Preskoči na vsebino

MEHIKA IN BELIZE: Calakmul – majevsko mesto sredi džungle (15. dan)

Iz Palenque sva se odpravila na pot zelo zgodaj zjutraj in sicer še v temi, saj naju je čakala zelo dolga pot proti vzhodu. Ozka cesta, veliko tovornjakov in še več prehitevanja, da sva se sploh kam premaknila. Na glavni cesti proti Chetumalu sva po dolgih 350 km skrenila v džunglo in se peljala po grozljivo luknjasti cesti kar 60 km do ruševin majevskega mesta Calakmul. Pravzaprav sva dobila skoraj pretres možganov od ceste. Znašla sva se sredi ničesar na parkirišču z nekaj avtomobili. Skoraj prestrašeno sva se sprehajala po ogromnem zapuščenem majevskem mestu med ruševinami ob zvokih zelo glasnih opic vriskačev (“howler monkey”). Neznosna vročina in vlaga nama je pobirala zadnje atome moči. Povzpela sva se na tudi dve ogromni piramidi in z vrha občudovala površino ogromnega zapuščenega mesta. Vrnila sva se po isti cesti in prenočila v svoji lepi hiši sredi džungle.


MAJEVSKO MESTO CALAKMUL

Tokrat sva imela v načrtu ogled še zadnjega majevskega mesta v Mehiki in sicer odročni Calakmul. Tako zelo odročni, da ga še na Google Maps ne najdeš zlepa. Iz Palenque sva na pot krenila še v temi, da sva čim več poti prevozila pred opoldansko vročino. Cesta je bila precej zabavna, z veliko tovornjaki in veliko prehitevanja, da sva sploh kam prispela. Na glavni cesti v Chetumal je oznaka za Calakmul in tam sva skrenila s ceste. Vozila sva naslednjih 60 km po makadamu. Slabem makadamu, polnem majhnih, velikih, srednje velikih lukenj. Pravzaprav luknja pri luknji, tako da voziš največ 20-30 km/h. Znoriš. Po uri in pol sva končno prispela na parkirišče sredi džungle. Na parkirišču nekaj avtomobilov, a obiskovalci smo se popolnoma porazgubili. Prava džungla, nič očiščenih poti, zelo malo objektov sploh odkritih in prav mučila sva se tudi, da sva jih vse sploh našla. Skrivnostno! Cel čas so naju spremljali zvoki glasnih opic vriskečev (“howler monkeys”), ki so prav grozljivi na trenutke. Sprehodila sva se po zapuščenem majevskem mestu in si ogledala glavne zgradbe, templje, videla ogromno stel in tudi čudovite piramide. Calacmul je bil pomembna lokacija Majev, ki je več kot 12 stoletij igralo ključno vlogo v zgodovini tega območja. Ostanke naselij so našli na tem področju iz srednje predklasične dobe Mezoamerike (900 -300 pr. n. št.). Nedavno je bila odkrita 12 m visoka “zgradba št. 2.” iz okoli leta 400 – 200 pr. n. št. Calakmul je bil sedež kraljestva Kače in mesto je imelo na svojem višku okoli 50.000 prebivalcev. Celoten kompleks obsega več kot 20 km², velikost osrednje monumentalne arhitekture pa območje 2 km². V arheološkem parku je 6750 starodavnih objektov in preko 45 metrov visoko piramido, katera sodi med največje majevske zgradbe. Celotno območje je uvrščeno na Unescov seznam dediščine že od leta 1993.


VOŽNJA NAZAJ IN V HIŠKO

Po ogledu sva bila popolnoma izmučena od prehojenih kilometrov, vročine, vlage in več sto stopnic. Res naju je izčrpalo, nato pa še 60 km luknjaste ceste do glavne ceste. Samo še na hitro kosilo in v najino hiško pod tuš in v posteljo.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 148,5 EUR

  • bencin = 600 MXP (29,3 EUR)
  • trgovina = 63 MXP (3,1 EUR)
  • cestnina = 22 MXP (1,1 EUR)
  • cestnina do Calakmula = 100 MXP (4,9 EUR)
  • vstopnina Calakmul = 145 MXP (7,1 EUR)
  • vstopnina Calakmul park = 150 MXP (7,3 EUR)
  • kosilo (buritos, arancera, voda) = 275 MXP (13,4 EUR)
  • nočitev Casa Ca’an (NZ) = 82,4 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,13 USD; 1 EUR = 20,5 MXP

Prevoženi km = 496 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: