Preskoči na vsebino

MEHIKA IN BELIZE: S čolnom med mangrovami in roza jezero (5. dan)

Zbudila sva se sicer ob 6h, a ker se ura prestavi nazaj, je bila pet zjutraj. Ojojoj! Do sedmih sva morala čakati na zajtrk, nato pa na izlet s čolnom med mangrove. Že včeraj sva se na pomolu pred hotelom dogovorila za 3-urni izlet s čolnom po laguni in nacionalnem parku Rio Lagartos, kjer sva opazovale mnoge ptiče. Ustavili smo se tudi pri roza jezeru, ki pa je bil bolj hec kot kaj bolj resnega. Ko sva prišla nazaj z izleta, sva se odpeljala še z avtom do vasice Las Colorades, kjer vas vodič pospremi v soline na ogled roza zbiralnikov vode. V ogromnih zbiralnikih pridelujejo morsko sol. Na nebu je sijalo sonce, zato so naju pričakale lepe roza barve. Z vožnjo sva nadaljevala proti Tiziminu, ker sva se ustavila na bankomatu in nadaljevala vožnjo do Chiquile. Tam sva v pristanišču parkirala svoj avto za 4 noči in se s trajektom odpravila na sanjski polotok Isla Holbox. Otok je peščen, brez vozil in nastanjena sva bila v čudovitem hotelčku italijanskega para. Rajsko!


NACIONALNI PARK RIO LAGARTOS

Po zajtrku sva se takoj odpravila s čolnom na vožnjo skozi mangrove nacionalnega parka Rio Lagartos. Že včeraj zvečer sva se na pomolu dogovorila za jutranji izlet po laguni, tako da naju je voznik že čakal. Zgodnje vstajanje je seveda ponudilo čudovit sončni vzhod kar z balkona hotelske sobe. S čolnom smo se vozili po laguni in opazovali mnoge živali, ki živijo med mangrovami. Na stotine raznih ptičevkormorane, pelikane, čaplje, galebe in tudi enega krokodila. Res je bilo lepo doživetje. S čolnom nas je pripeljal tudi do solin in nas izkrcal. Ogledali smo si roza jezero (nič ni bilo videti) in flaminge (zelooo daleč 5 flamingov; zdaj so vsi v Celestunu, potem v poletnih mesecih pa pridejo množice sem v Rio Lagartos). Malo sva zastrigla z ušesi, nato pa smo se odpeljali po isti poti nazaj v Rio Lagartos. Postanek naredi vmes še v naravni blatni kopeli, a midva nisva razpoložena za pacanje z blatom. Tudi odpelje vas za to ceno na plažo in se lahko kopate, a midva sva se odločila, da nadaljujeva pot. Lepo doživetje, sploh če prvič v življenju doživite vožnjo skozi mangrove, ker je res nekaj posebnega (midva sva se vozila že na Šrilanki v Bentoti).


ROZA JEZERO V LAS COLORADES

Do roza jezera se pripeljete po cesti z avtomobilom. Med vožnjo lahko opazujete tudi lepe ogromne kupe pridelane morske soli. Parkirate na parkirišču v vasi in tam vas že čakajo vodiči, saj je ogled možen le v njihovem spremstvu in je vse skupaj ograjeno. Plačate nekaj denarja za vodiča, nato pa se sprehodite po žgočem soncu do lepe razgledne točke na roza barvo bazena. Ogromni zbiralniki morske vode so namenjeni pridobivanju soli in nekateri so lepo obarvani z roza barvo. Zakaj? Vodič nama ni znal prav pojasniti, saj je zelo slabo govoril angleško. Lagune v poletnih mesecih privlačijo tudi mnoge flaminge.


VOŽNJA DO CHIQUILE IN S TRAJEKTOM NA OTOK ISLA HOLBOX

Po ogledu sva se odpeljala najprej do Tizimina in se na bankomatu založila še z nekaj gotovine, saj so naju opozarjali, da je na Isli Holbox samo en bankomat, ki je največkrat prazen, kreditne kartice pa tudi pogosto ne delajo. Midva sva se odločila za gotovino in se pravočasno založila. Menda pa se da plačevati s kartico, a je 6% provizije pri plačilu. Iz Tizimina sva vozila nato po bližnjici skozi vasi do mesta Chiquila. Vožnja je bila precej počasna, saj so vmes same majhne vasi z nekaj hišami, pred, med in za vasjo pa noro visoki ležeči policaji. Zelo utrujajoče. Ampak privarčevani kilometri so nama tudi prišli prav. V Chiquli je polno parkirišč za vozila, kjer sva tudi midva parkirala avto. Vsa so varna in praktično z enako ceno. Hitro do pomola, karte za trajekt, ki vozi zelo pogosto cel dan in čez 25 minut sva že bila na najinem sanjskem polotoku Isla Holbox. Na otoku ni avtomobilov, prevažate se z golf avtomobilčki oziroma peš ali z izposojenim kolesom, vse ceste so mivkaste in res je čisto pravo vzdušje. Midva sva se naslednje 4 noči razvajala v res čudovitem mini hotelčku s samo 6 sobami in samo za odrasle. Prekrasna soba, dvorišče, popolna lokacija. Naravnost noro lepo. Kosilo na plaži in kopanje v čudovitem morju!


Celotni stroški za 2 osebi = 289 EUR

  • vožnja s čolnom Rio Lagartos (do 6 oseb, 3 ure) = 1.000 MXP (49 EUR)
  • parkirišče za avto Chiquila (4 noči) = 400 MXP (19,5 EUR)
  • ladja na Isla Holbox = 300 MXP (14,6 EUR)
  • taksi do hotela Isla Holbox = 40 MXP (2 EUR)
  • kosilo (fish fingers, grilled fish) = 400 MXP (19,5 EUR)
  • mojito 4x, guacamole, chips = 350 MXP (17,1 EUR)
  • palačinki z nutelo = 80 MXP (3,9 EUR)
  • spanje Tierra del Mar (NZ) = 163 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,13 USD; 1 EUR = 20,5 MXP

Prevoženi km = 216 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: