Preskoči na vsebino

MEHIKA IN BELIZE: Kopanje, ogled haciende, čoko muzej in piramida Uxmal (12. dan)

Nisva se mogla zlahka posloviti od čudovite plaže in morja v Celestunu, zato sva še celo dopoldne preživela na plaži. Med kopanjem je po plaži prišel le en gospod. Kakšen blažen mir in neizmerno veselje na mojem obrazu. Počitnice v Celestunu bi z veseljem podaljšala za nekaj dni, a treba je bilo naprej. Na poti v Campeche sva se najprej ob cesti ustavila v Haciendi San Pedro Ochil, kjer je na ogled posestvo, muzej, staro orodje in nasadi agave. Naslednja postojanka je bil čokoladni muzej, ki je povsem blizu majevskega mesta Uxmal. V čokoladnem muzeju je krasno prikazana vsa zgodovina kakava, vrste, pridobivanje in nato še sama izdelava čokolade. V hudi vročini sva se podala še na ogled majevskega mesta, ruševin in čudovite piramide v Uxmalu. Bilo je tako vroče, da sva komaj preživela. V avtu sva se komaj ohladila na klimi med vožnjo v Campeche. Tam naju je pričakalo kar 45 st. Celzija.


PLAŽA IN KOPANJE V CELESTUNU

Zgodaj sva se zbudila in si privoščila nekaj kilometrov dolg sprehod po plaži. Res neverjetno lepo, umirjeno, nikjer nikogar. Kakšen košček planeta sva odkrila. Nato sva si privoščila še dve uri kopanja v popolnoma mirnem morju in se počasi odpravila na pot v Campeche.


HACIENDA SAN PEDRO OCHIL

Na tej cesti iz Celestuna proti jugu v Campeche je precej starih haciend, ki si jih lahko ogledate. V marsikateri lahko tudi prespite, če vas je volja. Midva sva si nadvse želela ogledati eno izmed njih, ki je urejena v muzej, ima manjšo trgovino, restavracijo in lokal. Če pri njih vsaj nekaj popijete ali pojeste, vam ni treba plačati vstopnine. Hacienda San Pedro Ochil je ob glavni cesti, zato naredite samo kratek postanek. Vidite lahko nasade agave vrste heneken, iz katere so pridobivali niti, ki so bile v preteklosti zelo cenjene. Hacienda je čudovita in njena okolica prelepo urejena. V trgovini sem se zagledala v visečo mrežo iz niti heneken, a sem jo hitro pozabila. Cena je bila 550 EUR. Na ogled je tudi orodje in pa vozi, s katerimi so agavine liste vozili iz svojih nasadov.


ČOKO MUZEJ V UXMALU

Cesta naju je vodila do Uxmala in tam imate na nekaj sto metrih dva zanimiva ogleda. Odločila sva se, da si najprej ogledava muzej čokolade in bilo je res super. V majhnih tipičnih hišicah vas vodijo skozi celotno zgodovino kakava, nasadov, majevske kulture, pripomočkov in prikažejo tudi pridelavo od drevesa kakavovca do čokolade današnjih dni. Kakav je bil zelo cenjena dobrina v majevskem obdobju. Z njim so na veliko trgovali. Bil je tako cenjen, da so vrednosti preračunavali v kakavovih zrnih. Res čudovit muzej in prikaz, ki bi se ga lahko poslužili tudi drugje. Zmotila pa me je prisotnost nekaterih živali, ki jih imajo v okviru muzeja zaklenjene v ogradah. Tega enostavno ne podpiram, zato sva prezrla vse zaprte živali znotraj muzeja. Sicer so menda to rešene živali, a vseeno. Vse živali spadajo v naravo, ne za rešetke.


MAJEVSKO MESTO UXMAL

V Uxmal sva prišla v času kosila, zato sva si najprej v restavraciji privoščila kosilo in se tako izognila močnemu soncu, ki je pripekal. Zunaj je bilo okrog 40 st. Celzija in sva se res že skuhala. Po kosilu je sledil ogled starodavnega mesta Majev klasičnega obdobja. Velja za enega najpomembnejših arheoloških nahajališč majevske kulture in je tudi uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine. Gre za ogromno mesto z veličastno piramido zaobljenih vogalov. Zagledamo jo takoj ob prihodu v nahajališče. Uxmal naj bi nastal okrog leta 500, čeprav je večina zgradb iz leta 825 – 900. Mesto naj bi imelo na svojem vrhuncu okrog 15.000 prebivalcev. Po letu 1000 so ga zavzeli Tolteki. Tudi po španski osvojitvi Jukatana (po letu 1500) naj bi imel Uxmal zelo pomembno vlogo. Sicer pa so v mestu še danes vidne izjemno lepe in ogromne zgradbe v slogu Puuc. Prevladuje nekaj največjih in res impresivnih zgradb: Čarovnikova piramida, Hiša želv, nunski samostan, ogromna Guvernejeva palača, trg ptic in glavna piramida.


VOŽNJA V PREVROČI CAMPECHE

Ko sva končala z ogledom, sva bila od znoja popolnoma premočena in skuhana v galvo. Komaj sva čakala na klimo v avtu. Kupila sva si še mangov sok in se odpeljala v Campeche. Termometer v avtomobilu je kazal grozljivih 45 st. Celzija, ura pa je bila že šest popoldan. Nastanila sva se v hotelu, šla do sosednje garaže na večerjo in se zvečer hladila v sobi na klimi. Drugega nisva zmogla.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 131 EUR

  • zajtrk v trgovini = 52 MXP (2,5 EUR)
  • kava in čaj v Haciendi Ochil = 80 MXP (3,9 EUR)
  • vstopnina čoko muzej = 280 MXP (13,7 EUR)
  • vstopnina Uxmal = 826 MXP (40,3 EUR)
  • parkirišče za avto Uxmal = 80 MXP (3,9 EUR)
  • kosilo (zrezek, tortilje, guacamole = 440 MXP (21,5 EUR)
  • mango juice 2x = 160 MXP (7,8 EUR)
  • spanje Terracota Corner Rooms (N) = 767 MXP (37,4 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,13 USD; 1 EUR = 20,5 MXP

Prevoženi km = 319 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: