Preskoči na vsebino

MEHIKA IN BELIZE: Pomarančevci in tropski gozd Bocawina (16. dan)

Napočil je dan, ki sva ga nestrpno pričakovala celotno potovanje. Prečkanje mehiško-belizejske meje z najetim avtomobilom v Mehiki naj bi bilo vse drugo kot preprosto. Najprej naju je čakala vožnja v Bacalar, kjer sva v najinem hotelu (kamor sva prišla nazaj čez en teden iz Belizeja) morala pustiti dron, ki je v Belizeju strogo prepovedan. Tudi vnos je prepovedan in ti ga zasežejo na meji, če ga najdejo. V Chetumalu sva kar nekaj časa iskala nekaj Belizejskih dolarjev, ki jih potrebuješ na meji za dezinfekcijo avtomobila. Mejo sva prestopila brez težav. Čez mejo naju je lepa cesta vodila najprej do Belmopana, nato je sledila vožnja po najlepši panoramski cesti do tropskega gozda Bocawina. Cesta je bila res lepa, malce vijugasta, vozila sva se med griči, palmami ter velikimi nasadi pomarančevcev. V eko resortu sredi nacionalnega parka tropskega gozda Bocawina sva se razvajala ob res odlični večerji in žvrgolenju ptičev.


PO DENAR V CHETUMAL IN Z AVTOM ČEZ MEJO V BELIZE

Na pot sva se odpeljala zgodaj, saj sva imela v načrtu prestop meje in še precej kilometrov. Ker sva imela s seboj na potovanju dron, sva imela z njim težave s prestopom meje v Belize. Vnos drona je po zadnji zakonodaji strogo prepovedan in če ga najdejo, ga preprosto zasežejo. Najprej sva hotela tvegati in ga skrivati, a nisva vedela, kako resna je kontrola na meji. Zato sva se zjutraj odločila, da ga peljeva v hotel v Bacalar, kjer potem prespiva, ko se vrneva nazaj v Mehiko in ga bodo skrbno čuvali en teden. V Bacalarju sva si privoščila še okusen zajtrk.

Sledila je vožnja v Chetumal po Belizejske dolarje, ki jih potrebuješ za dezinfekcijo avtomobila pred vstopom v Belize. Dezinfekcija je obvezna in plačate lahko samo z gotovino (10 BZ$). Po ulicah in v bankah Chetumala sva precej dolgo iskala Belizejske dolarje, ki jih v nobeni uradni banki seveda ne moreš dobiti. Dobiš jih samo v uličnih menjalnicah in nama se je v menjalnici na naslovu Av. de los Heroes 88 nasmehnila sreča. To je pomenilo, da lahko greva na mejo.

Na meji poteka vse skupaj precej presprosto in tudi domačini vas prijazno popeljejo skozi celoten postopek, ki pa je trajal uro in pol, čeprav ni bilo praktično nikogar na meji.

 • izstop iz Mehike za osebe: Če želite nekoliko privarčevati pri izstopni taksi iz Mehike, potem si morate že vnaprej splanirati svoje potovanje tako, da se v Mehiko ne vrnete nazaj za več kot 7 dni. Namreč pri vseh letalskih kartah imate vključeno izstopno turistično takso – ampak samo za enkratno bivanje. Ker greste tokrat ven iz Mehike in se vrnete, bi ob ponovnem bivanju v Mehiki za več kot 7 dni morali plačati še enkrat turistično takso. Zato si za prestop meje nujno natisnite letalske karte za vsakega potnika posebej, kjer je dobro razvidno, da ste v ceni karte že plačali turistično takso. Na meji se delajo kar precej neumne in da to vidijo prvič, a vi morate vztrajati. Ko vidijo, da veste zakaj se gre, vas brez plačila seveda spustijo iz države.
 • dezinfekcija avtomobila za Belize: ko se peljete naprej proti meji, vmes obvezno opravite dezinfekcijo avtomobila. Plačilo je obvezno v Belizejskih dolarjih (10 BZ$) in skrbno si shranite potrdilo. Sicer ga na meji nihče ne gleda, ga pa pogleda policaj, če vas ustavi kjerkoli v Belizeju. Če nimate potrdila, je visoka kazen.
 • vstop za osebe v Belize: parkirate avtomobil, prijazen domačin takoj pristopi do vas in vas pospremi v prostore, kjer uredite vse potrebno za vstop v Belize. Najprej izpolnite obrazce za sebe in dobila vstopni žig za Belize brez za vsake težave.
 • vstop za avto v Belize: na sosednjem okencu sva uredila še vstop za avto. Tam sva potrebovala dovoljenje agencije za izstop avtomobila iz Mehike (izda vam ga Europcar ob najemu na licu mesta), kopijo prometnega dovoljenja (original je bil v avtu) in potni list voznika. Le-ta namreč dobi žig v svoj potni list za vstop avtomobila.
 • prestop meje Belize: ko sva imela vse žige, sva se z avtom zapeljala skozi mejno kontrolo. Vmes so sicer še odprli prtljažnik, a nihče ni nič gledal prtljage, tako da bi dron brez težav imela tudi s seboj. A pravila so zato, da se jih držimo.
 • zavarovanje avtomobila za Belize: takoj po meji je bela stavba, kjer sva uredila še obvezno zavarovanje za avtomobil v Belizeju. Brez tega nikakor ne peljite dalje, saj so naju čez nekaj minut ustavili policaji kar v cestni kontroli in pogledali zavarovanje. Zopet – visoka kazen, če tega nimate. Torej v hišico, ven dokumente in plačilo. Potrebni dokumenti so bili: mednarodno vozniško dovoljenje, kopija prometnega dovoljenja za vozilo, pogodba za najem vozila in potni list voznika. Avto lahko zavaruješ za različno število dni in ni drago. Obvezno kasko zavarovanje pa sva imela že urejeno pri najemu vozila in agenciji Europcar. Le-to velja povsod, kjer vam agencija dovoli voziti najeto vozilo. V tem primeru je nama veljalo v Mehiki in Belizeju.

2019_Mehika in Belize (991)

 


POMARANČEVCI NA HUMMINGBIRD HWY

Belize je bil že na prvi pogled zelo drugačen od Mehike. Cesta ozka z veliko prometa, turistov pa praktično nič. Pisane dvignjene hiše in prav nič ponudbe ob cesti. Našla sva le pomfri z nacho sirom in Coca Colo. Tudi kave in čaja niso imeli. Omojbog. Najprej sva vozila do Belmopana, nato pa po lepi vijugasti cesti naprej do tropskega gozda Bocawina ob samih nasadih pomarančevcev. Nobene gneče, le tu in tam ogromen tovornjak poln sveže nabranih pomaranč. Palme, rože in preproste hiške.


TROPSKI GOZD BOCAWINA

V tropski gozd Bocawine in edini (eko) resort sva prispela tik pred temo. V preprosti leseni hiški sva prenočila eno noč. Malce sem razmišljala o kakšnem pohodu po gozdu ali nočnem spuščanju po jeklenicah (zip-line), a so naju cene popolnoma odvrnile. Za zip-line enostavno nisva bila pripravljena plačati 90 USD. Sva si pa pri njih privoščila odlično večerjo na vrtu, ki pa je bila res vredna vsakega dolarja.


Celotni stroški za 2 osebi = 209 EUR

 • trgovina = 170 MXP (8,3 EUR)
 • zajtrk Balalar = 245 MXP (12 EUR)
 • bencin = 900 MXP (43,9 EUR)
 • dezinfekcija avtomobila na meji = 10 BZ$ (4,8 EUR)
 • osnovno zavarovanje avto Belize (7 dni) = 29 BZ$ (13,8 EUR)
 • most = 1 BZ$ (0,5 EUR)
 • pomes, Coca Cola = 8 BZ$ (3,8 EUR)
 • večerja (juha, carbonara, rakci, choko cake, kava, čaj) = 54 USD (47,8 EUR)
 • spanje Bocawina Rainforest Resort (N) = 74 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,13 USD; 1 EUR = 20,5 MXP; 1 EUR = 2,10 BZ$;

Prevoženi km = 485 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: