Preskoči na vsebino

MEHIKA IN BELIZE: Cenote Azul, Cenote Yal-Ku in Akumal (2. dan)

Po napornem dnevu sva precej dobro spala in si odpočila od leta iz Evrope. Nekaj pred sedmo uro sva bila pokonci, ujela ritem morskega zraka, si nadela kratke hlače in natikače. Kako dober občutek, ko priletiš iz mrzle zime na toplo. V ceni nastanitve sva imela tudi zajtrk, ki je bil naravnost božanski. Veselo sva se odpravila na plažo in doživela šok. Razburkano morje in ogromne količine morske trave. Nič ni bilo kot iz razglednice. Trava, trava, trava. Kopanje me je v trenutku minilo, zato sva po jutranjem sprehodu nadaljevala proti jugu. Prva postojanka je bila Cenote Azul, kjer sva si privoščila pravi “fish spa“. Male ribice so nama s podplatov pridno pojedle vso odmrlo kožo. Čudovito! Sledila je vožnja v Akumal, kjer sva imela res krasen hotel. Od tam sva se peš podala na snorklanje v Cenote Yal-Ku. Proti večeru pa s kolesi do plaže v Akumalu na odličen mojito in tortilje. Viva La Mexico!


PUERTO MORELOS

Prva noč v Mehiki je bila kratka, a spala sva res dobro. Pred sedmo sva bila sicer že pokonci, a spočita in naspana. Kratke hlače, kratka majica in natikači. Končno poletne temperature in občutek topline. Zajtrk sva imela v hotelu in bil je zelo dober. Na sporedu je bilo dopoldansko kopanje na eni izmed najlepših plaž mehiške Riviere Maya. Nekaj korakov in zagledava plažo. Jojmene. Polno trave! V morju, na plaži, na gromozanskih kupih. Morje razburkano in nič lepih turkiznih barv. Seveda naju je takoj odvrnilo od kopanja, zato sva se malce sprehodila po plaži in se odločila, da nadaljujeva najino pot. Sicer ponujajo tudi snorklanje, saj je greben praktično viden z obale, a morske trave je bilo veliko preveč za moj okus.


CENOTE AZUL

Najina naslednja postojanka je bila Cenote Azul. Zelo priljubljena tako med domačini kot tudi turisti, saj je ob zelo prometni cesti in zelo lahko dosegljiva. Nekaj drobiža za vstopnino, parkirišče in greva do “cenote”. Kaj je sploh cenota? To so kraške jame, ki so delno ali v celoti zalite s sladko vodo. Značilne so za polotok Jukatan in jih je res ogromno število. Večinoma so jih domačini zaprli in je potrebno za vstop plačati vstopnino. V cenoti Azul je bilo že kar nekaj obiskovalcev. V cenoti se lahko kopate, lahko si tudi nadanete masko za ogled ribic, sicer pa je najbolj pribljubljena za prijeten “fish spa“. V vodo namočite svoje noge in prijazne male ribice bodo takoj napadle vašo odmrlo kožo in vam jo odstranile. Tako boste imeli krasen piling nog povsem brezplačno. Voda ima prijetnih 22 st. Celzija, tako da se lahko tudi prijetno osvežite pred vročino.


AKUMAL IN CENOTE YAL-KU

Nočitev sva imela tokrat rezervirano v Akumalu, tako da sva nadaljevala proti jugu kar do najinega hotela. Akumal je praktično ob obali v celoti pozidan, tako da ne moreš brezplačno do plaže nikjer. Potrebno je plačati bodisi snorklanje bodisi plačilo za uporabo plaže. Nastanila sva se v najinem prekrasnem hotelu Que Onda, si sredi dneva privoščila prvo mehiško kosilo, nato pa se odpravila kar peš do cenote in lagune Yal-Ku. Visoka vstopnina naju je kar presenetila, a če sva že tukaj greva pogledati. Nadanem si masko in se podam v morje med mangrove. Nekaj pisanih ribic le uspem najti. Ni prav občudovanja vredno. Laguna sicer vsebuje nekaj morskega življenja, a za moj okus precenjena vstopnina. Malce pa me je od vsega odvrnila tudi morska trava, ki je je bilo res napretek. Sicer pa zelo lepo urejeno kopališče, viseče mreže, drevesa, kipi, klopi in mini lokal za osvežitev. Precej hitro sva precej razočarana pobegnila.


RESTAVRACIJA LA LUNITA

V najinem hotelu sva si pozno popoldan izposodila kolesa in se odpeljala do restavracije La Lunita. To je praktično edina restavracija, kjer lahko pridete do enega zaliva v Akumalu. Tudi tukaj je bilo stanje na plaži enako. Zaliv prekrasen z belo mivko, a ogromne količine morske trave. Naročila sva si tortilje in odličen mojito. Nisva ostala pri enem, saj so počitnice.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 175 EUR

  • kosilo tacosi (govedina, škampi) = 19 EUR
  • vstopnina Cenote Azul = 200 MXP (9,8 EUR)
  • vstopnina Cenote Yal-Ku = 719 MXP (35,1 EUR)
  • kava, čaj, 2x tortilje, 4x mojito = 495 MXP (24,1 EUR)
  • trgovina = 40 MXP (2 EUR)
  • Hotel Que Onda (N) = 96 USD (85,3 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,13 USD; 1 EUR = 20,5 MXP

Prevoženi km = 75 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: