Preskoči na vsebino

ITALIJA: Čudovito turkizno jezero Sorapis v Dolomitih

Na enodnevni izlet do jezera Sorapis v italijanske Dolomite sva čakala precej dolgo. Čakala sva na popolno vreme. Kljub temu, da sva bila šele 2 dni doma s počitnic na Maldivih, se je poklopilo. Zadnjo soboto v juniju je bila sočna napoved za Dolomite, kar je precej redko. Ob pol štirih zjutraj sva že krenila na pot v Dolomite do prelaza Tre Croci (Passo Tre Croci). Že pred sedmo zjutraj sva začela hoditi proti čudovitemu jezeru. Parkirala sva na vrhu prelaza in se držala poti številka 215 oziroma Rifugio Vandelli. Bilo je še prijetno hladno in nikjer nikogar, kar je bilo neprecenljivo. Na vrhu sva se čudila lepoti turkiznega jezera. Zagotovo najlepše jezero, kar jih je videlo moje oko na tem prelepem svetu. Priporočam!


POT: PASSO TRE CROCI – LAGO DI SORAPISS  OZIROMA RIFUGIO VANDELLI

Pot je najprej po gozdu, nato pa ves čas na odprtem. Pot je najprej precej ravna, nato pa malce bolj strma in z nekaj stopnicami na odprtem delu ter dvema jeklenicama. Ves čas vas bodo spremljali prekrasni razgledi na Dolomite in strme vršace. V daljavi se celo vidi hotel Misurina in vrhovi Tre Cime. Vreme je bilo prekrasno – cel dan brez oblačka. Pot ni nič hudega, a vseeno priporočam vsaj gorske superge, če ne celo lahkih gorskih čevljev. V suhem vremenu bo še šlo, če pa vas ujame dež, bo pa kar pestro. Do vrha sva v precej hitrem tempu potrebovala le 1 uro in 20 minut, tako da sva bila pri jezeru ob pol devetih zjutraj, ko še ni bilo nobenega obiskovalca. Kakšen waw je to jezero?! Nekaj najlepšega na svetu, kar je videlo moje oko. Zagotovo biser Dolomitov in celega sveta ter vreden vsakega koraka. Odpravila sva se še na drugo stran, si privoščila piknik na travniku, kavico v koči in se počasi podala nazaj do izhodišča po isti poti. Nazaj grede sva se čudila množici obiskovalcev, ki so hodili v koloni proti vrhu šele ob 12h opoldan. V natikačih, kavbojkah, oblekicah, z mini psički, dojenčki… in brez vode. Prava grozljivka, kako neodgovorni so obiskovalci gora. Ker poteka pot po odprtem, je že naju sonce popolnoma izmučilo, pa sva bila praktično ob 12h že nazaj pri avtomobilu. Vrhunski izlet!

 


JEZERO MISURINA

Na poti naprej proti drugemu jezeru Lago di Braies sva se tudi tokrat ustavila pri jezeru Misurina in ob cesti opazovala veličastne Tre Cime z druge strani (moj opis poti okoli vrhov Tre Cime najdete tukaj).


Osnovne informacije in stroški enodnevnega izleta:

  • avtocesta Italija = 5,2 EUR
  • vreme v tem delu Dolomitov na ARPAV
  • prevoženi km do prelaza Tre Croci v eno smer = 250 km
  • hoja Passo Tre Croci do Lago di Sorapiss = 11 km / 3 ure za ta hitre / ene 500 višincev gor in dol
  • nasvet: obvezno začnite hoditi zelo zgodaj zjutraj (ob 7h najpozneje), zaradi sence, nato močnega sonca ter nepopisne gneče
  • opis poti na hribi.net

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: