Preskoči na vsebino

GRČIJA: Edinstvena Meteora s samostani v zraku (18. dan)

Dovolj je bilo morja, zato sva se z velikim veseljem že pred sedmo uro zjutraj odpravila proti edinstveni Meteori. Dolgo je bila na najinem popotniškem seznamu želja. Dobri dve uri vožnje, ki je bila predvsem v zadnjih tridesetih kilometrih zelo zavita. V dolini zagledava visoke osamelce, ki so nakazovali prihod so samostanov v Meteori. Meteoro obkrožata mesto Kalabaka in vas Kastraki, kjer sva midva imela tudi krasen hotel. Ob devetih zjutraj sva sedla na zajtrk, nato pa sva si ogledala tri samostane, ki so jih zgradili visoko na naravnih skalah. Vsi samostani so bili zgrajeni med 14. in 16. stoletjem in so pod Unescovo zaščito. V času največjega razcveta je tu delovalo celo 24 samostanov za nune in menihe grške pravoslavne cerkve, danes jih deluje še šest. Dan sva zaključila z opazovanjem lepega sončnega zahoda nad Meteoro.


RAZGLEDNA TOČKA NA SAMOSTANE V METEORI

Samostane v Meteori lahko obiščete peš iz obeh sosednjih vasi, a se boste precej nahodili med samostani. Sicer pa z avtomobilom od samostana do samostana, iskanje parkirišča, nato pa je potrebno premagati še mnogo stopnic do samostana, saj so vsi zgrajeni na visokih naravnih skalah. Midva sva se seveda vozila med samostani, ker je stopnic že tako in tako kar preveč za en dan. Najprej sva se zapeljala do razgledne točke, da sva se naužila lepega razgleda na vse samostane. Meteora je ena največjih in najpomembnejših skupin samostanov v Grčiji. Danes delujočih šest samostanov je zgrajenih na naravnih skalah. Povprečna višina je 313 metrov, tako da se res nahajajo visoko v zraku oziroma skoraj na nebu. Jame v bližini Meteore so bile naseljene že v prazgodovini pred 50.000 leti. Najstarejša kamnita struktura, ki jo je naredil človek, je bila tam narejena pred 23.000 leti. V jamah so odkrili veliko paleolitskih in neolitskih artefaktov. V 9. stoletju so asketski menihi naselili Meteoro in živeli na skalah na višini tudi do 550 metrov nad planino. Taka višina in klifne skale so zagotavljali samoto za samotarsko življenje. Menihi so se srečevali samo ob nedeljah in posebnih dnevih za čaščenje in molitve. Točen čas ustanovitve samostana ni znan. Leta 1344 je Athanasios Koinovitis pripeljal skupino vernikov z gore Athos na Meteoro. Leta 1921 je romunska kraljica Marija obiskala Meteoro in bila s tem prva ženska, ki je kadarkoli stopila v Veliki samostan Meteoron. Šele v dvajsetih letih 20. stoletja so bile v skalo vklesane stopnice in dodan je bil most z bližnje planote. Med 2. svetovno vojno je bilo mesto bombardirano in več umetnin je bilo ukradenih. Do danes se je ohranilo šest samostanov, od teh so štirje namenjeni moškim in dva ženskam. Vsak samostan ima manj kot 10 prebivalcev.

 


SVETI SAMOSTAN VARLAAM

Najprej sva si ogledala sveti samostan Varlaam, ki je drugi največji samostan v Meteori. Zgrajen je bil leta 1541 in do njega vodi precej stopnic. V samostanih si lahko ogledamo pravoslavno cerkev, dvorišče ter krasen muzej življenja menihov in zgodovine samostana. Menihi v tistih letih niso imeli stopnišča, ampak so se dvigali na vrh skale do nedavnega s škripcem in vrvjo. Kar precej nevarno je vse skupaj izgledalo. Tako so si zagotovili mir in neodvisnost. Za ogled samostanov morate biti tudi primerno oblečeni. Ženske obvezno krilo do kolen in seveda pokrita ramena, medtem ko moški obvezno vsaj hlače malenkost čez kolena. Ženskam niso pogledali čez prste, ampak so se morale vse odeti v rute (krila), s katerimi so si obiskovalke naredile krila. Jaz sem bila primerno oblečena.

 


SVETI SAMOSTAN VELIKI METEORON

Kar peš sva se nato sprehodila do največjega samostana v Meteori, ki se imenuje Sveti samostan veliki Meteoron. Zgrajen je bil v sredini 14. stoletja. Danes je glavni muzej za obiskovalce. Do njega vodi kar precej lepo število stopnic – najprej dol, potem pa še gor. Seveda tudi nazaj. Na ogled so seveda enaki prostori kot v vseh samostanih – cerkev, muzej in nekateri prostori menihov.


SVETI SAMOSTAN ROUSANOU

Glede na to, da sva imela že kar malo časa, saj so samostani odprti najpozneje do 15h, nekateri celo do 14h, sva obiskala še sveti ženski samostan Rousanou ali samostan svete Barbare. Je veliko manjši samostan kot ostala dva in je bil ustanovljen sredi 16. stoletja.


VAS KASTRAKI

Po ogledih sva se odpeljala v Kalambako na kosilo, nato pa se sprehodila po vasi Kastraki, kjer sva imela tudi rezervirano čudovito prenočišče Tsikeli. Zvečer sva se odpeljala še enkrat na razgledno točko, da sva z mnogimi ostalimi turisti opazovala lep sončni zahod.

 


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 224 EUR

  • cestnine = 5,40 EUR
  • zajtrk (kava, čaj, rogljički, voda) = 6,90 EUR
  • vstopnina samostani v Meteori (trije različni, dve osebi, vsak se plača posebej) = 15 EUR
  • 2x club sendvič, kava, pomarančni sok, 2 sladoleda = 16,90 EUR
  • magnetki 3x = 1,80 EUR
  • gorivo diesel = 64 EUR
  • Hotel Tsikeli (NZ) = 114 EUR

Prevoženi km = 218 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: