Preskoči na vsebino

ITALIJA – RIM IN VATIKAN: Antični Rim – Kolosej, Forum in Palatin (3. dan)

Še zadnji cel dan v Rimu sva preživela v najstarejšem delu Rima. Antični Rim z najbolj poznanim simbolom Rima je zagotovo prava paša za oči. Iz najinega hotela sva se po zajtrku odpravila kar peš do Koloseja, na poti do tja pa sva si ogledala še Baziliko Marije Snežne in Baziliko Sv. Petra v vezeh. Kmalu sva zagledala prečudoviti Kolosej v dopoldanskih žarkih. Turistov se je trlo, imela sva vstopnici za vstop ob določeni uri, zato sva morala še malce počakati. Vstopila sva v notranjost Koloseja in si ogledala ta čudoviti amfiteater, ki je bil zgrajen v letih 70-80. Hkrati pa je z njega lep razgled na Forum in Palatin, kamor sva se odpravila kasneje. Najprej sva se odpravila na hrib Palatin, od koder je najlepši razgled na Forum in njegove ostanke. Sledil je še sprehod do hipodroma (Circus Maximus) in pokukala na znamenita usta resnice (Mouth of Truth). Po ogledih sva bila dokaj utrujena, zato sva sedla na avtobus do trga Popolo, si privoščila pico in se nato skozi lep park Borghese sprehodila nazaj do najinega hotela.


BAZILIKA MARIJE SNEŽNE (Basilica Papale di Santa Maria Maggiore)

Baziliko sva si ogledala, ker je bila na poti od najinega hotela do Koloseja. Največja Marijina katoliška cerkev v Rimu in je bila zgrajena v 4. st. pod papežem Liberijem.


BAZILIKA SV. PETRA V VEZEH (San Pietro in Vincoli)

Bazilika svetega Petra v vezeh je ena izmed rimskokatoliških cerkev v Rimu. Ime je dobila po verigah, v katere je bil vklenjen sveti Peter. Cerkev je troladijska in je bila zgrajena že v 5. stoletju, a je bila nato večkrat prenovljena, dograjena, preurejena. Najpomembnejše spremembe je naredil Michelangelo, ko je znotraj bazilike postavil mavzolej Julija II. in kip Mojzesa.


ANTIČNI RIM – KOLOSEJ

Že malo po osmi uri zjutraj sva prispela do Koloseja in navdušeno opazovala njegovo veličastno podobo. Ta Flavijski amfiteater je bil zgrajen v letih 70-80 in velja za največji amfiteater, ki je bil kadarkoli zgrajen v Rimskem cesarstvu. Zgraditi so ga dali cesarji Flavijske rodbine – Vespazijan, Tit in Domicijan. Ime Kolosej naj bi dobil po velikanskem, 30 m visokem kipu Nerona v podobi sončnega boga, ki je stal v bližini. V koloseju so organizirali borbe gladiatorjev, borbe z živalmi in igre na vodi. Stavba se je dvigala na sedmih koncentričnih krogih elipse 1888 x 156 m v štiri nadstropja in je dosegla višino 57 m. Za 50.000 gledalcev so napravili 76 vhodov, ki so bili v prazninah lokov iz peščenca. Za vstop v Kolosej sva morala kupiti vstopnice že nekaj tednov vnaprej. Zaradi velike gneče obiskovalcev, morate sedaj kupiti točno uro vstopa v Kolosej. Sprehodila sva se naokoli po tribuni in si zamišljala živeti v preteklosti. Čudovita zgodovinska zgradba, ki je nikakor ne smete izpustiti v življenju.


ANTIČNI RIM – HRIB PALATIN (PALATINE HILL)

2. stoletje našega štetja je bila doba največjega sijaja antičnega Rima. Mesto se je razširilo izven Servijanovega obzidja, dolgi nadzemni akvadukti so dovajali mestu pitno vodo, ta pa je pritekala tudi v številne fontane in javna kopališča, ki so bila ena od središč rimskega kulturnega življenja. Politično in poslovno življenje se je dogajalo na forumih v poganskih templjih in tržnicah. Rimljani se hrepeneli po predstavah, bojih in igrah v Koloseju, Marcelovem gledališču, v cirkusih (npr. Circus Maximus), ki so jih organizirali vladarji in bogataši. Ogromno mesto, ki je štelo že več kot milijon prebivalcev, je dal cesar Avrelijan (leto 270-275) zavarovati z mogočnim obzidjem, dolgim 18 kilometrov, s trinajstimi vrati, ki je skoraj v celoti ohranjeno še danes. Vse to dogajanje si še dandanes lahko ogledte z vrha manjšega hriba Palatin, od koder je lep razgled tako na obzidje kot na Forum z vsemi ostanki zgradb Antičnega Rima. Midva sva se nato sprehodila še po Forumu in si predstavljala življenje starih Rimljanov. V Rimu je še danes polno vodnjakov z odlično pitno vodo in smo si jo točili vsi turisti. V Rimu ne kupujte vode, ampak si jo enostavno natočite in varčujte ter ohranjajte planet.


ANTIČNI RIM – CIRCUS MAXIMUS

Do hipodroma, ki se imenuje Circus Maxomus sva midva prišla iz severne strani, kar je tudi najboljše, saj boste sicer naredili ogromno korakov po nepotrebnem. Hipodrom je gromozanski in meri kar 621 m v dolžino in 118 m v širino. Sprejel je lahko več kot 150.000 gledalcev in je bil prvi ter tudi največji stadion v starem Rimu in kasnejšem imperiju. Služil je za dirke z vozovi in množične zabave, hkrati pa je postal tudi model za vse hipodrome po vsem rimskem imperiju.


USTA RESNICE – MOUTH OF TRUTH

Nekaj korakov stran od hipodroma se nahajajo slavna usta resnice ali Mouth of Truth, ki so znana iz filma Rimske počitnice (1953). Bocca della Verita ali usta resnice so marmornata maska, ki stoji ob levi steni stebrišča v baziliki Svete Marije v Kosmedinu. Masivna marmornata maska je stara okoli 2.200 let, tehta 1.200 kilogramov, v premeru pa sega 1,75 metra. Zelo verjetno upodablja obraz morskega poganskega boga Okeana. Oči, nosnice in usta so odprta. Zgodovinarji ne vedo, kaj bi bil diskov prvotni namen. V srednjem veku se je razširila legenda, da jih je ustvaril čarovnih Vergil kot detektor laži za može in žene, ki so sumili v zvestobo svojega partnerja. Cerkev privlači množico obiskovalcev, ki v usta porinejo roko. Seveda pa to danes zaračunavajo. Nekaj korakov stran sva naletela še na en lep amfiteater.


PIAZZA DEL POPOLO IN PARK BORGHESE

Z utrujenimi nogami sva sedla na avtobus in se odpeljala do trga Popolo, si privoščila pico in se nato skozi lep park Borghese počasi sprehodila nazaj do najinega hotela.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 150 EUR

  • wc Kolosej = 2 EUR
  • običajna vstopnina Kolosej = 28 EUR
  • kosilo (bruskete, pica, Coca Cola, kava) = 22,50 EUR
  • voda = 3,90 EUR
  • čokoladni palačinki in sladoled = 12 EUR
  • spanje Roma Veneto Relais (NZ) = 82 EUR

2 Comments »

  1. Zanima me če lahko vašo sliko uporabim v sobi pobega, ki jo delam za dan odprtih vrat na naši šoli

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: