Preskoči na vsebino

AVSTRIJA: Impresivni Krimmlski slapovi v Visokih turah

Po jutranjem ogledu jezu Kölnbrein v Avstriji sva se odpeljala naprej proti najini naslednji postojanki. Na seznamu popotniških želja so se že pred časom znašli impresivni Krimmlski slapovi (Krimmler Wasserfälle), ki se nahajajo na Tirolskem. Do tja sva od jezu imela kar dolge 4 ure vožnje in 264 km. Prispela sva ob enih popoldan in imela čudovito sončno vreme. Parkirala sva na enem od štirih velikih parkirišč, čeprav je bilo praznih le še nekaj mest. Nepopisna gneča, ki je bila pričakovana. Krimmlski slapovi so namreč eni najlepših slapov na svetu in hkrati s 385 metri tudi najvišji slapovi v Evropi. Za ogled slapov sva potrebovala kar dobre 3 ure, čeprav si nisva privoščila postanka za kosilo. Po ogledih naju je čakala še vožnja do majhne vasice Persal, kjer sva imela rezervirano nočitev in sva si končno privoščila tipično avstrijsko večerjo – šmorn in šnicl.

KRIMMLSKI SLAPOVI

Krimmlski slapovi so s svojimi 385 m najvišji slapovi v Avstriji. Nahajajo se na robu vasi Krimml v Narodnem parku Visoke ture v gorah blizu meje z Italijo. Potok se oblikuje v visokogoski dolini Krimmler Achetal, ki leži na nadmorski višini preko 1.600 m in nato v treh stopnjah, skupne višine 385 m, pade preko visoke skalne stopnje v dolino reke Salzach. Krimmler Ache je tipični ledeniški potok. 12 % njegovega prispevnega območja predstavlja 110,7 km² ledenikov, kar ima za posledico močno nihanje vodostaja tako čez dan kot tudi med letom. V mesecu juniju in juliju je pretok največji, približno 5,6 m³/s, medtem ko znaša februarja le okoli 0,14 m³/s. Največji pretok nastopi med 21. – 24. uro, saj je za taljenje vode in dolžino toka 18 km od ledenika do slapov potrebno 9 – 12 ur.

Ob prihodu sva se sprehodila do vhoda, kupila vstopnici in se odločila najprej za ogled zgornjih slapov, ki so razdeljeni v 3 slapove. Do vrha vas vodi kar 400 višinskih metrov, zato se dobro obujte in oblecite športno hitro sušečo majico. En razlog je vaš znoj, tudi razlog pa prš od slapov. Povsem boste namreč premočeni že takoj ob začetku ogledovanja, saj je moč vode neverjetna. Pot je zelo lepo speljana ob slapovih, tako da lahko na vsakem metru lepo fotografirate in se ustavljate ob prekrasnih pogledih. Po ogledu dveh slapov sva prispela do koče, kjer se lahko okrepčate s hrano, pijačo ali sladoledom. Nato pa naju je čakala hoja še do tretjega slapu čisto na vrhu. Do vrha sva za ogled potrebovala s postanki kar uro in pol ter več kot 400 višinskih metrov. Nazaj sva potrebovala seveda manj časa, a sva si ogledala potem še spodnji del, ko si praktično postavljen pod najnižji slap. Vse skupaj sva za oglede potrebovala več kot 3 ure brez velikih postankov za jedačo in pijačo. Vzemite s seboj dovolj vode, ker jo boste potrebovali na poti do vrha.


PRELAZ GERLOS IN NEKAJ RAZGLEDOV

Ker sva bila na 3-dnevnem raziskovanju, sva nadaljevala pot na sever oziroma potem zahod proti vasici Persal čez prelaz Gerlos. Kmalu po prvih ovinkih sva pogledala nazaj na slapove Krimmler še z višine in od daleč. Res so neverjetno veliki in prečudoviti. Na poti so naju spremljali lepi razgledi na čudovite vrhove Tirolske, njihova smučišča in seveda prelepa jezera.


HOTEL PERSAL

Prespala sva v hotelu Persal v istoimenski vasici. Tipična tirolska turistična hiša z veliko apartmaji, ki so lepo opremljeni. Dobila sva suito in sva bila prezadovoljna. Čudoviti hotel z lepimi razgledi in brezplačnim parkiriščem. Pri njih sva tudi potem večerjala tipični avtrijski jedi – šmorn in dunajski šnicl. Hotel pa zelo priporočam. Tudi zajtrk naslednje jutro je bil izjemen!


Celotni stroški obiska za 2 osebi = 145,10 EUR

  • parkirišče Krimmler Wasserfälls = 5 EUR
  • vstopnina Krimmler Wasserfälls = 8 EUR
  • Gerlos Pass = 10 EUR
  • večerja (juha, šmorn, šnicl) = 26,30 EUR
  • hotel Persal (NZ) = 92,20 EUR
  • turistična taksa = 3,60 EUR

Nikar ne pozabite na turistično zdravstveno zavarovanje za tujino – midva prisegava na CORIS.

Prevoženi km = 264 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: