Preskoči na vsebino

ZDA – KALIFORNIJA: Čudoviti razgledi, hribi in slapovi v Yosemite NP (2. dan)

V Mercedu sva se precej dobro naspala in se prvič zbudila že ob treh ponoči. Malo sva vseeno še zatisnila oči in krenila na pot malo pred sedmo uro zjutraj. Po ozki dolini sva se pripeljala v nacionalni park Yosemite. Po ledeniški dolini pelje enosmerna cesta in kaj kmalu sva zagledala slovito pokončno steno gore El Capitan. Najprej sva se ustavila v centru za obiskovalce, kjer sva si privoščila zajtrk in naredila načrt dneva. Po dolini sva se odpeljala povsem do konca in se odpravila na pohod do slapu Vernal in naprej do razgledne točke Clark, od koder sva imela čudoviti pogled na slap Nevada in slavne gore Half Dome. Po kosilu sva se odpeljala do razgledne točke Tunnel View, kjer se odpre pogled na celotno dolino. Po zaviti cesti sva nadaljevala še do razgledne točke Glacier Point, kjer pa samo zajameš dih ob pogledu na prekrasno delo mati narave. Čakala naju je samo še vožnja do hotela v Mariposi.


PRVI POGLED NA STENO EL CAPITANA

Včasih je prav super imeti malce “jet lega”, da ni pretežko zgodaj vstati. Na potovanjih midva res rada izkoristiva vsako uro, zato zgodaj vstajava. Prvič sem se sicer prebudila tokrat že ob treh in se vseeno prepričala, da še malo zatisnem očesi. Spočita sva na pot iz hotela krenila še v mraku. Ko sem stopila iz sobe, sem na sosednjem izposojenem avtomobilu zagledala razbito steklo. Uf, kar zmrazilo me je. Že prvi dan. Hitro okoli najinega avtomobila in je bilo vse v redu. Resno opozorilo – ne puščaj ničesar, prav ničesar ponoči v avtomobilu. Čez dan je sicer to zelo težko, ker voziš s seboj vso prtljago, a ponoči vzemite vse ven iz avta. Podnevi sva midva vse spravila v prtljažnik in pokrila s temno brisačo, saj nisva imela zadnje police. In imela sva k sreči avto z zelo zatemnjenimi stekli. Po ozki dolini sva se odpeljala do vhoda v nacionalni park Yosemite. Za vstop v nacionalne parke si je dobro kupiti letno karto takoj ob prihodu v prvi nacionalni park, ki trenutno stane 80 USD. Letna karta velja od dneva nakupa 12 mesecev in uporabita jo lahko dva različna voznika. Jaz sem tako že doma kupila rabljeno letno karto od družine, ki je po parkih potovala meseca junija. Oni so naredili prvi podpis, midva pa drugega. Karte se običajno potem pri nas prodajajo po polovični ceni (35 EUR). Če se odločite tam za prvi nakup, naredite le prvi podpis in karto ob prihodu v Slovenijo prodajte naprej. Kupcev je veliko! Če pa kupujete rabljeno, pa pazite, da je na letni karti le prvi podpis in dodajte potem še svojega. Karte preverjajo na vsakem vhodu v nacionalni park in večkrat sva morala pokazati zraven tudi osebni dokument šoferja z enakim podpisom.

V parku poteka enosmerna cesta in takoj po vhodu zagledate veličastno steno gore El Capitan. Navpična skalna formacija granitnega monolita El Capitana meri v višino 900 metrov. Velja za eno najtežjih plezalnih sten na svetu in se plezalci zelo radi pohvalijo s tem dosežkom. Nadaljevala sva do centra za obiskovalce. Ameriški nacionalni parki so res do potankosti organizirani. Razgledne točke s parkirišči, označevalne table, stranišča, kontejnerji za odpadke, pitna voda… V glavnem – kot v pravljici. Na vsakem koraku vas opozarjajo za nevarnost srečanja z medvedom, ki jih je tukaj zelo veliko. Znotraj Yosemite parka sta dve večji vasici, kjer je tudi trgovina, restavracija in center za obiskovalce. Dobila sva karto parka in se odpravila na zajtrk, ki sva si ga kupila v trgovini. Ob zajtrku sva naredila plan dneva in se odpravila naprej.


VZPON DO SLAPU VERNAL IN RAZGLEDNE TOČKE CLARK POINT

Odpeljala sva se še naprej praktično do konca doline in parkirala na organiziranem parkirišču za vzpon do slapu Vernal. Po gozdni poti sva prišla do izhodišča, nato pa po lepi poti v klanec. Na začetku se kar lepo dvigamo in hodimo po ozki dolini. Vmes je tudi ena postojanka, kjer je WC in lahko si natočite pitno vodo. V parkih vas na vsakem koraku opozarjajo na hidracijo in imate na voljo pitnike. Vljudno vas tudi prosijo, da si natočite vodo v obstoječo steklenico za večkratno uporabo in s tem zmanjšate onesnaževanje našega planeta. Po dobre pol ure hoje zagledate slap Vernal, ki je visok 96 metrov. Slap je bil ob najinem prihodu manjši kot npr. junija in julija, saj je vode precej manj. A še vedno zelo lep. Nadaljevala sva po strmih stopnicah do vrha slapu, nato pa še naprej po poti do razgledne točke Clark Point. Uau, čudovito. Nisva se odločila še za daljšo verzijo do slapu Nevada, saj se od tukaj slap lepo vidi. Pred seboj zagledate mogočno goro Half Dome, ki je prav tako kot El Capitan ena najtežjih plezalnih sten na svetu. Granitna formacija se dviga 1.444 metrov nad tlemi in je res čudovita. Nazaj sva se vrnila po krožni poti do izhodišča, kar toplo priporočam. Poteka po senci in ni tako zelo strma kot pot ob vzponu. Celotna pot nama je vzela dobre 3 ure časa in jo res priporočam. Če imate voljo in dobre noge, jo lahko podaljšate še do slapu Nevada, nikakor pa ne izpustite Clark Pointa za čudoviti razgled.


NA PICO IN NAPREJ DO SLAPU YOSEMITE

Nastopila je lakota, zato sva se ustavila v restavraciji Half Dome na kosilo. Ops! Izbira pa seveda zelo ameriška in nepopisna gneča. Ja, ljudi je kot mravljic na vsakem koraku. Čeprav na Clark Pointu pa res nisva srečala nikogar. Večina gre le do slapu Vernal, kar je že kar zalogaj za nepohodnika. Burgerji, solate, sendviči in pica. Odločila sva se za pico in hitro nadaljevala do slapov Yosemite. Žal sva prepozno izvedela, da vode ni in torej tudi slapu ni. Hitro sva obrnila in se odpeljala naprej.


RAZGLEDNA TOČKA TUNNEL VIEW

Najina naslednja postojanka je bila razgledna točka Tunnel View, do katere se odpeljete po cesti z avtomobilom. Hkrati je ta razgledna točka na poti do Glacier Point razgledne točke, tako da sva se uspela ustaviti kar dvakrat. Nacionalni park Yosemite je letos avgusta močno prizadel velik požar, ki je divjal na tem območju kar dobre tri tedne. Že na vhodu v park je veliko požganih dreves in podrastja, ampak v tem delu proti Glacier Pointu pa je prava grozljivka. Nekaj dni pred najinim prihodom je požar še vedno divjal in so se močno borili za ohranitev parka. Park je bil skoraj cel avgust tudi zaprt za obiskovalce in ponovno so ga odprli le tri dni pred najinim prihodom. Posledice so bile seveda vidne na vsakem koraku. Na razgledni točki Tunnel View se vam odpre pogled na celo ledeniško dolino Yosemite ter nad mogočnim El Capitanom. Prekrasno!


RAZGLEDNA TOČKA GLACIER POINT

Oh, kako lepa cesta vodi do razgledne točke Glacier Point. Dvigate se visoko nad dolino, zato je tudi ozračje vedno hladnejše. Ob poti pa grozljivka nedavnega požara. Žalostno, a resnično. Posledice so velike, a narava ima svoje zakonitosti in mednje sodijo tudi požari. Na vrhu vas pričaka čudoviti razgled z druge strani na goro Half Dome in sosednje vršace nacionalnega parka Yosemite. Prečudovit zaključek dneva!


ŠE VOŽNJA DO HOTELA V MARIPOSI

Proti večeru sva se samo še odpeljala do najinega motela v Mariposi po najbližji cesti. Hotel je bil v centru vasi in zelo osnoven. Pač, v Ameriki je treba malce stisniti zobe, saj so cene prenočišč res visoke v primerjavi s kakovostjo. Odpravila sva se tudi v trgovino, kjer sva si kupila “prenosno plastično skrinjo“, ki drži kar nekaj časa temperaturo. To je obvezni pripomoček za potovanje po zahodnih nacionalnih parkih, saj se ti sicer voda in ostala živila hitro pokuhajo v avtomobilu. Midva sva kupila manjšo in v njo vsak dan shranila mrzlo vodo ter nekaj osnovnih živil. V vseh motelih in hotelih imajo tudi brezplačen led, da si ga vzamete in vam dodatno ohlaja skrinjo. Midva ledu nisva potrebovala, ker je skrinja delala dobro tudi brez njega.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 266 EUR

  • rabljena letna dovolilnica za nacionalne parke ZDA = 35 EUR (sicer je cena 80 USD)
  • 2 x voda = 4 USD (4,31 EUR)
  • zajtrk (kava, čaj, 2x mufin, voda) = 19,58 USD (16,9 EUR)
  • velika pica, mala pica = 25,61 USD (22,1 EUR)
  • bencin = 39,40 USD (33,84 EUR)
  • trgovina = 33,81 USD (29,1 EUR)
  • Mother Lode Lodge (N) = 145,41 USD (125,41 EUR)

Prevoženi km = 299 km

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,16 USD

1 komentar »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: