Preskoči na vsebino

MEHIKA IN BELIZE: Piramide v Cobi in kopanje v Cenote Multum Ha (4. dan)

Dan sva začela z odličnim zajtrkom pri najinih italijanih v Casi Rosina. Sledila je nepredolga vožnja do majevskih ruševin v Cobi. Coba velja še za precej neobljudeno mesto na zemljevidu majevskih mest, a pri najinem zgodnje jutranjem obisku je bilo vseeno že precej obiskovalcev. Veliko področje je najlažje raziskovati z najetim kolesom ali rikšo, lahko pa se seveda odločite tudi za hojo, a se boste pri tem močno nahodili. Sploh, če si želite ogledati vsa tri področja do sedaj najdenih ruševin. Midva sva se odločila za rikšo in obdelala vse v naslednjih slabih treh urah. Coba je res čudovito majevsko mesto z drugo najvišjo piramido na Jukatanu in lepim pogledom na džunglo. Še pred kosilom sva se odpeljala do bližnje Cenote Multum Ha in si privoščila osvežilno kopanje v ogromnem bazenu s sladko vodo. Kako prija v tisti vročini! Sicer bi morala prespati v Cobi, a nama je bilo dolgčas, zato sva popoldne izkoristila za vožnjo do Rio Lagartosa. Zvečer naju je ob morju pričakal lep sončni zahod.


MAJEVSKE RUŠEVINE V COBI

Po odličnem zajtrku v Tulumu sva se odpeljala do bližnjega mesta Coba, kjer sva si ogledala majevske ruševine in piramide. Veliko parkirišče, plačilo vstopnine in vhod v džunglo. Coba je bilo majevsko mesto zgrajeno okoli dveh jezer, jezera Coba in jezera Macanxoc. Mesto bi naj bilo zgrajeno v srednjem in poznem klasičnem obdobju med leti 500 in 900. Večina hieroglifskih zapisov je nastalo v 7. stoletju. Mesto se je raztezalo na površini 80 km² in je bilo zasedeno do 1. stoletja z veliko kmetijsko populacijo. Ocenjeno je, da je imela Coba na vrhuncu civilizacije 50.000 prebivalcev. Pomembno mesto je ostala tudi v postklasičnem obdobju, saj so se zgradili pozneje tudi novi templji, stari pa so se vzdrževali vsaj do 14. stoletja, ko so prišli Španci. Največja zanimivost Cobe je zagotovo 42 metrov visoka lepa majevska piramida, s katere je čudovit pogled na Cobo. Je tudi druga najvišja piramida na Jukatanu, višja je samo v Calacmulu s 45 metri. Mesto je obsegalo več kot 15 stanovanjskih območij, ki so bila med seboj povezana s “sacbeobi“ali povišanimi pohodnimi cestami. Midva sva si majevsko mesto v Cobi ogledala z najetim rikšarjem, saj je res ogromno področje in vam toplo priporočam izposojo kolesa ali rikše. Najprej smo si ogledali najvišjo piramido in sva se nanjo tudi povzpela. Nato pa postanki ob drugih templjih, ruševinah, nogometnem igrišču in v bolj odročnem delu, kjer je na ogled večje število stel. Stele so bile med maji zelo poznane in so dandanes zelo cenjena najdba. Na zanimivih kamnitih spomenikih so Maji klesali dogodke iz življenja.


KOPANJE V CENOTI MULTUM HA

Po ogledu majevskih ruševin v Cobi sva se odpeljala do bližnje Cenote Multum Ha. Prašna makadamska cesta naju je pripeljala do mini parkirišča za nekaj avtomobilov, a na najino nesrečo je bil tam tudi cel avtobus turistov. Ampak midva sva že pametna in se nisva z njimi prerivala v kraški jami, ampak sva si v senci privoščila malico. Ker so to enodnevni turisti iz obale in imajo več postankov, se v cenoti zadržijo res samo 10 minut, saj potem gredo naprej. Lepo sva jih počakala, da so se odpeljali, potem pa imela celotno kraško jamo in velik sladkovodni bazen samo zase. Res nekaj najbolj prijetnega je skočiti v hladno vodo, saj je zunaj dobrih 35 st. C. Sama sem dobrih 15 minut plavala, nato pa je prišlo nekaj italijanov in sem jim z veseljem prepustila bazen. Super osvežitev!


VOŽNJA V RIO LAGARTOS

Po najinem načrtu bi morala sicer to noč prespati v Cobi, a ker sva se okoli dveh že pošteno dolgočasila, sva se odločila, da izkoristiva preostale ure za vožnjo do Rio Lagartosa na sever. Tam sva našla prijeten hotel ob morju, se udobno namestila, si privoščila okusno kosilo in se malce sprehodila naokoli. Premaknila sva tudi uro, na kar morate biti pozorni pri potepanju po Jukatanu, saj imajo dva časovna pasova.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 160 EUR

  • parkirišče v Cobi in WC = 80 MXP (3,9 EUR)
  • vstopnina Coba = 200 MXP (9,8 EUR)
  • rikša za ogled celotnih ruševin Coba = 200 MXP (9,8 EUR)
  • vstopnina cenote Multum Ha = 110 MXP (5,4 EUR)
  • bencin = 560 MXP (27,3 EUR)
  • trgovina = 30 MXP (1,5 EUR)
  • kosilo (guacamole, voda, juha škampi, beef mexicana) = 400 MXP (19,5 EUR)
  • nočitev Yuum Ha Boutique Hotel (NZ) = 1499 MXP (73,1 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,13 USD; 1 EUR = 20,5 MXP

Prevoženi km = 229 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: