Preskoči na vsebino

MEHIKA IN BELIZE: Prečudovita peščena sipina in bioluminiscenca na Holboxu (6. dan)

Zbudila sva se v raju. Rajski italijanski zajtrk in čudoviti Holbox. Pri sosedih sva si izposodila kolesa in se odpeljala do peščene sipine ali po angleško na “sand bank“. Le-ta je glavna znamenitost otoka Holbox. Do tja je le nekaj minut s kolesom. Parkirala sva jih pod drevesom in se podala po morju peš do sipine. Prej je treba naštudirati čas plime in oseke, saj sicer peščene sipine ni. Pri nama je bila oseka največja ravno opoldan, tako da sva imela idealne pogoje. Voda nama je segala le malo nad koleni in prispela sva do sipine. Uau, res noro lepo. Turkizne barve, mnogo odtenkov in prečudovito morje. Fantastika brez primere! Sploh iz zraka. Najin ptič je poletel visoko v zrak in naredil nepozabne posnetke čudovite narave. Nepozabni trenutki veselja in sreče. Zvečer sva si privoščila še nepozabno bioluminiscenco – v trdi temi sva v morju čofotala s svetlečim planktonom. Zelo redek pojav in moja še ena velika izpolnjena želja. Noro fajn!


SAND BANK ALI PEŠČENA SIPINA NA HOLBOXU

Zagotovo ena in edina atrakcija otoka Holbox. Vrhunsko doživetje in vrhunska lokacija. Sipina se nahaja popolnoma vzhodno od nastanitev, praktično tudi od zadnjega hotela. Do tja se pripeljete s kolesom, pridete peš ali s taksijem, sicer je pa res blizu vse skupaj. Seveda so po mojem mnenju tukaj tudi neprimerno boljše lokacije za hotele, če želite imeti vrhunsko plažo pred nosom. Če želite več restavracij in dogajanja, potem izberite mesto. Kakorkoli, vse je res blizu. Midva sva prvi dan najela kolesi, za kar se potem drugi in tretji dan nisva odločila, ker nama je bilo predrago. Saj sva se samo pripeljala in potem jih cel dan nisva potrebovala. Kopalke, fotič in gremo peš do peščene sipine. Prej se pozanimajte, da greste ob oseki, saj sicer peščene sipine ni. Ob oseki pa je to nekaj najbolj čudovitega na tem planetu. Dolga sipina, ki je nikakor ne boste mogli prehoditi, saj nima in nima konca. Sicer pa vrhunsko! Iz zraka pa seveda še veliko lepše.


UŽIVANCIJA IN NIČ DRUGEGA

Seveda sva imela prave počitnice in sva si res privoščila oddih. Dobra hrana, super vzdušje, odlično kosilo (oh, te ribe v kokosovem paniranju ne bom nikoli pozabila). Holbox ima izjemno dobro “vibro” – tako pravo, počitniško, nenaduvano. Pravi turisti so tam, ni veliko “instagramerjev”. Večinoma pari, tudi starejši, veliko družin z majhnimi otroci. Vsi pijejo na “easy” koktajle že od zjutraj. Stari, mladi, vsi po vrsti. A nihče ni pijan. Tudi ob desetih zvečer je bilo praktično skoraj vsega dogajanja konec. Res fajn! Upam, da tako dolgo ostane.


ČISTO PRAVA BIOLUMINISCENCA

Ko sva se prvič sprehodila po glavnem trgu, sva opazila, da vsi ponujajo nočni izlet na bioluminiscenco. Seveda sem zagrabila kot riba na trnek še preden sem malo pomislila. Šla sva že prvi večer, ker se je Luna samo še debelila in povzročala vsak večer več težav. Za bioluminiscenco potrebujete seveda čim bolj temno noč. Šli šele ob 23h, tako da je bilo kar pozno. Naložili so naju v golf avto in odpeljali do lagune. V teh mesecih je bioluminiscenca malo slabša, ker še ni toliko planktona. Ko smo prispeli, sva skočila v vodo. Plankton se je svetil kot nor. Res hudo. Čofotaš in vse se svetlika in svetlika. Kot novoletna jelka. Seveda, bolj mahaš bolj se sveti. Noro doživetje, ki sem si ga res želela v življenju. In kar je najboljše, niti nisem vedela, da Holbox to ponuja. V poletnih mesecih je planktona še več in je bioluniscenca še toliko bolj intenzivna. Hudo fajn! Slike in video? Ne, ne, ne. Najin fotoaparat žal tega ne zmore, vam pa dajem na ogled en lep video za pokušino, kaj sva doživela tisto noč.


Celotni stroški za 2 osebi = 266 EUR

  • najem koles (3 ure) = 200 MXP (9,8 EUR)
  • mango juice = 100 MXP (4,9 EUR)
  • kosilo (guacamole, voda, fish kokos, beef) = 500 MXP (24,4 EUR)
  • mojito 4x, guacamole = 550 MXP (26,8 EUR)
  • palačinka in tip za bruhalca ognja = 55 MXP (2,7 EUR)
  • tour bioluminiscenca = 700 MXP (34,1 EUR)
  • spanje Tierra del Mar Hotel (NZ) = 163 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,13 USD; 1 EUR = 20,5 MXP

Prevoženi km = 0 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: