Preskoči na vsebino

ZDA NACIONALNI PARKI: Načrt potovanja (19 dni)

Za potovanje po zahodnih nacionalnih parkih ZDA sva se odločala kar nekaj let. Mnogi izkušeni popotniki so nama pripovedovali, da je to ena od najlepših destinacij sveta, čeprav so prepotovali že res veliko držav. Kljub temu sva se kar dolgo upirala, ker nama ZDA niso najbolj priljubljene. Po sedmih letih skupnih potovanj sva potegnila črto in se odločila za prvi obisk ZDA. Potovala sva 19 dni z najetim avtomobilom in obiskala kar 11 nacionalnih parkov na 7.000 km dolgi poti. Začela in končala sva v slovitem San Franciscu, potem pa naju je pot vodila skozi najlepše nacionalne in državne parke ter kanjone – Yosemite, Sequioa, Kings Canyon, Death Valley, Zion, Bryce, Grand Canyon, Lower in Upper Antelope Canyon, Monument Valley, Arches, Canyonlands, Grand Teton in za konec še v najstarejši park na svetu, eden in edini Yellowstone. Bilo je res nepozabno in čudovito potovanje, polno novih doživetij, predvsem pa nepozabnih kulis lepe narave.


PRED POTOVANJEM: Kdaj, zakaj in kako?

Napočil je čas za Združene države Amerike. Najin prvi obisk ZDA se obeta za jesen 2018. Ne bova potovala po mestih, ampak je v planu ogled desetih njihovih najbolj znamenitih in veličastnih nacionalnih parkov. Na seznamu so sloviti Yellowstone, veličasten Grand Canyon, gorati Yosemite, peščeni Death Valley, unikaten Bryce, pinki Zion, filmski Monument Valley, mistični Canyonlands, umetniški Arches in gorati Grand Teton. Na poti bi z velikim veseljem dodala še druge nacionalne parke, a nama čas ne bo dopuščal. Na 19-dnevno potovanje se bova odpravila konec avgusta, ko se množice obiskovalcev malce zmanjšajo, temperature pa so še vedno prijetne. Z najetim avtomobilom bova na celotni poti prevozila približno 6.500 km. Obiskala pa bova tudi sloviti San Francisco in igralniški Las Vegas.

Preberi cel članek


PRENOČIŠČA NA POTI

Na najinem 19-dnevnem potovanju po zahodnih nacionalnih parkih ZDA sva prespala v 14 različnih hotelih in motelih. Pred potovanjem sva celo razmišljala tudi o najemu camperja in spanju v kampih, a je cenovno še dražje kot spanje v hotelih. Kampiranje s šotorom je seveda najcenejša izbira, a midva nisva za kampiranje. Vse motele in hotele sem že več mesecev pred potovanjem rezervirala na Bookingu, saj so kapacitete res polne. To lahko potrdim iz lastnih izkušenj, saj so bili vsi hoteli in moteli na poti polno zasedeni tudi v septembru. Vse nastanitve sva imela zunaj nacionalnih parkov iz preprostega razloga – cena nočitve. Samo štiri noči sva preživela znotraj parka in sicer v Yellowstonu in cena je bila seveda temu primerna. Najceneje sva spala v Elku (65 USD), najdražje pa v Monument Valleyu (250 USD). Skupaj sva za 17 nočitev odštela grozljivo visokih 1.958 EUR (2.270 USD) oziroma v poprečju 133 USD/noč (115 EUR/noč). Skupna cena je res visoka za dejstvo, da sva (razen štirikrat) spala res v slabih nastanitvah z eno ali dvema zvezdicama. Skoraj pri vseh prenočitvah v ceni nisva imela vključenega zajtrka oziroma tudi če je bil vključen, je bila ponudba za zajtrk grozljivo osnovna. Ah, Amerika!

Preberi cel članek


HRANA NA POTI

Že pri sami odločitvi o potovanju po nacionalnih parkih ZDA, sva se sprijaznila z dejstvom, da tokrat ne bo prav veliko kulinaričnih presežkov. Pričakovanja so bila zelo povprečna, kar se je potem tudi pokazalo na licu mesta, da se nisva prav veliko zmotila. Verjamem, da je tudi v ZDA moč dobiti odlične obroke, a žal ne v krajih in mestih, kjer sva midva potovala. Velikokrat je bil razlog tudi v najinem hitrem tempu, ki ni dopuščal finih kosil in večerij. Kljub temu sva se precej dobro znašla. V trgovinah sva si nakupila dobrote, ki sva jih vajena tudi od doma, kar pomeni čim več ekološko pridelane hrane, smoothijev in prigrizkov. Vsak dan sva si privoščila tudi topel obrok. Žal je bila to največkrat kar zelo povprečna pica oziroma podpovrečen burger, nekajkrat pa sva celo jedla res kot prava kralja. Priznam pa tudi, da sva na poti v hotelu Star pojedla tudi do sedaj najboljši steak v življenju.

Preberi cel članek


VSI STROŠKI POTOVANJA

Že pred potovanjem se nisva slepila, da bo to cenovno ugodno potovanje. ZDA so izjemno razvita država z zelo visokim standardom in tudi visokimi povprečnimi dohodki. Že doma sva se lahko pripravila na visoke cene prenočišč, saj sva jih videla na lastne oči na Bookingu. Imela sva veliko srečo, saj sva dobila izjemno ugodne letalske vozovnice iz Benetk s samo enim prestopom v švicarskem Zürichu. Seveda se je potrebno do letališča v Benetke tudi varno pripeljati in za to vedno poskrbi GoOpti. Za najem avtomobila sva sprva odštela nekoliko manj in se nama je najem zdel poceni, a sva na licu mesta dodala še dodatno zavarovanje za naju in najine osebne stvari, kar pa je precej podražilo skupno ceno najema avtomobila. Pri hrani ne varčujeva nikoli. Prehranjevala sva se kot doma, tudi če sva kupovala izdelke v velikih supermarketih. Nekajkrat sva si privoščila tudi odlično kosilo, pogosto pa sva pristala na “ugodni” hitri prehrani (pica, burger, krompirček). Precej sva zapravila tudi za kavo in pravi čaj, ki sva si ju največkrat privoščila kar na bencinski črpalki. Cena visoka, kakovost slaba. Za večinoma podpovrečne nočitve sva odštela ogromno vsoto denarja. Nekajkrat sva si privoščila boljše hotele, a to je bila bolj izjema kot pravilo. Pri ogledih nisva skoparila in sva si praktično privoščila skoraj vse, kar je na najini poti možno. Ogledala sva si oba kanjona Antelope, čeprav sta vstopnini precej zasoljeni. In za češnjo na torti sva si privoščila tudi helikopterski polet nad veličastnim Grand Canyonom.

Preberi cel članek


CELOTEN NAČRT POTOVANJA – 19 DNI

ZDA NACIONALNI PARKI – Polet nad Grenlandijo do San Francisca (1. dan)

Končno je napočil čas za novo potovanje v širni svet. Od zadnjega potovanja po Avstraliji v mesecu februarju je namreč minilo kar 6 sušnih mesecev. Glava je bila  polna in potrebno jo je bilo izprazniti ter napolniti s kopico novih doživetij. Po dolgem času sva letela iz Benetk, tako da naju je sredi tedna že ob dveh ponoči pobral GoOptijev voznik pred domačim pragom. Mahnili smo jo do letališča v Benetkah, kjer sva imela čas za zajtrk, nato na kratek let do švicarskega Züricha. Tam sva imela čas le za nakup okusnih pralin. Sledil je direkten daljši let v San Francisco na zahodni obali ZDA. Prvič sva letela s SWISS Airlines in lahko jih resnično samo pohvalim. Let je potekal umirjeno in na najino srečo tudi podnevi nad Grenlandijo. Lepi razgledi nad čudovitim kontinentom. Prispela sva še isti dan, prevzela avtomobil na letališču in se še odpeljala v 210 km oddaljeno mesto Merced. Bilo je zelo naporno, tako da sva popolnoma izmučena zaspala v obcestnem motelu.

Preberi cel članek


ZDA – KALIFORNIJA: Čudoviti razgledi, hribi in slapovi v Yosemite NP (2. dan)

V Mercedu sva se precej dobro naspala in se prvič zbudila že ob treh ponoči. Malo sva vseeno še zatisnila oči in krenila na pot malo pred sedmo uro zjutraj. Po ozki dolini sva se pripeljala v nacionalni park Yosemite. Po ledeniški dolini pelje enosmerna cesta in kaj kmalu sva zagledala slovito pokončno steno gore El Capitan. Najprej sva se ustavila v centru za obiskovalce, kjer sva si privoščila zajtrk in naredila načrt dneva. Po dolini sva se odpeljala povsem do konca in se odpravila na pohod do slapu Vernal in naprej do razgledne točke Clark, od koder sva imela čudoviti pogled na slap Nevada in slavne gore Half Dome. Po kosilu sva se odpeljala do razgledne točke Tunnel View, kjer se odpre pogled na celotno dolino. Po zaviti cesti sva nadaljevala še do razgledne točke Glacier Point, kjer pa samo zajameš dih ob pogledu na prekrasno delo mati narave. Čakala naju je samo še vožnja do hotela v Mariposi.

Preberi cel članek


ZDA – KALIFORNIJA: Gromozanske sekvoje v Kings Canyon in Sequioa NP (3. dan)

Iz Maripose sva se odpeljala proti jugu že zgodaj zjutraj. Čakalo naju je kar 600 km vožnje in še veliko postankov za oglede. Kalifornijske nižine so postregle z umetnimi nasadi agrumov, mandlji in pistacijami, ki jih umetno zalivajo. Ogromno sonca, namakalni sistemi in velika obdelovalna površina. Zmaga za nekatere privatnike, ki bogatijo z neverjetno hitrostjo. V nacionalni park Kings Canyon sva vstopila s severozahoda in si ogledala avenijo ogromnih sekvoj. Prvi pogled na ta gromozansko velika drevesa je resnično nepozaben. Nadaljevala sva na razgledni točki, od koder je čudovit pogled na celoten park in vršace. Pot naju je nato vodila v nacionalni park Sequoia, kjer sva se sprehodila do slavnega drevesa General Sherman, ki velja za največje drevo na svetu. Povzpela sva se še do razgledne točke na Moro Rock, od koder je dih jemajoči pogled na oba nacionalna parka. Sledila je vijugasta cesta in dolgi kilometri vožnje do mesta Ridgecrest, kamor sva prispela pozno zvečer.

Preberi cel članek


ZDA – KALIFORNIJA IN NEVADA: Puščavski Death Valley NP, jez Hoover Dam in igralniški Las Vegas (4. dan)

Potovalni “jet leg” nama je prišel zelo prav, saj sva na pot krenila tokrat že ob 5h. Ker sva imela na sporedu najbolj vroči dan na poti, nama je še kako prišlo prav. Iz Ridgecresta sva vozila naravnost do postajališča Stovepipe Wells, kjer sva si privoščila zajtrk in nadaljevala v nacionalni park Death Valley. Najini prvi postojanka sta bili Zabriskie Point in Dante’s View, ki se nahajata nad dolino in sta prečudoviti. Pogled na suho dolino je resnično nezemeljski. Nato sva se odpeljala v dolino ter naredila 5 km krog Artist Drive in se sprehodila do najnižje točke Badwater, ki leži kar 86 m pod vodno gladino. Vroče? Za znoret – 42 st. C. Kuhana in pečena sva se odpeljala proti Las Vegasu in nadaljevala še do slavnega jezu Hoover Dam, nato pa nazaj v Las Vegas. V hotelu sva se osvežila in se sprehodila po Stripu ter si pred hotelom Bellagio ogledala ples fontan.

Preberi cel članek


ZDA – UTAH: Kanjon, rečne soteske in gneča v Zion NP (5. dan)

Iz Las Vegasa sva se poslovila v stilu in sicer ob znaku Welcome to Las Vegas že ob sončnem vzhodu. Odpeljala sva se na sever in kmalu zapustila zvezno državo Nevada in vstopila v Utah.  Ko sva se pripeljala do mesta Springdale, ki je ob vstopu v nacionalni park Zion, sva debelo pogledala. Promet se je ustavil. Gneča! V ZDA je bil praznik dela in seveda so vsi obiskali nacionalne parke. Komaj sva dobila plačljivo parkirišče in na avtobus čakala debelo uro in pol, da sva sploh vstopila v park. V park lahko vstopite le z brezplačnim avtobusom, ki ima nekaj postajališč znotraj parka. Odpeljala sva se povsem do konca in šla na treking ob reki. Prijala je hoja po senci. Sledil je krajši sprehod do Emerald Pools in si na koncu ogledala z razgledne točke še tri najlepše vrhove. V neizmerni gneči sva se odpeljala naprej v nacionalni park Bryce Canyon in prišla na razgledno točko Inspiration Point ravno ob sončnem zahodu. Prečudovito!

Preberi cel članek


ZDA – UTAH IN ARIZONA: Bryce Canyon NP, jezero Powell in Lower Antelope Canyon (6. dan)

Že včeraj sva dobila malo občutka za nacionalni park Bryce Canyon, tako da sva načeloma vedela, kaj naju čaka naslednji dan. Dan sva začela z zmrzovanjem na razgledni ploščadi Bryce Point ob sončnem vzhodu. Vsa premražena sva se nato odpeljala po nacionalnem parku povsem do konca kanjona in si ogledovala srnjad med jutranjo pašo. Znotraj parka sva naredila tri postanke in sicer na Rainbow Point, Aqua Canyon in Natural Bridge. Vse tri razgledne točke so nad čudovitim kanjonom, ki ga je ustvarila erozija. Nato sva se odpeljala nazaj do Sunrise Pointa in se peš podala po poti Queens Garden znotraj kanjona. Temperatura je bila prijetna in barve čarobne. Kanjon je z vrha čudovit, a pravo dimenzijo dobiš šele, ko se sprehodiš znotraj kanjona. Preprosto čudovito. Sledila je vožnja v Page s kratkim postankom ob jezeru Powell in nacionalnem parku Glen Canyon. Malo pred 16. uro sva imela ogled ozkega indijanskega kanjona Lower Antelope, ki je naravnost nezemeljski. Za konec dneva sva se sprehodila še do razgledne točke Horseshoe Bend na reki Colorado.

Preberi cel članek


ZDA – ARIZONA: Polet s helikopterjem nad Grand Canyonom (7. dan)

Kar precej naravnih znamenitosti je po svetu, ki so na “must see” listi. Med mojimi se je vsekakor visoko na listi znašel tudi sloviti Grand Canyon. Končno je napočil čas, ko ga bom videla z lastnimi očmi. Velikokrat sem prebrala: “Lahko vidiš 1000 fotografij in 1000 filmov, a doživeti Grand Canyon z lastnimi očmi je nekaj povsem drugega in tega se ne da opisati.” Temu lahko le pritrdim. Iz mesta Page sva se odpravila zjutraj in do Grand Canyona imela približno dve uri vožnje. Najin prvi postanek v parku je bil Lipan Point. Ko sva stopila iz avtomobila in zagledala imenitno čudo sveta, sva ostala brez besed. Prečudovito! Za ta trenutek je preprosto vredno živeti in trdo delati. Od centra za obiskovalce sva se sprehodila po poti, ki poteka ob južnem delu kanjona in sledi čudovitim razgledom. Tudi nekaj kondorjev sva videla lebdeti na nebu. Ob dveh sva si privoščila polet s helikopterjem nad kanjonom. Bilo je res prekrasno in kanjon je dobil povsem drugo dimenzijo ter predvsem globino. Popoldan se je nad kanjonom razdivjala huda nevihta, zato sva si ogledala le še film v Imax Centru, nato pa se počasi odpeljala v najin super hotel.

Preberi cel članek


ZDA – ARIZONA: Upper Antelope Canyon in Monument Valley (8. dan)

Tokrat sva si privoščila nekaj več spanja in se najprej odpeljala do razgledne točke Horseshoe Bend, saj sva imela dovolj časa. Ob 11h sva namreč imela ogled čudovitega kanjona Upper Antelope, ki sem ga rezervirala mesece nazaj. Opoldanski termini so zaradi žarkov sonca najboljši in takrat stene kanjona zažarijo v živo rdečih odtenkih. Tega seveda nisva smela nikakor zamuditi in bilo je naravnost fantastično. Po ogledu sva nadaljevala vožnjo najprej na jug, potem pa obrnila na sever naravnost v Oljato-Monument Valley, ki nam je vsem poznan iz ameriških filmov. Najprej sva imela v planu samo popoldanski ogled in vožnjo naprej, a sem zadnji moment rezervirala pregrešno drago sobo z razgledom na čudovito pokrajino. Tako sva lahko doživela kičasno lep sončni zahod in sončni vzhod.

Preberi cel članek


ZDA – UTAH: Goosnecks, nacionalni park Arches in Moab (9. dan)

Noč sva prespala sva v najinem najdražjem hotelu do sedaj. Ves čas od rezervacije sem se spraševala, če je res vredno. Ko sva se prebudila še v trdi temi in iz tople postelje opazovala prečudoviti sončni vzhod, je bilo vse poplačano. Fantastične jutranje barve na obzorju sva lahko opazovala brez zmrzovanja na prostem. Po dolgem času sva si privoščila tudi čisto pravi hotelski zajtrk in se počasi odpeljala proti severu. Z glavne ceste sva zavila še v Goosenecks State Park do razgledne točke, kjer reka San Juan kar trikrat močno zavije. Nadaljevala sva z vožnjo do nacionalnega parka Arches, kjer sva si ogledala vse zanimive rdečkaste naravne skulputre. Tokrat sva prespala v bližnjem mestu Moab, ki nama je bil res zelo všeč. Obisk simpatičnih trgovin in odlična italijanska picerija so bile kot nalašč za zaključek dolgega dne.

Preberi cel članek


ZDA – UTAH IN WYOMING: Nacionalni park Canyonlands in Thayne (10. dan)

Na najini celotni poti po zahodnih nacionalnih parkih ZDA sva imela v planu tri cele dneve vožnje. Žal je nacionalni park Yellowstone zelo oddaljen od zahoda, tako da ni druge izbire. Še najbližje je mesto Salt Lake City, a tudi od tam je nekaj ur vožnje. Na sporedu je bil prvi dan celodnevne vožnje, zato sva krenila zgodaj na pot. Za vožnjo vedno raje izbereva jutro kot pa popoldan in večer. Iz Moaba sva najprej zavila še v nacionalni park Canyonlands. Precej kilometrov s poti sva morala narediti do razgledne točke na koncu parka, a se je izplačalo. Zavito cesto sva imela le zase in tudi zajtrk nad kanjonom je bil veličasten. Sprehodila sva se še do znamenitega naravnega loka Mesa Arch, nato pa naju je čakalo kar 827 km vožnje do mesta Thayne. Vmes sva se samo ustavila na kosilu, sicer pa do večera vozila brez ogledov.

Preberi cel članek


ZDA – WYOMING: Skozi NP Grand Teton do gejzirjev v Yellowstonu (11. dan)

Na pot sva kot vse dni do sedaj krenila zgodaj, ker sva imela v planu dolg dan z veliko ogledi ter dobrih 300 km vožnje. Iz mesta Thayne sva nadaljevala pot na sever in kmalu prispela do mesta Jackson, ki je izhodišče za nacionalni park Grand Teton. Upala sva na lepo vreme in želja se nama je uresničila, saj sva se le zapeljala skozi park in se ustavila ob jezeru Jenny. Čudovita kulisa gora z najvišjim vrhom Grand Teton (4.199 m). Nadaljevala sva v nacionalni park Yellowstone, ki velja za enega najlepših parkov na svetu. Površina parka meri za polovico Slovenije, zato sva si za raziskovanje vzela kar cele 4 dni. Prvi dan sva si ogledala gejzirje, vrelce in fumarole vseh možnih barv in oblik. Seveda naju je najbolj navdušil Grand Prismatic Spring s svojimi barvami. Konec dneva sva preživela ob izbruhu najbolj znanega gejzirja Old Faithful, ki izbruhne vsakih 90 minut. Prečudovit dan!

Preberi cel članek


ZDA – WYOMING: Yellowstone – Mammoth Hot Springs, gejzirji, slapovi in bizoni (12. dan)

Prebudila sva se v mrzlo jutro. Temperatura je bila -2 st. C, tako da sva bila zelo vesela gretja sedežev v avtomobilu. Odpeljala sva se proti severu parka in sicer do vasi Mammoth, kjer sva si najprej privoščila odličen hotelski zajtrk, nato pa si ogledala čudovite naravne termalne vrelce Mammoth Hot Springs. Posebni so zaradi odlaganja velikih količin kalcijevega karbonata, kar tvori nadnaravne skulpture. Nadaljevala sva z vožnjo nazaj proti jugu in si ogledala gejzirje Noris. Sledila je vožnja do vasi Canyon, kjer sva prespala dvakrat. Upala sva na boljšo ponudbo, a je ostalo le pri upanju. V popoldanskem času sva si ogledala še Yellowstone kanjon in čudovita slapova z obeh strani in več razglednih točk. Proti večeru pa sva se odpeljala še do bližnje doline Hayden, kjer sva povsem od blizu občudovala na desetine prekrasnih bizonov.

Preberi cel članek


ZDA – WYOMING: Yellowstone – bizoni v dolini Lamar in ogromno jezero (13. dan)

Tretji dan v nacionalnem parku Yellowstone sva začela še pred zoro, saj sva imela v načrtu ogled doline Lamar s številnimi bizoni, ki se pasejo na travnikih ob reki. Iz Canyon Village, kjer sva prespala sva tokrat imela dobro uro vožnje po ozki in vijugasti cesti v temi. Ko sva prispela v dolino Lamar, sva že zagledala velike skupine bizonov. Več sto glav se je paslo na travnikih v precej mrzlem jutru. Po ogledih sva se odpeljala še po stranski makadamski cesti, da bi uspela videti kakšnega medveda. Žal nisva imela sreče in sva videla samo nekaj srnjadi. Po ogledih sva nadaljevala z vožnjo proti jugu do jezera Yellowstone in se vmes ustavila še na ogledu gejzirjev. V poznih popoldanskih urah sva prispela nazaj v Canyon Village in si še v centru za obiskovalce ogledala poučen film o nastanku in življenju celotnega parka.

Preberi cel članek


ZDA – WYOMING: Yellowstone – spektakularni izbruhi štirih gejzirjev (14. dan)

Ko sva prvi dan prispela v nacionalni park Yellowstone in si ogledala večji del vulkanskih čudes parka, sva se zvečer spraševala, kaj bova sploh počela cel četrti dan v parku. Že doma sem planirala ponovno spanje v vasi Old Faithful, če bi bilo vreme prvi dan slabo. Hitro sva ugotovila, da nama je prišel ta četrti dan še kako prav in obvezno ga vljučite v svoj program. Namreč za ogled vseh petih izbruhov gejzirjev potrebujete najmanj cel dan. Nama je uspelo ujeti in videti spektakularne izbruhe štirih gejzirjev. Izmuznil se nama je samo Castle Geysir, ki je bruhal naslednjič ponoči ob 23h. Mogoče vse skupaj izgleda zelo enostavno, a za takšen podvig je treba natančno načrtovati dan, preteči 20 km in imeti s seboj zalogo hrane za cel dan. Se je pa izplačalo in to je bil na koncu za naju najlepši dan v nacionalnem parku Yellowstone.

Preberi cel članek


ZDA – IDAHO IN NEVADA: Kavboji in vrhunski steak v Elku (15. dan)

Štirje čudoviti dnevi so bili dovolj za raziskovanje parka Yellowstone, zato sva zgodaj zjutraj zapustila park. Vreme nama je odlično služilo in sva bila resnično hvaležna. Ko sva pripeljala iz parka do vasi West Yellowstone, nama je bilo kar žal, da sva spala znotraj parka. Čudovita vasica z veliko ponudbe hotelov, motelov, restavracij in trgovin. Tudi signal za telefon je delal. Naslednjič bi temeljito razmislila, kje bi spala ob obisku Yellowstona. Čakalo naju je kar 750 km vožnje po lepi cesti med manjšimi kraji. Večji del poti sva prevozila po zvezni državi Idaho, kjer domujejo krompir, koruza in govedoreja. Zelo nama je bilo všeč, čeprav nisva pričakovala veliko. Dan je precej hitro minil, tako da sva v Elko pripeljala okrog treh popoldan. Namestila sva se v hotelu, ki je imel odlično lokacijo. Peš sva šla do čisto prave “kavbojske” trgovine. Od pravega domačega kavboja sva dobila namig za dober steakhotel Star iz leta 1910 streže najboljše meso daleč naokoli. Komaj sva dobila mizo, naročila najboljši kos govedine in postrežen nama je bil najbolj okusen steak v najini kulinarični zgodovini.

Preberi cel članek


ZDA – KALIFORNIJA: Znameniti most Golden Gate v San Franciscu (16. dan)

Pred nama je bila še zadnja etapa 7.000 km dolgega “roadtripa” po zahodnih nacionalnih parkih ZDA. Prevoziti sva morala še dolgih 861 km do San Francisca. Na pot sva krenila že pred sedmo uro zjutraj, za nameček pa sva še bolj malo spala, ker so sosedje imeli celo noč zabavo. Vozila sva neprekinjeno z dvema kratkima postankoma za kavo. S severa sva okoli 15. ure že prispela do razglednih točk nad San Franciscom. Če sva se še zjutraj odpravila iz vročega Elka, je bilo v San Franciscu pošteno hladno in pihal je grozljivo mrzel veter. Pogled na znameniti most Golden Gate iz leta 1937 je čudovit. Imela sva tudi lepo in krasno sončno vreme, za kar sva bila res hvaležna. Most je premnogokrat namreč odet v gosto meglo. Ko sva se zapeljala po mostu, sva si ga ogledala še z druge strani, nato pa se zapeljala do hotela in si privoščila samo še tajsko večerjo.

Preberi cel članek


ZDA – KALIFORNIJA: Zloglasni zapor Alcatraz v zalivu San Francisco (17. dan)

San Francisco sem si vedno predstavljala kot lepo in idilično ameriško mesto. A že po prvih včerajšnjih prvih korakih po mestu so se moje sanje razblinile. V hotelski sobi sva že prejšnji večer naredila načrt in se odločila, da se do mesta in nazaj v hotel peljeva z mestnim avtobusom. Hotel je imel odlično izhodišče, saj je bilo do postaje le 100 metrov hoje. Ustavila sva se pri sloviti zaviti cesti Lombard Street, ki je res nekaj posebnega. Nato sva se sprehodila do starega pristaniškega mesta, ki je prava turistična meka. Toliko turistov na enem mestu pa nisva videla že lep čas. Ogledala sva si morske leve, ki se sončijo na pomolu 39. Tam je tudi polno restavracij in trgovin. Ob 15.30 sva imela veliko vnaprej kupljene vstopnice za ogled zloglasnega zapora Alcatraz, katerega prostore sva si ga ogledala z velikim zanimanjem.

Preberi cel članek


ZDA – KALIFORNIJA: Slavne hiše Painted Ladies in polet v Zürich (18. dan)

Najin zadnji dan na potovanju in prvi dan, ko sva se lahko prebudila brez budilke. Odlična lega najinega hotela nama je dopuščala sprehod po ulicah San Francisca mimo mestne in operne hiše do parka Alamo Square. Ves čas sva lahko opazovala lepe viktorijanske hiše, ki so jih v San Franciscu zgradili med leti 1849 in 1915 kar 48.000. Mnoge so pobarvane v zelo lepe živahne barve, zato so še toliko prijetnejše na ogled. Na vzhodni strani parka Alamo Square se nahajajo slavne hiše, ki so jih poimenovali “Paited Ladies“. Zgrajene so bile med leti 1892 in 1896. Kulisa lepih viktorijanskih hiš je bila v več kot 70 filmih, oglasih in nadaljevankah. Največjo slavo so doživele z nanizanko Full House, ki smo jo verjetno gledali prav vsi. V opoldanskih urah sva zapustila hotel, se še malo vozila po San Franciscu, si privoščila kosilo in se odpeljala do letališča. Brez težav sva vrnila najeti avtomobil ter se pozno zvečer vkrcala na letalo Swiss Airlines za direkten nočni let iz San Francisca v švicarski Zürich.

Preberi cel članek


ZDA: Kratek polet iz Züricha v Benetke in z GoOptijem do doma (19. dan)

Ko sva pred 19-imi dnevi poletela iz Evrope na zahodno obalo ZDA v San Francisco, se res zdi vse tako fino in kratko, ker imaš prihranek časa dolgih 8 ur. Ko pa letiš nazaj domov, pa je malce drugače in seveda izgubiš prav tako število ur. V Zürichu sva imela tokrat malce več časa, da sva lahko malce pretegnila noge po več kot 10 urnem letu. Privoščila sva si še pico in se zgražala nad švicarskimi cenami. Zvečer sva imela samo eno uro leta do Benetk, nato pa z GoOptijem naravnost do doma. Veselila sva se še enega uspešnega potovanja z veliko novimi dogodivščinami in seveda hvaležna, da je vse šlo tudi tokrat kot po maslu.

Preberi cel članek


ZA KONEC IN NAJINA CELOTNA POT PO NACIONALNIH PARKIH ZDA

Kaj bi spremenila na najini poti? Čisto ničesar. Bilo je popolno potovanje, tudi za naju ravno prav natrpan urnik za vsak dan. Sicer si pa za svoje potovanje vsekakor morate narediti svoj načrt potovanja, ki ustreza vašemu tempu in načinu življenja.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: