Preskoči na vsebino

AVSTRALIJA: Skati in božanski steak v zalivu Hamelin (23. dan)

Prvotno sva načrtovala pot le do Pertha, a sva si za konec premislila. Domačin me je zvečer pregovoril, naj se odpeljeva do zaliva Hamelin, ki je povsem na južnem delu zahodne Avstralije. Zbudila sva se in odpeljala na jug. Kaj pa je za naju novih 300 km vožnje, ko sva jih do tukaj naredila skupno že kar 7.315 km. Na poti sva se ustavila v prodajalni Bunbury Farmers Market, kjer sva se čudila z odprtimi usti. Najprej gneči na parkirišču, nato pa ponudbi. Uau, vse bi dala za takšno trgovino pri nas. Nakupila sva si nekaj dobrot za nadaljevanje poti (sveže meso, zelenjavo, jagode, mango…). Vozila sva se po gričevnati pokrajini mimo rodovitne Margaret River, kjer so veliki vinogradi. V popoldanskih urah sva prispela v zaliv Hamelin. Majhen kamp, ni signala, ni pitne vode. Bela peščena plaža in zavetišče velikih divjih skatov, ki pridejo popolnoma do plaže. Ta pogumni jih lahko tudi pobožajo. Hudo fajn. Ne bi verjela, če ne bi doživela na lastne oči.


BUNBURY FARMERS MARKET

Po zajtrku sva sklenila, da se le odpeljeva proti jugu do Hamelina. Bunbury ni prav veliko mesto na poti, a vseeno tam živi precej ljudi. Ob glavni cesti je tudi prodajalna, ki z naslovom spominja na kmečko tržnico. A je vse prej kot to. Parkirišče je bilo nabito polno, ljudi pa kot mravljic. Vstopiva v prodajalno in gledava ponudbo z odprtimi očmi. Vse bi kupila. Sveže, domače, lokalno. Joj, kaj bi dala za takšno prodajalno pri nas. Nora ponudba. Tudi midva sva se založila z zorjeno govedino, svežo zelenjavo in sadjem.


SKATI V ZALIVU HAMELIN

Z vožnjo sva nadaljevala do zaliva Hamelin mimo mesta in pokrajino Margaret River mesta, ki slovi po vinogradih in ostalih pridelkih. Zemlja je v tem delu Avstralije zelo rodovitna, hkrati pa imajo tudi veliko živine in zelo dobro govedino. Do zaliva Hamelin so naju spremljali grdi oblaki, a dežja ni bilo. Ko sva prispela do kampa, ki je edina infrastruktura v zalivu, sva se namestila. Kamp ima elektriko, ni pitne vode, je voda za umivanje in ni signala. Ni trgovine, je pa žar. Vse, kar potrebujeva. Sprehodiva se do plaže in zagledava že z vrha skate. Lepa in dolga plaža je čudovita, v morju pa čisto ob obali plavajo skati gor in dol. Obiskovalci jih slikajo, božajo in bežijo pred njimi. Skočim v vodo, da bi naredila posnetek, a skat me prijazno odrine v smislu – pojdi ven, to je moje okolje. Zbežim. Malo se jih pa res bojim. Vsi skakljamo, skati nas preganjajo, pustijo se pobožati. Res lepo doživetje. Večina se samo ustavi na poti in nadaljuje, tako da proti večeru tam ni bilo nikogar več. Plaža je zelo posebna. Že dvakrat so nasedli kiti na obali in sicer pliskavke. Nazadnje nekaj dni po najinem obisku je nasedlo več kot 130 kitov pliskavk. Razen štirih so vsi poginili. Žal ne vedo, zakaj se to zgodi. Je pa neverjetno, da so nazadnje nasedli kiti na isti dan pred desetimi leti.

 


ZORJENA GOVEDINA NA ŽARU V KAMPU

Pozno popoldan sva si privoščila kosilo. V kampu sva si spekla kos zorjene govedine, ki sva ga kupila v marketu. Oh, tako dobrega mesa pa še nisem jedla v življenju. Verjetno se lahko kosa z japonskim steakom Hida, ki sva si ga privoščila pred leti. Njam, njam. Zelo pogrešam v Sloveniji.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 118,5 EUR

  • bencin = 65 AUD (43 EUR)
  • trgovina Farmers Market = 72 AUD (47,7 EUR)
  • spanje Hamelin Bay Holiday Park = 42 AUD (27,8 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,51 AUD

Prevoženi km = 314 km

Opomba: V Avstraliji se še vedno najbolj izplača plačevati s kreditnimi karticami v lokalni valuti (AUD), čeprav vam zaračunavajo proviziji v višini 1-3% na vrednost. Devizni tečaj je tako najboljši in najbolj ugoden (pri nama cca. 1 EUR = 1,55 AUD). Ker nisva vedela, sva s seboj nesla gotovino in zato sva imela nekoliko slabši tečaj. S kartico se da plačevati skoraj povsod, tudi v najbolj odročnih koncih, ki sva jih obiskala tudi sama. Zelo redko potrebuješ gotovino pri plačevanju.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: