Preskoči na vsebino

ZDA – WYOMING: Yellowstone – Mammoth Hot Springs, gejzirji, slapovi in bizoni (12. dan)

Prebudila sva se v mrzlo jutro. Temperatura je bila -2 st. C, tako da sva bila zelo vesela gretja sedežev v avtomobilu. Odpeljala sva se proti severu parka in sicer do vasi Mammoth, kjer sva si najprej privoščila odličen hotelski zajtrk, nato pa si ogledala čudovite naravne termalne vrelce Mammoth Hot Springs. Posebni so zaradi odlaganja velikih količin kalcijevega karbonata, kar tvori nadnaravne skulpture. Nadaljevala sva z vožnjo nazaj proti jugu in si ogledala gejzirje Noris. Sledila je vožnja do vasi Canyon, kjer sva prespala dvakrat. Upala sva na boljšo ponudbo, a je ostalo le pri upanju. V popoldanskem času sva si ogledala še Yellowstone kanjon in čudovita slapova z obeh strani in več razglednih točk. Proti večeru pa sva se odpeljala še do bližnje doline Hayden, kjer sva povsem od blizu občudovala na desetine prekrasnih bizonov.


SONČNI VZHOD IN ZAJTRK V VASI MAMMOTH

Na pot sva krenila ob zori. Zunaj je bilo shrljivo mrzlo. Na števcu je kazalo le -2 st. C, zato sva bila prvič na potovanju res vesela gretja sedežev. Pri gejzirjih Old Faithful sva ravno naletela na čudoviti sončni vzhod. Se pa zaradi temperature in vročih gejzirjev naredi ponoči gosta megla, tako da je vse skupaj še bolj mistično. Do vasi Mammoth je kar nekaj ovinkastih kilometrov in z vožnjo gre bolj počasi, saj vam tu in tam cesto prečka velika skupina bizonov. Tudi midva sva naletela nanje in si z veseljem vzela čas za ogledovanje. V vasi Mammoth je samo istoimenski hotel z restavracijo iz leta 1936. Ugotovila sva, da bova najboljše jedla samo za zajtrk, zato sva si ga privoščila. Ostala gostinska ponudba je za najin okus v parku res grozljivo žalostna.


(LOWER) MAMMOTH HOT SPRINGS

Po zajtrku sva si kar peš ogledala naravne termalne vrelce Mammoth, ki so v neposredni bližini hotela. Praktično je isto parkirišče in se sprehodiš po leseni poti med vrelci. Že na začetku vas pričaka večje število jelenov, kar je svojevrstno doživetje. Nič niso plašni in se z veseljem nastavljajo fotoaparatu. Mammoth Hot Springs je kompleks vročih izvirov na hribu. Nastajal je več tisočletij, saj se med izbruhom vrelcev izloča večja količina kalcijevega karbonata in se odlaga na površini. Tako nastajajo razne tvorbe in še posebej lepe so skodelice vseh možnih barv in oblik. Barvajo se zaradi vsebnosti alg.


UPPER MAMMOTH HOT SPRINGS

Zgornje vrelce sva si ogledala z avtomobilom, saj se odpeljete z enosmerno vožnjo skozi vrelce in imate na voljo nekaj lepih postankov.


ROARING MOUNTAIN IN UNIČUJOČ POŽAR

Na poti nazaj proti jugu sva se ob cesti samo za nekaj minut ustavila pri “rjoveči gori“. Iz mnogih lukenj se kadi in gora res piha. Sicer pa sva si celo pot ogledovala gozd, ki ga je sklestil največji požar v naši bližnji zgodovini. Yellowstone se sicer vsako leto bori s požari, a ta grozno velik uničujoč požar je v Yellowstonu divjal 3. septembra 1988. Na vsakem kilometru so še vedno vidne posledice, saj ne pospravljajo podrtih dreves. Američani puščajo naravo v nacionalnih parkih čisto pri miru. V požaru je zgorelo 3.212 km2 gozdu. Grozljivo! A 30 let po požaru so nove smreke že zelo zrastle in na novo pogozdile Yellowstone. A bo trajalo še vsaj naslednjih 30 let, da bo gozd izgledal približno tako kot pred grozljivim požarom.


NORIS GEYSIR BASIN IN STEAMBOAT GEJZIRJEM

Najina naslednja postojanka so bili gejzirji in vrelci Noris z največjim gejzirjem na svetu. Steamboat Geysir nima predvidljivosti, saj izbruhne v razmiku od nekaj dni pa do 10 let. Je pa v letu 2018 izredno aktiven iz je izbruhnil že kar 25-krat od marca do oktobra letos, kar priča na neverjetno pogostost in da se res zelo kuha pod zemljo. Izbruhne od 3 – 91 metrov visoko in izbruh traja od 3 – 40 minut. Znan je po tem, da po izbruhu izpusti še ogromno količino pare in traja ta del erupcije tudi do 48 ur. Midva sva bila tam 9.9.2018 in je nazadnje izbruhnil 7.9.2018, za kar nama je bilo kar žal. Ampak ujeti izbruh nepredvidljivega gejzirja je res čista sreča. Sicer pa je predel Norisa res lep in vreden sprehoda med gejzirji. Čudoviti bazeni in reke pisanih alg vas bodo očarale, tako kot so naju. Je pa veliko več žvepla v zraku, zato je vonj kar nesimpatičen.


SLAPOVI YELLOWSTONE – ARTIST POINT

Povsem zraven vasi Canyon je tudi kanjon s slapovi Yellowstone. Z ogledom sva začela na južni strani, kjer je razgledna točka Artist Point. Na tem južnem delu kanjona je tudi lepa pohodniška pot South Rim Trail, a je bila žal med najinim obiskom zaprta zaradi obnove. Tako sva avto parkirala in se samo sprehodila do čudovite razgledne točke, od koder je res prekrasen razgled na nižji slap Yellowstone (Lower). Žal je bila s s strani zaprta razgledna točka na zgornji slap, tako da ga nisva videla. Spodnji slap je visok kar 94 m in ima res grozovit pretok vode. Čudovito!


SLAPOVI YELLOWSTONE – ZGORNJI SLAPOVI (UPPER FALLS)

Po ogledu sva se odpeljala še na severno stran kanjona, kjer je še več razglednih točk na oba slapova. Tudi na severnem delu poteka čudovita pohodniška pot ob kanjonu s pogledom na slapove z več razglednih točk. Tudi ta pot je bila žal v celoti zaprta ob najinem obisku, zato sva se morala zadovoljiti z ustavljanjem na razglednih točkah. Priznam, da sva bila tudi že pošteno utrujena od kilometrov na nogah tisti dan, tako da sem zadnje oglede še komaj zmogla. Na tem mestu je veliko višinskih razlik ter tudi stopnic, zato previdno izberite oglede. Midva sva se najprej ustavila na razgledni točki pri zgornjih slapovih. Ta se res izplača, saj je razgled popolnoma nad slapom in doživiš moč vode, ki se zgrinja v kanjon. Ni pa razgleda od daleč na slap, saj je ta na drugi strani kanjona in je bil pri nama zaprt.


SLAPOVI YELLOWSTONE – LOOKOUT POINT

Nato sva se sicer ustavila še za razgledno točko LOWER LOOKOUT POINT, a sva se obrnila. Pot je bila strmo navzdol in več kot 400 metrov nadmorske višine potem nazaj gor. Obiskovalci so prihajali nazaj povsem uničeni od hoje navzgor. Priznam, da sva obrnila, ker sta naju čakali še dve razgledni točki. Tudi časa nama je začelo zmanjkovati in noge so bile po toliko dneh prazne. Verjamem, da se izplača, a enostavno ni bilo volje in energije. Sva se pa zato ustavila potem na naslednji razgledni točki LOOKOUT POINT, od koder je prekrasen pogled na spodnji slap. Vredno postojanke in nekaj korakov do razgledne točke.


SLAPOVI YELLOWSTONE – GRAND VIEW

Za konec sva si pustila še razgledno točko Grand View, ki je povsem na koncu severne strani kanjona. Nekaj stopnic in lep razgled na pisani kanjon, ki ga ustvarja reka Yellowstone.


CANYON VILLAGE

Ob rezervaciji nočitev v Yellowstonu, ki sem jih naredila eno leto vnaprej, sem se čudila, ker praktično nisem dobila več željenih hotelov. Hkrati pa je dobro, da spite v različnih mestih, da imate potem manj kilometrov za prevoziti. V Canyon Village nisem dobila več kabin s skupno kopalnico (najugodnejše), zato sem rezervirala hotel. Cena je bila seveda temu primerna. Na licu mesta sva ugotovila, da kabin sploh ni več in da je to edina izbira v Canyon Village (na voljo je tudi kamp). Soba je bila majhna, na novo urejena in kopalnica ultra majhna. Smejemo se japonskim kopalnicam, a ta je bila še enkrat manjša. Sicer se je potem do vasi treba kar malce sprehoditi, tam pa je trgovina, moderen center za turiste in nekaj restavracij, ki pa so bile za najin okus vse zanič.


BIZONI V DOLINI HAYDEN

Dobra stran spanja v Canyon Village je bližina doline Hayden, saj si tam v nekaj minutah. Ravnica privabi na stotine bizonov, ki se pasejo na travnikih ob reki. Ogromne črede z več sto glavami bizonov vam tudi prečkajo pot in so pravzaprav zelo neutsrašne. Midva sva se ustavila ob več čredah, grickala čips in opazovala njihovo obnašanje. Od mladičkov do samic in hudo velikih samcev v eni čredi. Nisva bila tako nevljudna, da bi se ustavljala na cesti in jim ne pustila prehoda na drugo stran, kot to delajo drugi obiskovalci parka, ki so res neolikani.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 240 EUR

  • zajtrk v Hotelu Mammuth = 27,76 USD (24 EUR)
  • kosilo (burger, sendvič) = 20 USD (17,24 EUR)
  • bencin = 30 USD (25,86 EUR)
  • Canyon Lodge (soba s svojo kopalnico) = 200 USD (172,41 EUR)

Prevoženi km = 196 km

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,16 USD

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: