Preskoči na vsebino

ZDA – ARIZONA: Polet s helikopterjem nad Grand Canyonom (7. dan)

Kar precej naravnih znamenitosti je po svetu, ki so na “must see” listi. Med mojimi se je vsekakor visoko na listi znašel tudi sloviti Grand Canyon. Končno je napočil čas, ko ga bom videla z lastnimi očmi. Velikokrat sem prebrala: “Lahko vidiš 1000 fotografij in 1000 filmov, a doživeti Grand Canyon z lastnimi očmi je nekaj povsem drugega in tega se ne da opisati.” Temu lahko le pritrdim. Iz mesta Page sva se odpravila zjutraj in do Grand Canyona imela približno dve uri vožnje. Najin prvi postanek v parku je bil Lipan Point. Ko sva stopila iz avtomobila in zagledala imenitno čudo sveta, sva ostala brez besed. Prečudovito! Za ta trenutek je preprosto vredno živeti in trdo delati. Od centra za obiskovalce sva se sprehodila po poti, ki poteka ob južnem delu kanjona in sledi čudovitim razgledom. Tudi nekaj kondorjev sva videla lebdeti na nebu. Ob dveh sva si privoščila polet s helikopterjem nad kanjonom. Bilo je res prekrasno in kanjon je dobil povsem drugo dimenzijo ter predvsem globino. Popoldan se je nad kanjonom razdivjala huda nevihta, zato sva si ogledala le še film v Imax Centru, nato pa se počasi odpeljala v najin super hotel.


GRAND CANYON NP – LIPAN IN MORAN POINT

Iz hotela sva se odpravila v jutranjih urah in imela do vstopa v park dve uri vožnje. Prispela sva veliko pred večino drugih obiskovalcev, tako da sva imela praktično prvi dve razgledni ploščadi le zase. Najprej sva se ustavila na čudoviti razgledni točki Lipan Point, kjer sva prvič zagledala Grand Canyon. Uau! Res noro lepo, gromozansko in navdihujoče. Sploh nisva govorila. Le gledala. Šele po nekaj minutah, sva začela fotografirati. Neverjetno delo mati narave skozi milijone let. Ogromna reka Colorado, ki je dolga kar 2.333 km, si je utirala pot skozi puščavsko pokrajino in ustvarila prečudovito naravo. V tem delu je ustvarila čudoviti kanjon, ki je dolg celih 446 km, širok od 6 do 29 km in globok 1,6 km. Nepredstavljivo. Ko stojiš na razgledni ploščadi, komaj vidiš reko Colorado, ki je tako zelo majhna z višine. Izvor kanjona pripisujejo 17-im milijonom let. Kanjon ima več slojev, ki so lepo vidni. Razlog za to so seveda različno odporne kamnine v posameznih zemeljskih plasteh, nastalih v zelo različnih obdobjih.


GRAND CANYON NP – MOTHER POINT, YAVAPAI POINT IN YAKI POINT

Že od samega začetka sva planirala le ogled kanjona z južne strani, ki je seveda tudi najbolj oblegana. Severna stran je praktično zelo nerazvita in ima zato zelo malo obiskovalcev ter še več naravnega okolja. Najina naslednja postojanka je bil center za obiskovalce, kjer sva parkirala avto na označenih ogromnih parkiriščih. Od tam vozi do nekaterih razglednih točk brezplačen avtobus, saj je z avtomobilom vožnja prepovedana. Najprej sva si ogledala Mother Point, ki je ena najlepših. Nato pa sva se sprehodila ob kanjonu po South Rim Trail ter občudovala kanjon na vsakem koraku. Res prečudovito in na vsakem koraku lahko narediš prekrasne fotografije. Končala sva na razgledni točki Yavapai, kjer je tudi manjši muzej in razgledna ploščad za opazovanje kalifornijskih kondorjev. Midva sva jih lahko kar nekaj naštela med obiskom.


GRAND CANYON NP – POLET NAD KANJONOM S HELIKOPTERJEM

Polet s helikopterjem nad velikim kanjonom je bila najina dolgoletna želja in sva si jo seveda morala uresničiti. Že doma sem pred meseci rezervirala in plačala 45-minutni polet nad kanjonom in sicer veliki krog, ki bi naju popeljal celo nad severno stran in še nad vzhodno stran. Ko sva prispela v Tusayan na letališče, sva bila takoj opozorjena, da se s severne strani približuje grozna nevihta in da ta polet ne bo mogoč ter da bomo naredili samo mali krog, ki pa je seveda tudi najlepši. Malce razočaranja, a naravi se ne da ukazovati. Poleteli smo z Maverick Helicopters, ki imajo res najboljše helikopterje v floti, saj so v večjem delu stekleni in zato prilagojeni za turistične oglede. Z zraka sva lahko opazovala pokrajino. Praktično je na celi južni in severni strani gozd, potem pa se dobesedno zemlja vdre 1,6 km globoko. Leteli smo počasi in zelo lepo nad kanjonom in opazovali prečudovito delo mati narave. Polet je trajal dobrih 25 minut. V daljavi smo že lahko videli, kako se nam približuje nevihta. Ko smo pristali, je bilo nebo nad nami popolnoma črno in začele so padati kaplje. Praktično smo ujeli zadnji vlak za polet tistega dne. Kako zelo sem bila hvaležna in srečna!


TUSAYAN – OGLED FILMA O GRAND CANYONU

Ko sva se čez nekaj minut pripeljala v Tusayan in se ravnokar odpravila v Imaxovo kinodvorano National Geographica za ogled filma, je začelo noro deževati. Temperatura se je v nekaj minutah spustila iz plus 30 na 10 stopinj in postalo je grozno mrzlo. Tega si nisem niti v sanjah predstavljala. Ogledala sva si film o nastanku, zgodovini in življenju v Grand Canyonu skozi zgodovino. Krasen film vreden ogleda, če vam časovno znese. Fotografiranje in snemanje seveda ni dovoljeno.


GRAND CANYON NP – GRANDVIEW POINT

Po ogledu filma sva imela seveda še veliko planov, kako si bova ogledala kanjon še z razgledne točke na zahodu kanjona in tam pričakala sončni zahod, a vreme je splaniralo drugače. Ko sva prevzela avto, sva se glasno smejala, zakaj imava gretje sedežev. Oh, kako nama je prišlo prav. Tisti dan in še mnogo dni v prihodnje. Krenila sva naravnost proti hotelu v Tuba City. Ustavila sva se samo še na razgledni točki Grandview Point, ki sva jo zjutraj izpustila in naredila nekaj fotografij z nevihto znotraj kanjona. Mraz nama je segel do kosti.


HOTEL V TUBA CITY

Hotel sva imela krasen. Tuba City je v celoti pod indijanskim upravljanjem in je krasno mesto. Popolnoma nove zgradbe, hoteli, bolnišnice, javna uprava. Sva se kar malce čudila. Žal je bil muzej indijanske kulture že zaprt in si ga nisva mogla ogledati. Na koncu sva bila kar hvaležna nevihti, ker sva si v hotelu zvečer vsaj malce odpočila po napornem prvem tednu potovanja.


Celotni stroški potovanja za 2 osebi = 662 EUR

  • bencin = 30 USD (25,86 EUR)
  • kava, čaj, 2 mufina = 13 USD (11,21 EUR)
  • magnetek in 5 kartic = 6 USD (5,17 EUR)
  • polet s helikopterjem 25 minut Maverick Helicopters = 500 USD (432 EUR)
  • ena pica margerita = 27,22 USD (23,47 EUR)
  • film IMAX Grand Canyon = 27,22 USD (23,47 EUR)
  • Moenkopi Legacy Inn & Suites (NZ) = 163 USD (141 EUR)

Prevoženi km = 383 km

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,16 USD

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: