Preskoči na vsebino

MALDIVI: Nasadi papaje in lubenic na otoku Thoddoo (9. dan)

Naslednje tri dni sva preživela na majhnem otoku Thoddoo. Za maldivske velikosti otokov, je Thoddoo vseeno precej velik. V dolžino meri 2 km in v širino 1 km. Ob obali je speljana lepa makadamska cesta, tako da lahko naredite krog bodisi peš bodisi s kolesom za malce rekreacije. Otok je poseljen z 1.400 domačini, ki so neverjetno prijazni do turistov. Seveda so po veroizpovedi vsi domačini muslimani, zato je potrebno upoštevati njihova pravila oblačenja. Posebnost otoka so velika polja, na katerih vse leto izmenično pridelujejo papajo in lubenice. Na otoku se zelo počasi razvija tudi turizem, tako da nekaj majhnih hotelov z nekaj sobami že stoji. Prav tako je nekaj restavracij in tri precej dobro založene trgovine. Nama je bil otok res noro všeč in tam sva našla vse, kar sva si želela za preživljanje najinih sanjskih počitnic.


S KOLESOM PO OTOKU

Otok je precej majhen, zato ga lahko seveda z lahkoto prehodite. Midva sva se odločila, da bova hitrejša in predvsem z malce vetra v laseh (bilo je res vroče) raziskovala otok z izposojenimi kolesi, ki so bili za doplačilo na voljo v najini nastanitvi. Tako sva imela ves čas na voljo kolo in sva se lažje ter hitreje premikala. Dopoldan do plaže, nazaj, na kosilo in spet ponovi popoldan isti vrstni red.


PAPAJE IN LUBENICE NA OTOKU

Večina otoka je kmetijsko zemljišče, na katerih gojijo papajo in lubenice. Midva sva bila v sezoni papaj, zato jih je bilo res na pretek na vsakem drevesu. Tudi na krožniku so se velikokrat znašle in bile so res neverjetno okusne. Vsa zemljišča tudi razkošno namakajo in ves čas sva se spraševala, od kje dobijo vodo za zalivanje. Ostala sva brez odgovora, ker sva pozabila vprašati domačine. V času lubenic mora biti tukaj izjemno fino, saj so lubenice zagotovo izjemno sladke. Vsak večer domačini pripeljejo v pristanišče svoj pridelek, ki ga prodajo in natovorijo na čoln.


DOMAČINI IN OBLAČENJE

Na Maldivih so vsi domačini muslimanske vere in so bili kot država do 10 let nazaj popolnoma zaprti za turizem na lokalnih otokih. A zadnja leta se je to močno spremenilo, poseljeni otoki so se odprli za turiste in zato se domačini tudi počasi navajo na življenje s turisti. Na otoku je ena velika lepa muslimanska mošeja, sicer pa so domačini izjemno prijazni in res popolnoma nič jim nismo turisti odveč. Sicer pa je obvezno spoštovati njihova pravila, ki niso tako huda kot se zdi na prvi pogled. V kopalkah se lahko kopate in sprehajate le na bikini plažah, ki sta na otoku dve. Ena malce večja in druga nekoliko manjša. Sicer pa morate po otoku pač nositi oblačila (dolžina ni pomembna), samo sprehajanje v kopalkah je prepovedano. In seveda kopanje v kopalkah na ostalih plažah je prepovedano. Lahko pa se kopate malce bolj oblečeni kjerkoli. A bikini plaži sta tudi najlepši na celem otoku, tako da potrebe po obiskovanju drugih delih plaž res niso potrebni.


Celotni stroški za 2 osebi = 101 EUR

  • najem koles za cel dan = 10 USD (9 EUR)
  • kosilo (nudli, 2x sveži kokos, voda) = 450 MVR (26 EUR)
  • trgovina (krekerji, voda 5 l) = 30 MVR (2 EUR)
  • spanje Coco Villa (NZ) = 73 USD (65 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,12 USD; 1 EUR = 17,50 MVR

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: