Preskoči na vsebino

AVSTRALIJA: Živahen Fremantle in do cilja v Perthu (24. dan)

Tokrat pa je res napočil čas, da vrneva avtomobil. A še prej naju je čakalo 373 km vožnje do Pertha. Dovolj sva imela. Vožnje, spanja v avtomobilu, kampiranja. Prvi del poti sva prevozila skozi čudovite gozdove, ki so del nacionalnega parka. Sledile so vinorodne pokrajine in vinska klet za kletjo. Ena bolj prestižna od druge. Spoznala sva tudi prave “Merino” ovce in “Ugg” ovce. Punce že vedo, kaj to pomeni. Pred Perthom sva se ustavila na plaži South Beach v Fremantlu, ki naju je povsem očarala. Na hitro sva se sprehodila še po glavnih ulicah Fremantla in skočila na živahno tržnico. Sledila je le še vožnja do Apollo pisarne v Perthu, kjer sva morala najpozneje do 17. ure vrniti avto. A Perth se je ustavil. Gneča za znoreti. Nisva se sploh premikala. Zadnjo minuto sva pripeljala v pisarno in spraševala, kaj se dogaja. In dobila odgovor. Koncert zelo slavnega in najbolj priljubljenega pevca na planetu. Ed Sheeran na povsem novem stadionu v Perthu. In jaz – kdo pa je to? In potem se v hotelski sobi razsvetlim, ko mi Matjaž zavrti nekaj njegovih pesmi. “A to je to”. In do konca življenja si ne bom odpustila, da tega nisem vedela in nisva obiskala koncerta.


IZ HAMELIN ZALIVA NA SOUTH BEACH V FREMANTLU

Dopoldne sva namenila vožnji skozi čudovito pokrajino. Visoka drevesa, zelenje, podzemne jame. Zelo drugačna Avstralija kot sva je bila vajena na poti. Srečala sva tudi ovce, katerih volno uporabljajo za znane škornje, copate, čevlje, oblačila znamke Ugg, ki je zelo priljubljena pri ženskem spolu. Tudi pri meni. Blizu Pertha sva se ustavila na South Beach, da sva malce pretegnila kosti po dolgi vožnji. Kavica in sprehod po lepi peščeni plaži. Jah, plaža žal ni najbolj primerna za plavanje, ker je morje precej razburkano. A vseeno primerna za malce namakanja.


ŽIVAHEN IN POLN FREMANTLE

Za postanek v zelo priljubljenem Fremantlu sva se odločila zadnji trenutek. Parkirala sva ob obali in se sprehodila po glavnih ulicah. Všeč nama je bilo. Zelo všeč. Sicer polno ljudi, turistov, a ima v sebi nekaj posebnega. Polne kavarne, restavracije, na glavni tržnici se je trlo obiskovalcev. Na žalost tudi veliko zelo močno zadrogirane mladine, kar naju je precej presenetilo. Seveda sem si kupila tudi copate Ugg, ker sem jih res dolgo iskala. O, kako zadovoljna in kako zelo lepo jih sedaj nosim. Sprehodila sva se tudi do slavnega zapora, kjer so bili zaprti prvi izseljeni angleški zaporniki. Notranjosti si nisva ogledala, ker nama je zmanjkovalo časa. Fremantle lahko zagotovo priporočim vsakemu za daljši postanek.


VRAČILO AVTODOMA IN GNEČA V PERTHU

Preden sva se odpravila do pisarne Apollo v Perthu sva si še vso prtljago odpeljala do najinega hotela v centru mesta. Ker je pisarna skoraj na letališču, sva morala nazaj do hotela z avtobusom (ali taksijem, ki pa je pregrešno drag). In naletiva na strašno gnečo. Promet v Perthu se je ustavil. Nisva vedela, kaj se dogaja. Le premikala se nisva. In ura je tiktakala. Pisarno bodo zaprli. Zadnje minute prispeva do pisarne Apollo, vrneva avtomobil in se posloviva. Še prej pa izveva, da je danes veliki koncert slavnega angleškega pevca Eda Sheerana na povsem novem stationu. Obiskovalcev pa 60.000. Seveda se je Perth ustavil. In naslednji dan je bilo enako, ko sva morala do letališča. Zelo dobro sva si vnaprej preračunala čas odhoda na letališče. Sva dobila pravo lekcijo. Nazaj sva se peljala z avtobusom in peš do najinega hotela. Končno – sveža brisača, sveža posteljnina, postelja po treh tednih in svoja kopalnica. Uf, kako malo je potrebno za najino neizmerno srečo. Čiste brisače sva se najbolj razveselila. In zelo sva bila vesela ter hvaležna, da sva preživela celo pot brez večjih ali manjših nevšečnosti. To na koncu potovanja šteje največ.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 152 EUR

  • kava in čaj = 8 AUD (5,3 EUR)
  • parking Fremantle = 2,1 AUD (1,4 EUR)
  • magnetki = 14,9 AUD (9,9 EUR)
  • avtobusni karti do glavne postaje = 9,4 AUD (6,2 EUR)
  • pica, 2x čokoladna tortica = 28 AUD (18 EUR)
  • nočitev Sullivans Hotel (N) = 131 AUD (84,5 EUR)
  • SIM kartica za 5 GB podatkov = 40 AUD (26,5 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,51 AUD

Prevoženi km = 373 km

Opomba: V Avstraliji se še vedno najbolj izplača plačevati s kreditnimi karticami v lokalni valuti (AUD), čeprav vam zaračunavajo proviziji v višini 1-3% na vrednost. Devizni tečaj je tako najboljši in najbolj ugoden (pri nama cca. 1 EUR = 1,55 AUD). Ker nisva vedela, sva s seboj nesla gotovino in zato sva imela nekoliko slabši tečaj. S kartico se da plačevati skoraj povsod, tudi v najbolj odročnih koncih, ki sva jih obiskala tudi sama. Zelo redko potrebuješ gotovino pri plačevanju.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: