Preskoči na vsebino

MEHIKA IN BELIZE: Simpatičen Campeche za mestnim obzidjem (13. dan)

Sosedi najinega poceni hotela z odlično lokacijo nama niso pustili spati. Preveč pridni domačini so namreč kuhali že malo po četrti uri zjutraj in glasno ropotali s svojimi posodami. Tako sva komaj dočakala zajtrk in se peš podala na ogled mesta. Za ogromnim mestnim obzidjem se skriva prava arhitekturna pravljica. Nizke pisane hiše čudovitih pastelnih barv zgrajenih v kolonialnem stilu. Ulice polne restavracij, lokalov in majhnih trgovinic. Nisem mogla verjeti lastnim očem in bila hvaležna za najprej neplaniran postanek. Sprehodila sva se do glavnega trga, si ogledala katedralo, nekaj zanimivih zgodovinskih hiš, se peljala na ogled mesta s turističnim vlakom, sprehajala ob morju, srkala kavico in čaj ter seveda dobro jedla. Res čudovit postanek v kolonialnem mestecu, ki ga z veseljem uvrstim ob bok vietnamskemu mestu Hoi An. Prekrasno!


CAMPECHE CITY

Pravilno ime je San Francisco de Campeche, saj se Campeche imenuje tudi celotna provinca Mehike. Mesto leži ob morju in je nastalo leta 1540. Ustanovili so ga španski osvajalci. Pred tem je na tem mestu stalo predkolumbijsko mesto s približno 3.000 hišami in prebivalci, od katerih je ostalo le malo sledi. Trenutno ima mesto približno 220.000 prebivalcev, glavna zanimivost pa je predel del mesta, ki se skriva znotraj ogromnega obzidja. Mesto je ohranilo velik del starih kolonialnih mestnih zidov in utrdb, ki so ščitile mesto pred pirati. Zaradi svoje zgodovine in arhitekture je center mesta za obzidjem že leta 1999 pridobil status Unescove svetovne dediščine. Španci so prvotno živeli v obzidanem mestu, vsi domorodci pa zunaj mestnega obzidja. Takoj ko vstopiš skozi mestno obzidje, samo na veliko izbuljiš oči. Res krasna kolonialna arhitektura, vse hiše lepo ohranjene, fasade pobarvane v pastelnih barvah. Res čudovito. Sprehodila sva se po mestu, si ogledala park, glavno katedralo ter uživala v mestnem vrvežu. Privoščila sva si tudi vožnjo s turističnim vlakom, ki je trajala eno uro in vas popeljejo med ulicami znotraj in tudi malce zunaj obzidja. Priporočam!


MANSION CARVAJAL

Včasih hiša bogataša Fernanda Carvajala je danes namenjena občinski hiši, a še vseeno si lahko ogledate njeno notranjost. Čudovita črno-bela keramična tla, prekrasno dvorišče, stopnišče in lepi železni okraski. Zgodovina se piše znotraj sten.


CENTRO CULTURAL CASA NUMERO 6

Ob parku na prestižni lokaciji je na voljo ogled še ene klasične hiše preteklosti in sicer ji pravijo Casa številka 6. Na zunaj nič posebnega, znotraj pa prekrasna. Takoj bi živela v njej. Na sredini čudovito odprto dvorišče, vsi prostori pa okrog v samo enem nivoju (pritličju) vse sobe, kuhinja, dnevni prostori, spalnica, pisarna. Res čudovita hiša predrevolucijskega obdobja.


MALECON

Po kosilu sva se odpravila do obalnega dela, ki se imenuje Malecon. Sedem kilometrov urejene poti ob morju je prijeten, zaradi pihljanja vetra, a na zraku je vseeno bila neznosna vročina. Temperatura je bila v senci blizu 40 st. Celzija, tako da nisva dolgo zdržala na soncu. Sicer pa res lepo in čudovito za večerni sprehod ali vožnjo s kolesom.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 89 EUR

  • zajtrk v hotelu = 150 MXP (7,3 EUR)
  • kava in čaj v nobel lokalu = 66 MXP (3,2 EUR)
  • vlakec hop on hop off (1 ura) = 200 MXP (9,8 EUR)
  • vstopnina Centro Cultural Casa Numero 6 = 40 MXP (2 EUR)
  • kosilo (voda, pica) = 155 MXP (7,6 EUR)
  • 3 razglednice = 24 MXP (1,2 EUR)
  • orange juice 2x = 70 MXP (3,4 EUR)
  • trgovina = 205 MXP (10 EUR)
  • Terracota Corner Rooms (N) = 767 MXP (37,4 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,13 USD; 1 EUR = 20,5 MXP

Prevoženi km = 0 km (vse peš od hotela)

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: