Preskoči na vsebino

ZDA – UTAH: Goosenecks, nacionalni park Arches in Moab (9. dan)

Noč sva prespala sva v najinem najdražjem hotelu do sedaj. Ves čas od rezervacije sem se spraševala, če je res vredno. Ko sva se prebudila še v trdi temi in iz tople postelje opazovala prečudoviti sončni vzhod, je bilo vse poplačano. Fantastične jutranje barve na obzorju sva lahko opazovala brez zmrzovanja na prostem. Po dolgem času sva si privoščila tudi čisto pravi hotelski zajtrk in se počasi odpeljala proti severu. Z glavne ceste sva zavila še v Goosenecks State Park do razgledne točke, kjer reka San Juan kar trikrat močno zavije. Nadaljevala sva z vožnjo do nacionalnega parka Arches, kjer sva si ogledala vse zanimive rdečkaste naravne skulputre. Tokrat sva prespala v bližnjem mestu Moab, ki nama je bil res zelo všeč. Obisk simpatičnih trgovin in odlična italijanska picerija so bile kot nalašč za zaključek dolgega dne.


MONUMENT VALLEY – PREČUDOVIT SONČNI VZHOD

Noč je minila prehitro v pregrešno dragem hotelu. Prebudila sva se še v trdi temi, odgrnila zavese in kar v topli postelji počakala na sončni vzhod. Nisva imela ne volje ne energije, da bi šla v park, saj je bilo zunaj precej mrzlo (beri za puhovko, kapo in rokavice). Po nekaj minutah se je začelo. Barve so bile res izjemno lepe in iz minute v minuto so se spreminjale. Sončni vzhod je bil res vreden zgodnjega prebujanja in nore hotelske cene. Preden sva se odpravila na pot sva si po dolgem času vzela čas za pravi ameriški hotelski zajtrk. Odlično!


GOOSENECKS STATE PARK

Čakalo naju je tri ure vožnje do nacionalnega parka Arches. Vmes sva malce še zavila z glavne ceste in se odpeljala v državni park Goosenecks. Plačala sva majhno vstopnino, ker za državne parke ne velja letna dovolilnica za nacionalne parke. Najlepša razgledna točka je kar na parkirišču, kjer je tudi simpatičen kamp. Priporočam, če boste kdaj kampirali v teh koncih sveta. Sicer pa lep razgled na reko San Juan, ki je presneto zavila svojo pot. Trikrat ostro zavije na tej razgledni točki, seveda pa na svoji poti še mnogokrat. Mati narava se je tukaj res na veliko poigrala. Vse skupaj pa je tako veliko, da žal ne gre v kosu v fotografski objektiv.


NACIONALNI PARK ARCHES – PARK AVENUE

Sledila je vožnja do nacioalnega parka Arches, ki se nahaja v neposredni bližini simpatičnega mesta Moab. Midva sva z vožnjo kar v park in si ogledovala različne naravne skulpture. V nacionalnem parku najdemo več kot 2000 nepravilnih kamnitih skulptur najrazličnejših oblik in velikosti. Najbolj poznani so prav naravni kamniti loki, ki jih je v parku več kot 200. Po parku je speljana lepa asfaltirana cesta z več postojankami in parkirišči, od koder potem vodijo peš poti do naravnih znamenitosti. Upala sva, da je v parku tudi kakšna koča s hrano in pijačo, a sva se zmotila. V parku ni ničesar za pod zob, tako da vzemite vso hrano in pijačo za cel dan s seboj. Najina prva postojanka je bila Park Avenue, od koder je lep razgled na čudovite naravne skuplture.


ARCHES NP – DEVIL’S GARDEN IN LANDSCAPE ARCH

Odločila sva se, da se najprej odpeljeva povsem do konca parka in se sprehodiva do najdaljšega naravnega loka, ki se imenu Landscape Arch. Velja za najdaljši naravni lok na svetu, ki pa ga odlikuje to, da je zelo dolg in zelo tanek. Lok je na enem delu širok le še 1,8 metra in njegova dolžina je okrog 100 metrov. Parkirala sva na prepolnem parkirišču in se po res hudi vročini odpravila do loka. Sonce pripeka! Park je na nadmorski višini okrog 1.700 metrov, kar še dodatno povzroča dehidracijo. Veliko vode, kapa oziroma kar dežnik za senco, krema proti soncu in dobra volja. Hoje je za približno pol ure v eno smer pretežno po ravnini. Ko od daleč zagledaš naravni lok, je trud poplačan, saj je res fantastičen.


ARCHES NP – THE FIERY FURNACE, SKYLINE ARCH IN BALANCED ROCK

Ob glavni cesti sva se kar nekajkrat ustavila ter občudovala pokrajino in naravne skulpture. Vse so zelo blizu parkirišča, tako da vam ni potrebno veliko hoditi. Med najbolj fascinantne zagotovo spada Balanced Rock, ki je naravnost neverjetna. Ogromna skala, ki se še komaj drži na vrhu. Res samo čakaš, kdaj se bo skotalila. Ampak seveda temu ni tako. Čudovito.


ARCHES NP – ZNAMENITI DELICATE ARCH

Najina zadnja postojanka pa je bil znameniti Delicate Arch, ki ga vidimo na vseh reklamnih materialih za državo Utah, na registrskih tablicah in na vseh turističnih materialih na naslovnici. Najprej sva želela do njega hoditi po 5 kilometrov dolgi poti ob poznih popoldanskih urah, da bi tam počakala na prekrasen sončni zahod in čudovite rdeče barve. A ker nama vreme ni bilo naklonjeno (bile so napovedane nevihte, grozni oblaki so prekrivali nebo in sonca že skoraj ni bilo več), sva se odločila, da greva samo do razgledne točke. To je drugo parkirišče kot za treking. Od tam sva tudi midva hodila kar dobrih 20 minut do razgledne točke, ki pa je pravzaprav zelo oddaljena od naravnega loka. Vseeno pa se ga lepo vidi, seveda če imaš s seboj dober daljnogled in dober fotoaparat z zoomom. Sicer pa je res majhen.


ARCHES NP – THE WINDOWS

Moram priznati, da nama je najbolj od vsega bil všeč sektor Windows, kjer je lepa in kratka pot do treh ogromnih naravnih lokov oziroma oken. Že od daleč se vidijo lepe skulpture in samo nekaj korakov do prekrasnih razgledov oken in seveda tudi skozi okna. Dve različni okni sta na tistem mestu in res vredno ogleda ter postanka.


SIMPATIČNO MESTO MOAB

V poznih popoldanskih urah sva prispela do najinega hotela v Moabu in se peš odpravila po glavni ulici, ki je polna turističnih trgovin s spominki in restavracij. Zavila sva v odlično italijansko restavracijo in se končno pošteno najedla z odlično pico. Krasno mesto za postanek na poti. Če bi si kje želeli na poti malce predaha, potem je to zagoto Moab, ki ponuja tudi dodatne aktivnosti kot je vožnja s štirikolesniki ali kolesi.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 237 EUR

  • zajtrk v Goulding’s Lodge = 37,44 USD (32,26 EUR)
  • vstopnina Goosenecks State Park = 5 USD (4,32 EUR)
  • bencin = 30 USD (25,85 EUR)
  • trgovina = 44,50 USD (38,34 EUR)
  • pica in pepsi = 26,79 USD (23,17 EUR)
  • kava in čaj = 5 USD (4,32 EUR)
  • spanje Rustic Inn = 126 USD (108,62 EUR)

Prevoženi km = 349 km

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,16 USD

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: