Preskoči na vsebino

MEHIKA IN BELIZE: Ruševine v Tulumu in Gran Cenote (3. dan)

Na naju je malce začel vplivati “jet leg“, a k sreči v dobrem smislu. Zvečer sva bila zelo zaspana, zjutraj pa sva potem bila pokonci že pred peto uro. To je za najin popotniški ritem popolno, ker rada raziskujeva zgodaj zjutraj, ko so drugi popotniki še v postelji ali na zajtrku. Odpeljala sva se iz Akumala do Tuluma in bila že pol ure pred odprtjem na parkirišču pred arheološkimi ruševinami v Tulumu. Ogledala sva si jih ob sončnem vzhodu in v precej mirnem okolju. Zelo lepo! Nato sva se odpravila do Gran Cenote, kjer sva zaplavala z netopirji v osvežilnem turkiznem bazenu. Odlično kosilo sva si privoščila v restavraciji Pancho Villa na plaži v Tulumu, ki pa je bila v enakem stanju kot plaže poprej. Na žalost naju je s plaže pregnala nevihta. Po grozljivo luknjasti cesti sva se pripeljala do najinega ljubkega hotelčka.


MAJEVSKE RUŠEVINE V TULUMU

V Tulum sva se pripeljala iz Akumala že malo po sedmi uri zjutraj. Arheološko mesto se za turiste odpre ob 8. uri zjutraj, zato sva morala počakati pred vhodom do odprtja. Družbo so nama delali ptiči, ki so imeli jutranji pogovor. Vstopila sva s peščico drugih turistov, tako da sva praktično imela ruševine bolj kot ne zase. Sončni vzhod je lepšal pogled na mejvsko predkolumbijsko mesto. Prekrasno majhno majevsko mesto je obdano z obzidjem in je služilo kot glavno pristanišče za mesto Coba, ki se nahaja nekaj 10 km stran. Ruševine se nahajajo na 12 metrov visokih pečinah vzdolž obale karibskega morja. Tulum je bil eno zadnjih mest, ki so ga zgradili Maji. Na vrhuncu je bilo mesto med 13. in 15. stoletjem, uspelo pa je živeti le 70 let, saj so potem španci že zavzemali to območje Mehike. Španski naseljenci so prinašali s seboj bolezni starih svetov, kar je bilo za Maje pogubno. Veliko je bilo smrtnih žrtev, preživeli pa so preprosto pobegnili s tega področja in se naselili drugje. V Tulumu se sprehodite skozi zid, ki je bil okoli mesta, vidite lahko kar nekaj ostankov različnih templjev in zgradb ter tudi slovito piramido El Castillo.


KOPANJE V GRAN CENOTE

Po ogledu sva se odpeljala do Gran cenote, ki je v bližini Tuluma. Precej turistov sva zagledala že na parkirišču, a naju to ni odvrnilo. Tulum je res pribljubljen med turisti, zato ne pričakujte zasebnosti. Kraška jama, v kateri se lahko osvežite s plavanjem v čisti osvežilni sladki vodi. Obvezno je tuširanje pred vstopom v vodo. Gran Cenote je del jamskega sistema Sac Actun. Vhoda v bazenček sta dva, med njima pa lahko plavate skozi tunel, v katerem prebiva veliko število netopirjev. Pred jamo je lepa zelenica, kjer se lahko sončite ali počivate v senci. Lepo je bilo!


PLAŽA V TULUMU

Na kosilo sva se odpravila na plažo in sicer do restavracije Pancho Villa, ki je dobro poznana. Leži na lepi beli peščeni plaži, ki pa je bila polna morske trave. Kosilo je bilo res vrhunsko in zelo so prijazni. Tukaj se lahko za kakšnih 30 USD po osebi odpravite tudi na snorklanje. Zaradi morske trave in bližanja nevihte se midva nisva odločila. Pokazalo se je za pravo odločitev, saj je po desetih minutah na plaži prihrumela nevihta in nas vse odgnala s plaže.


MINI HOTEL CASA ROSINA

Odpeljala sva se samo po grozljivo luknjasti cesti do najinega mini hotelčka v še nerazvitem delu Tuluma. Italijana sta naju res prijetno gostila in sva bila res zadovoljna. Le podnevi hrumijo stroji, saj se ta del Tuluma cel zida – turistični kompleksi in hoteli nastajajo z grozljivo hitrostjo. Čez 10 let bo to vse pozidano. Bova prišla pogledati.


Celotni stroški za 2 osebi = 162 EUR

  • vstopnina arheološko mesto Tulum (2 osebi) = 150 MXP (7,3 EUR)
  • parking arheološko mesto Tulum = 180 MXP (8,8 EUR)
  • WC Tulum = 20 MXP (1 EUR)
  • kava, pomarančni sok Tulum = 80 MXP (3,9 EUR)
  • vstopnina Gran Cenote = 360 MXP (17,6 EUR)
  • kosilo (guacamole, Coca Cola, voda, škampi, beef tortilja) = 1000 MXP (48,8 EUR)
  • trgovina = 400 MXP (19,5 EUR)
  • spanje Casa Rosina (NZ) = 750 MXP (55,6 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,13 USD; 1 EUR = 20,5 MXP

Prevoženi km = 61 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: