Preskoči na vsebino

ITALIJA: Koča Zacchi z veličastnim razgledom (1.380 m)

Po dolgem času so naju spustili brez papirjev čez mejo in le-to sva hitro izkoristila. V soboto sva se še potepala cel dan s kolesom ob Kolpi, v nedeljo zgodaj zjutraj pa že občudovala naše izjemne Julijce. Kako zelo ljubim našo Slovenijo. Bila sva zgodnja in praktično sama zajtrkovala ob Belopeških jezerih. Mangart se je bohotil v prvih jutranjih žarkih brez oblačka. Peš sva jo skozi prekrasen gozd ucvrla proti koči Zacchi (1.380 m). Čudovit lahkoten vzpon vas pripelje na čarobno razgledno točko. Na poti proti Kranjski Gori sva se ustavila še v naravnem rezervatu Zelenci. Okrepčala sva se tokrat pri Bedancu v Kranjski Gori s seveda hribovskim kosilom. Čudovit izlet.


KOČA (RIFUGIO) ZACCHI IN RAZGLEDNA TOČKA

Do koče Zacchi je pot izjemno lepa in do koče sva potrebovala eno uro hoje. Minilo je kot bi trenil. Sem se pa ves čas ščipala, kako je možno, da sva popolnoma sama. Pričakovala sem kolono obiskovalcev. Pri koči se odpre krasen pogled na Mangart in Ponce. Nadaljevala sva naprej proti razgledni točki, do katere je še pol ure lahkotne vzpenjajoče se poti. Uau, kakšen razgled. In še vedno nikjer žive duše. Ščipala sva se od veselja, razgleda in žvrgolenja ptičev. Prekrasen razgled. Nazaj do koče, kamor so očitno prispeli prvi pohodniki in kolesarji. Nazaj do izhodišča sva se vrnila po lepi makadamski cesti, ki je zelo primerna za gorske kolesarje in tudi zelo priljubljena. Celotno pot nazaj sva občudovala prekrasen Mangart.


NARAVNI REZERVAT ZELENCI

Po dolgem času sva se ustavila zelo na kratko še v naravnem rezervatu Zelenci. Vedno bolj priljubljena točka domačinov in tujcev, zato je precej oblegan kraj. Ker je bilo še sredi dneva, gneča vseeno ni bilo neznosna. Zelenci so talni izvir Save Dolinke. Tu voda privre na dan iz do 2 metra globokega jezera zelene barve. Zaradi te izrazito zelene barve je izvir tudi dobil svoje ime. Zelenci so naravni rezervat in dom mnogim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam. Porozna jezerska kreda, ki je na dnu, neprestano prepušča talno vodo v obliki »vulkančkov«, kar je edinstven primer v Sloveniji. Jezerska voda ima stalno temperaturo okrog 5-6 °C. Voda iz jezera preide v strugo, ki se na vzhodu razlije v kilometer dolgo in 200 m široko, plitko močvirje Blata. Rečna struga Save Dolinke nastane pri kraju Podkoren, ob pobočju gore Vitranc.


Osnovne informacije:

  • izhodišče: Belopeška jezera (parkirišče pri Zgornjem jezeru) (929 m)
  • vrh: nad kočo Zacchi (1.380 m) +
  • višinska razlika = 550 m
  • čas hoje: 1,5 h gor direktno po gozdu, 1 h dol po makadamski cesti naokoli
  • oprema: gorske superge v poletnem času
  • opis poti na hribi.net

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: