Preskoči na vsebino

MEHIKA IN BELIZE: Majevski arheološki park Palenque (14. dan)

Zgodaj zjutraj sva se odpravila na jug proti arheološkemu parku Palenque. Palenque so bile sicer z najine krožne poti, a sva se vseeno odločila za ogled in eno nočitev v mestu, ker so naju je zanimale majevske ruševine pod Unescovo zaščito. Zapuščeno majevsko mesto je zelo podobno ostalim, a nahaja se v povsem drugačnem okolju in sicer sredi pravega tropskega gozda. Zelenje, vročina, visoka vlaga, precej dežja. Prava džungla. Na ogledu sva bila šele popoldan, zato ni bilo prav nobene gneče. Tu in tam kakšen par, zato je bilo še toliko lepše. Sprehodila sva se med piramidami, templji in ostalimi zgradbami. Res lepo in mirno. Po ogledu sva si privoščila kosilo in se sprehodila še po centru mesta Palenque. Simpatično majhno mestece z glavnim trgom, parkom in lepo cerkvijo.


ARHEOLOŠKI PARK PALENQUE

Iz mesta Campeche sva se odpravila zgodaj zjutraj, saj sva imela do Palenqua kar 6 ur vožnje oziroma slabih 400 km. Celo dopoldne sva preživela v avtomobilu in se odpeljala naravnost do arheološkega parka Palenque. Zadnje kilometre sva se vozila v popolnoma drugačnem okolju. Zapustila sva namreč suhi Campeche in prispela v tropsko zvezno deželo Chiapas. Vroče, soparno, vlažno. Prava džungla. In sredi džungle zapuščeno majevsko mesto in njegove ruševine. Palenque je uvršen na seznam Unescove svetovne dediščine. Bil je mestna država, ki je cvetela v 7. stoletju. Ruševine v Palenque segajo v leto 226 pr. n. št. in nekje do okoli 799 n. št. Po padcu mesta so vse majevske zgradbe prerasla visoka drevesa deževnega pragozda. Palenque je precej manjši velikih majevskih mest kot so Tikal ali Chichen Itza, vendar vsebuje mnoge najboljše arhitekture, kipe, reliefe in druge majevske mojstrovine. Ogledamo si lahko tudi mnoga besedila hieroglifskih napisov na številnih spomenikih. Najbolj znan vladar Palenqueja je bil Pacal, čigar grob so našli v Templju napisov. Ocenjujejo, da so do sedaj odkrili le 10% tega majevskega mesta in da je še več kot tisoč objektov skritih v džungli. V približno tri-urnem zgodnje popoldanskem ogledu sva si uspela v miru ogledati vse zgradbe in sicer Tempelj napisov, Tempelj križa, Tempelj Sonca, Tempelj listnatega križa, palačo in druge pomembne zgradbe. Obiskovalcev je bilo res malo, kar nama je še olepšalo ogled čudovitega zgodovinskega mesta.


SPREHOD PO MESTU

Po ogledu sva se odpravila na kosilo. Mehiška piščančja in paradižnikova juha s sirom in avokadom (juha Azteca) nama je res prijala. Pozno popoldan sva si ogledala še center mesta, sprehodila do majhnega parka in si ogledala cerkev. Zelo simpatično mesto in bi nama bilo prav žal, če bi Palenque izpustila na najini poti.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 142 EUR

  • bencin = 700 MXP (34,1 EUR)
  • trgovina = 135 MXP (6,6 EUR)
  • 2 palačinki = 80 MXP (3,9 EUR)
  • cestnina proti Palenque = 97 MXP (4,7 EUR)
  • kava, čaj, 2 orange juice = 140 MXP (6,8 EUR)
  • vstopnina piramide Palenque = 220 MXP (10,7 EUR)
  • kosilo (dve juhi, 3 empanade s sirom, voda = 350 MXP (17,1 EUR)
  • narezani sveži mango 1 kos = 25 MXP (1,2 EUR)
  • ročno pranje avtomobila = 100 MXP (4,9 EUR)
  • nočitev Hotel Paraiso Inn (NZ) = 1.066 MXP (52 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,13 USD; 1 EUR = 20,5 MXP

Prevoženi km = 397 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: