Preskoči na vsebino

ZDA – KALIFORNIJA: Znameniti most Golden Gate v San Franciscu (16. dan)

Pred nama je bila še zadnja etapa 7.000 km dolgega “roadtripa” po zahodnih nacionalnih parkih ZDA. Prevoziti sva morala še dolgih 861 km do San Francisca. Na pot sva krenila že pred sedmo uro zjutraj, za nameček pa sva še bolj malo spala, ker so sosedje imeli celo noč zabavo. Vozila sva neprekinjeno z dvema kratkima postankoma za kavo. S severa sva okoli 15. ure že prispela do razglednih točk nad San Franciscom. Če sva se še zjutraj odpravila iz vročega Elka, je bilo v San Franciscu pošteno hladno in pihal je grozljivo mrzel veter. Pogled na znameniti most Golden Gate iz leta 1937 je čudovit. Imela sva tudi lepo in krasno sončno vreme, za kar sva bila res hvaležna. Most je premnogokrat namreč odet v gosto meglo. Ko sva se zapeljala po mostu, sva si ga ogledala še z druge strani, nato pa se zapeljala do hotela in si privoščila samo še tajsko večerjo.


MOST GOLDEN GATE – SEVERNA STRAN

Midva sva se pripeljala s severa, zato sva najprej zagledala znameniti most Golden Gate s severne strani. Ta je v resnici tudi najlepša, saj imate tudi pogled na mesto in znameniti zapor Alcatraz, ki se bohoti sredi nevarnega zaliva. Ko sva prispela, sva bila najbolj vesela sonca, saj se most velikokrat zavije v gosto meglo in se lahko za lep razgled obrišeš pod nosom. Viseči most na vhodu v zaliv San Francisco je simbol mesta vse od njegove izgradnje. Odprt je bil leta 1937 in je pri plimi visok 67 metrov. Celoten odsek skupaj z dostopoma je dolg 2,7 km. Viseči most ima skupno dolžino 1,9 km in ima 227 metrov visoka pilona. Povezuje San Francisco z Marin County in manj poseljenima dolinama Napa in Sonoma. Začetni projekt mladega inženirja Josepha B. Straussa iz leta 1918 je bil poln občudovanja na eni strani in poln skepticizma na drugi strani. Zaliv San Francisco je namreč tudi zelo hudomušen, saj ima grozljivo močne tokove, plimovanja in tudi zelo zahtevno plitvino. Most jim je uspelo zgraditi in leta 1984 je bil vključen na seznam zgodovinskih gradbenih dosežkov v ZDA in prijavljen leta 1995 za enega izmed sodobnih čudes sveta. Most Golden Gate je bil dolgih 27 let z glavnim razponom 1.280 m najdaljši viseči most na svetu (do odprtja Verrazano-Narrows Bridge leta 1964).


MOST GOLDEN GATE – JUŽNA STRAN

Po ogledu s severne strani sva se odpeljala po mostu do San Francisca in se takoj za mostom ustavila še na južni razgledni točki. Parkirala sva na parkirišču, naredila nekaj fotografij in se odpeljala naprej do hotela. Tam bi se lahko tudi sprehodila ob nabrežju in občudovala sončni zahod, a nisva našla dovolj energije. Lepo!


HOTEL OASIS INN V SAN FRANCISCU

Odpeljala sva se naravnost do rezerviranega hotela. Prepričala naju je predvsem cena, lokacija in brezplačno parkiranje. Parkirišče je imelo dvojno varovanje, tako da je bilo z avtomobilom res vse ok. Soba je bila velika in kar v redu. Sprehodila sva se samo še po ulici do tajske restavracije, kjer sva si privoščila za večerjo odličen Pad Thai. Na ulicah sva na najino veliko grozo srečevala le brezdomce, močno zadrogirane osebe in celo sredi dneva videla filmsko preprodajanje nedovoljenih substanc. Prava grozljivka in prav nič se nisem veselila raziskovanje mesta, ki sva ga imela v načrtu za naslednji dan.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 247 EUR

  • bencin = 73,84 USD (63,66 EUR)
  • kava, čaj, pica 2 kosa = 10 USD (8,62 EUR)
  • trgovina = 7,67 USD (6,61 EUR)
  • 2x Pad Thai = 30,27 USD (26,1 EUR)
  • spanje Oasis Inn (N) = 164,50 USD (142 EUR)

Prevoženi km = 861 km

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,16 USD

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: