Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Robidišče – najzahodnejša slovenska vas

Na prečudovito septembrsko soboto sva se prebudila v Kobaridu. Ker v najini nastanitvi nisva imela zajtrka, sva si skuhala samo kavico in čaj ob prvih jutranjih žarkih, ko so vsi še spali. In se odpeljala do najzahodnejše slovenske vasi. Malce sva raziskovala in v resnici sploh nisva vedela za ta slovenski dragulj. V vas Robidišče sva prispela že okrog osme zjutraj in se veselila raziskovanja. Vas leži na nadmorski višini 650 m v Breginjskem kotu in meji z Italijo v tri smeri neba. Le korak stran je Beneška Slovenija. Robidišče ima res odmaknjeno lego s prekrasnimi razgledi. Nisva si predstavljala, koliko nostalgije in spominov prinaša obisk. Obisk te res ne pusti ravnodušnega, čeprav je vasica v precej slabem stanju.


NA ZAJTRK V ROBIDIŠČE

V vasi je takoj začutiti močno zgodovino, saj leži ob meji. Pripadal je Oglejskemu patriarhatu, kasneje pod beneško republiko, nato kraljevini Italiji. Med leti 1815 in 1866 je ta del pripadal Avstriji, od 1866 pa je spadalo pod zedinjeno Italijansko kraljevino. Leta 1947 so določili sedanjo mejo in s tem Robidišče odsekali od matične pokrajine, Beneške Slovenije. Takrat je več kot 150 domačinov z vozovi odšlo prek meje v Italijo, od tam pa so se raztepli po vsem svetu. Vedno več domačij je bilo praznih. Po potresu leta 1976 z jakostjo okoli 8 stopnje, ki je docela spremenil obličje vasi, so tam ostali le redki. Vas se je močno skrčila, a je kljub vsemu ostala pristna vas z ohranjeno beneško arhitekturo. Leta 1869 je imela vas 178 prebivalcev in do leta 1910 se je število ljudi povečevalo do 228. Od takrat dalje pa se je ta številka le zmanjševala. Samostojno Slovenijo je pričakalo le še 17 ljudi, danes pa v Robidišču živi le še devet prebivalcev.

DOMAČIJA ŠKVOR

Robidišče vam poleg prelepega razgleda po okolici, miru in sprehoda med starimi kamnitimi hišami ponuja tudi ogled več kot 300 let stare Vančne hiše, v kateri se je ohranila skoraj nespremenjena notranjščina z črno kuhinjo. Žal je v tako slabem stanju, da je zaprta in sva lahko pokukala samo skozi okno. Ogledala pa sva si domačijo Škvor in to čisto po naključju. Prijazna lastnica je ravno odprla vrata manjšega muzeja in naju povabila na ogled. Seveda mi je že krulilo v želodcu in sem prijazno povprašala, kje bi lahko dobila kakšen domač zajtrk. Takoj je predlagala, da ga sicer ne ponuja obiskovalcem (razen tistih, ki prespijo pri njih), ampak da ga pa nama z veseljem pripravi, če ji dava 20 minut časa. Seveda sva takoj pritrdila, si ogledala vasico, nato pa naju je na travniku pričakal zajtrk najinega življenja. Pristen, domač, ekološki. Za srce pobožati in tako malo je potrebno, da sva imela prečudoviti začetek dneva. Izmenjali smo še nekaj besed in naslednjič prideva zagotovo v domačijo Škvor na počitnice, saj so to prava nebesa.


Zajtrk za dve osebi v Domačiji Škvor = 14 EUR

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: