Preskoči na vsebino

MADAGASKAR 2022: Riževa polja in simpatični lemurji (10. dan)

Končno smo imeli malo bolj normalen potovalni načrt, zato smo se lahko na 300 km dolgo pot odpravilli po zgodnjem zajtrku. Ta del Madagaskarja bi zagotovo izpustila, če ne bi dobila od slovenskega popotniškega para odlično priporočilo. In celo pot sva jima bila iskreno hvaležna, ker je pokrajina neverjetno lepa in spet popolnoma drugačna od prej videne. Hribovita vulkanska rodovitna pokrajina, ki so jo domačini spremenili v terase, na katerih pridelujejo sadje in zelenjavo. Malo pred glavnim mestom smo obiskali še park lemurjev, ki so naju prav lepo zabavali. Opazovala sva lahko kar pet različnih vrst. Prenočila sva na obrobju glavnega mesta, še prej pa smo si privoščili zasluženo odlično pozno kosilo.


VOŽNJA ANTSIRABE – AMPEFY

Iz mesta Antsirabe bi se lahko odpeljali direktno do glavnega mesta po isti cesti kot smo se pripeljali, a midva sva se, po nasvetu slovenskega popotniškega para, odločila za manjši ovinek in sicer za cesto proti vasi Ampefy. Sprva sva želela v vasi tudi prenočiti, a sva nato podaljšala do glavnega mesta, ker sva imela dovolj časa in malce naju je že priganjal urnik. Vožnja do vasi Ampefy je ena prava poezija. Popolnoma nova asfaltirana cesta, ki je nihče ne uporablja, ker seveda domačini nimajo še niti koles, zelo redki vprego, kaj šele avtomobil. Vulkanska pokrajina je prečudovita. Sicer je bila nekoč porasla z drevjem, a so ga domačini posekali in naredili terase za pridelavo zelenjave in sadja. Zelo veliko pridelujejo tudi riža. To prekrasno cesto domačini uporabljajo za hojo do vasi, kjer so tržnice, ki so nama že poznane. Z užitkom smo vijugali po krasni cesti in se ustavljali ob prekrasnih prizorih na lepo pokrajino. V vasi Ampefy je tudi ogromno jezero, okrog katerega je speljana pešpot skozi vasi. Nisva je poizkusila, saj je hoje za več kot 3 ure. Zagotovo pa mora biti super izkušnja, če se odločite za prenočitev v vasi.


PARK LEMURJEV

Na drugem delu vožnje do glavnega mesta od vasi Ampefy pa se nahaja zasebni park lemurjev, kjer smo si lemurje seveda ogledali. Tudi v tem parku so lemurji prosto izpuščeni in niso za nobeno ograjo. A jih seveda hranijo, zato nimajo nobene potrebe, da bi kam odšli v naravo. V tem delu Madagaskarja se žal tudi ne bi znašli, saj kot ste sami videli, ni več naravnega okolja, da bi lahko sami preživeli. V park so jih seveda pripeljali iz drugih področij Madagaskarja, kjer še lahko živijo v divjini. V parku sva bila edina obiskovalca, zato je bilo res super. Vodič naju je popeljal po parku in nama predstavil 5 različnih vrste lemurjev. Nekateri so bili bolj zaspani, ker je zima in jih precej zebe, drugi so se mastili z bambusovimi listi, tretji pa so se samovoljno nastavljali zadnjim sončnim žarkom. Res so prikupni in so nama polepšali dan. Lemurji so bili najina velika želja in sva res veselilh obrazov nadaljevala pot proti glavnemu mestu.


GLAVNO MESTO ANTANANARIVO (TANA)

Na poti sva malce spremenila načrt (predvsem zaradi gneče na cesti) in se odločila, da prespimo na obrobju glavnega mesta Tana, saj smo naslednji dan potovali proti vzhodu in se tako izognili gneči v samem centru mesta. Kljub vsemu smo potrebovali skoraj dve uri, da smo se prebili skozi mesto na sever, kjer smo si v super restavraciji privoščili pozno kosilo, nato pa se samo zleknili v posteljo udobnega hotela. Najin šofer se je razveselil spremembe načrta, saj je lahko prenočil v domači postelji s svojo družino.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 155 EUR

  • dnevni najem vozila 4×4 in šoferja = 50 EUR
  • vstopnina Lemurs Park = 120.000 MGA (29,1 EUR)
  • obvezni vodič Lemurs Park = 20.000 MGA (4,8 EUR)
  • kosilo (govedina, piščanec, riž, pomes, voda) = 65.000 MGA (15,7 EUR)
  • Le Chat’o Park Hotel (NZ) = 55 EUR

Devizni tečaj: 1 EUR = 4.130 MGA

Prevoženi km = 300 km

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: