi poti nisva uspela videti koal. Brez tega pa težko zapustiš Avstralijo. V parku imajo deset koal, ki jih lahko opazuješ. Park je prekrasen in zelo velik. Ni nobenih ograd, tako da so vse živali tukaj po svoji volji. Takoj ob prihodu sva se odpravila do nasada evkaliptusov, saj imajo tam koale svoje zatočišče. Najprej sva jih opazila zelo visoko na drevesu. Koale imajo namreč zelo počasno prebavo in jedo le evkaliptusove liste, zato nimajo preveč energije. Nekaj ur na dan se prehranjujejo, ostalo pa prespijo. Nato pa k sreči zagledava koalo, ki je oddaljena le 3 metre od naju in celo se prehranjuje. Kakšna sreča. Vzela sva si eno uro časa, jo opazovala med hranjenjem in spanjem. Pridna koala nama je za nagrado pozirala z vseh možnih zornih kotov. Med hranjenjem je vmes kar zadremala za 5 minut in nato spet jedla evkaliptusove liste. Pri koalah sicer ni ograje, tako da bi lahko odšle v naravo, če bi želele.

Nato sva se še malce sprehodila po parku in se čudila, kje se skrivajo kenguruji. V opisu je namreč pisalo, da je veliko število kengurujev v parku. Nato pa v visoki praproti zagledava prvega in nato ugotoviva, da se mimo njih sprehajava že nekaj časa in jih sploh nisva opazila. Še sreča, da naju ni kdo na nos. Skakali so po zelenici in se večinoma hladili v senci. Zakon.


PLAŽA COTTESLOE V FREMANTLU IN VEČERJA V KAMPU

Na poti do najinega kampa blizu Fremantla sva se ustavila še na plaži Cottesloe. Dolga bela peščena plaža slovi po pestrem dogajanju – veliko je hotelov, lokalov, restavracij, barov… Ob najinem prihodu so ravnokar pripravljali ogromne peščene skulpture na plaži za prireditev “Sculpture By the Sea“. Ob plaži sva popila kavico in nadaljevala do najinega kampa. Fremantle ima zelo pozitivne vibracije in tudi zelo premožne prebivalce. Na poti do kampa sva si v supermarketu kupila sveže kraljeve škampe, ki sva jih spekla na žaru v kampu. Večerja za prste oblizniti.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 96,2 EUR

  • bencin = 30 AUD (19,9 EUR)
  • izposoja deske za sipine = 10 AUD (6,6 EUR)
  • kava in čaj = 9,5 AUD (6,3 EUR)
  • kava in čaj = 8 AUD (5,3 EUR)
  • trgovina = 49 AUD (32,5 EUR)
  • spanje Woodman Point Caravan Park = 38,7 AUD (25,6 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,51 AUD

Prevoženi km = 299 km

Opomba: V Avstraliji se še vedno najbolj izplača plačevati s kreditnimi karticami v lokalni valuti (AUD), čeprav vam zaračunavajo proviziji v višini 1-3% na vrednost. Devizni tečaj je tako najboljši in najbolj ugoden (pri nama cca. 1 EUR = 1,55 AUD). Ker nisva vedela, sva s seboj nesla gotovino in zato sva imela nekoliko slabši tečaj. S kartico se da plačevati skoraj povsod, tudi v najbolj odročnih koncih, ki sva jih obiskala tudi sama. Zelo redko potrebuješ gotovino pri plačevanju.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: