Preskoči na vsebino

ZDA NACIONALNI PARKI: Vsi stroški potovanja

Že pred potovanjem se nisva slepila, da bo to cenovno ugodno potovanje. ZDA so izjemno razvita država z zelo visokim standardom in tudi visokimi povprečnimi dohodki. Že doma sva se lahko pripravila na visoke cene prenočišč, saj sva jih videla na lastne oči na Bookingu. Imela sva veliko srečo, saj sva dobila izjemno ugodne letalske vozovnice iz Benetk s samo enim prestopom v švicarskem Zürichu. Seveda se je potrebno do letališča v Benetke tudi varno pripeljati in za to vedno poskrbi GoOpti. Za najem avtomobila sva sprva odštela nekoliko manj in se nama je najem zdel poceni, a sva na licu mesta dodala še dodatno zavarovanje za naju in najine osebne stvari, kar pa je precej podražilo skupno ceno najema avtomobila. Pri hrani ne varčujeva nikoli. Prehranjevala sva se kot doma, tudi če sva kupovala izdelke v velikih supermarketih. Nekajkrat sva si privoščila tudi odlično kosilo, pogosto pa sva pristala na “ugodni” hitri prehrani (pica, burger, krompirček). Precej sva zapravila tudi za kavo in pravi čaj, ki sva si ju največkrat privoščila kar na bencinski črpalki. Cena visoka, kakovost slaba. Za večinoma podpovrečne nočitve sva odštela ogromno vsoto denarja. Nekajkrat sva si privoščila boljše hotele, a to je bila bolj izjema kot pravilo. Pri ogledih nisva skoparila in sva si praktično privoščila skoraj vse, kar je na najini poti možno. Ogledala sva si oba kanjona Antelope, čeprav sta vstopnini precej zasoljeni. In za češnjo na torti sva si privoščila tudi helikopterski polet nad veličastnim Grand Canyonom.


VSI STROŠKI POTOVANJA

Na celotnem potovanju sva skupaj zapravila 6.224 EUR oziroma 3.112 EUR na osebo, od tega za 2 OSEBI:

 • GoOpti prevoz do letališča Benetke od doma in nazaj = 120 EUR
 • Povratni letalski vozovnici (SWISS Airlines: Benetke – Zürich – San Francisco) = 884 EUR
 • Coris zavarovanje rizika odpovedi za letalsko karto = 38 EUR
 • najem avtomobila Ford Escape (Kuga) za 17 dni s polnim zavarovanjem = 897 EUR
 • bencin na poti (7.003 km) = 476 EUR
 • Hrana na poti = 989 EUR
 • 17 nočitev na poti v hotelih in motelih = 1.958 EUR
 • Vstopnine na poti = 772 EUR
  • letna dovolilnica za nacionalne parke ZDA (kupila rabljeno v SLO za pol cene) = 35 EUR
  • celodnevno parkiranje v parku Zion = 22 USD (19 EUR)
  • Lower Antelope Canyon (15:45 – 16:45) = 104 USD (89,66 EUR)
  • 30 minutni polet s helikopterjem Grand Canyon = 501 USD (432 EUR)
  • film IMAX Tusayan Grand Canyon = 27,22 USD (23,47 EUR)
  • Upper Antelope Canyon (Navajo Tour ob 11 h) = 120 USD (103,45 EUR)
  • Goosnecks State Park = 5 USD (4,31 EUR)
  • Alcatraz zapor San Francisco (ladja + vstopnina) = 76 USD (65,52 EUR)
 • Ostalo (magnetki, kartice, spominki…) = 91 EUR


CENA HRANE, PRENOČIŠČ, PREVOZA IN OSTALEGA

Na najinem 19-dnevnem potovanju po ZDA sva zapravila 164 EUR na osebo, kar pomeni najino drugo najdražje potovanje v zgodovini. K tej visoki ceni je zagotovo prispeval tudi helikopterski polet, a jaz vedno štejem vse stroške. Hrana je bila precej draga, a glede na to, da sva si nekajkrat privoščila dražje obroke in jedla kakovostne izdelke iz trgovine, niti ni tako zelo veliko. Letalske karte sva dobila res ugodne in super povezavo s kratkim postankom v Zürichu. Mislim, da bi ceneje letalske vozovnice dobila res zelo težko. Za nočitve sva res odštela grozljivo veliko – pravzaprav daleč največ v povprečju za nočitev do sedaj na kateremkoli potovanju. Najina povprečna cena nočitve je namreč bila kar 104 EUR. Najem vozila je bil kljub vsem zavarovanjem še vedno zelo ugoden, saj sva odštela za primerno dober avto skupaj le 40 EUR na dan. Bencin je v ZDA dokaj poceni in sva za 7.000 km odštela le 476 EUR, kar je res ugodno. Za vstopnine sva odštela nekaj povprečnega, a sva si res privoščila vse. Kot je že pri nama v navadi na vseh potovanjih.


DENAR IN PLAČEVANJE

S seboj na vsako potovanje vedno vzameva nekaj gotovine, a tokrat sva nesla res manjši del bankovcev. Združene države Amerike so dežela plačevanja s kreditnimi karticami in to je res najbolj priljubljena oblika plačevanja. Tudi pri nama, zato sva se res posluževala vedno in povsod. Še najbolj naju je tu in tam hecala kakšna avtomatska bencinska črpalka, ki je hotela neko čudno PIN kodo. V tem primeru greš notri na bencinsko črpalko, plačaš znesek za gorivo in nato natočiš. Z gotovino sva morala plačati le vstopnino v Upper Antelope Canyon, saj ne jemljejo kreditnih kartic. Nekaj bankovcev je torej vsekakor priporočljivo, če slučajno ne delajo POS terminali.


ZNOVA V ZDA…

Potovanje je bilo res polno novih doživetij in presežkov, zato je absolutno vredno vsakega privarčevanega Evra. Je pa zagotovo res, da nama ZDA niso bile všeč ne z vidika hrane kot tudi njihovih običajev in navad. Nekaterim popotnikom ZDA res zlezejo pod kožo in se potem pogosto vračajo, a nama enostavno niso in se ne bova vračala prav pogosto. Narava pa je prekrasna in ni prav nobenega dvoma, da so to v resnici eni najlepših koncev našega Planeta.

 

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: