Preskoči na vsebino

MADAGASKAR 2022: Barviti kameleoni in deževni gozd Andasibe (11. dan)

Iz obrobja glavnega mesta Antananariva smo se po severni obvoznici odpeljali proti vzhodu države. Če sva si predstavljala, da so proti zahodu slabe ceste, pa je bila tukaj ena sama grozljivka. Samo 160 km, a več kot 7 ur vožnje. Gre namreč za najbolj prometno cesto v državi, ker po njej iz glavnega pristanišča vozijo vse blago in gorivo s kamioni in cisternami. Dopoldne smo se počasi prebili do zasebnega rezervata Peyreiras, v katerem smo lahko občudovali mnogo vrst kameleonov in tudi drugih dvoživk. V rezervatu so na žalost živali zaprte v ogromnih kletkah, a v naravnem okolju je te prekrasne živali res zelo težko opazovati. Nadaljevali smo do deževnega gozda Andasibe, kjer smo se ustavili na odličnem kosilu, nato pa si na hitro ogledali še zasebni park z lemurji. Močno je deževalo, zato smo se udobno namestili v lepem hotelu, ki pa na žalost ni imel prav nobenega gretja. Pred hudim prehladom naju je rešila le vroča prha.


ZASEBNI REZERVAT PEYREIRAS

Še preden smo se sploh odpravili na pot, naju je najin šofer malce opozoril na to cesto proti vzhodu, a nisva ga ravno razumela, kaj nama hoče povedati. Tokrat sva ga. Ko sva to doživela na lastne oči, sva razumela njegove pomisleke glede popotniškega plana. Prav zato sva ga malce nato spremenila. Iz Antananariva smo krenili po zajtrku ob 7:30. Že ob prvih kilometrih po tej cesti nama je bilo vse jasno. Gre za zelo ozko regionalno cesto, vijugasto in hribovito. Pelje seveda čez vse ozke vasi in tudi čez reke, ki so že zdavnaj ostale brez dvosmernih mostov. Luknja pri luknji. In po tej cesti pelje popolnoma ves transport za celo državo, ki pride v glavno pristanišče na vzhodu. Ogromni kamioni in cisterne v koloni peljejo po tej “vaški cesti”. Seveda se kamioni pokvarijo, zdrsnejo, obtičijo… in potem stoji celoten promet v zamašku tudi več ur.

Na poti v Andasibe smo se ustavili v zasebnem rezervatu Peyreiras, kjer si lahko v velikih zamreženih rastlinjakih ogledate mnogo vrst res prekrasnih kameleonov. Midva seveda nisva navdušena nad obliko ogleda, a v naravnem okolju bi verjetno potrebovala več mesecev, da bi videla toliko različnih vrst kameleonov. Živali imajo dobre življenjske razmere in lepo skrbijo za njih.


DEŽEVNI GOZD ANDASIBE

Kmalu po ogledu smo se začeli po cesti približevati deževnemu gozdu, kar pomeni seveda rahel dež. Cesta je postala še bolj nevarna in kamioni so imeli še več težav na cesti. Po dolgih kilometrih in nekaj urah smo prispeli v Andasibe, kjer so tudi temperature pošteno padle. Ob deževju ni bilo prav nobene vročine, ravno nasprotno. Odpeljali smo se do prekrasnega Vakona Forest Lodge na odlično kosilo. Pogreli in posušili smo se ob kaminu, kar je res več kot prijalo. Nisva se namreč ravno pripravila na tako mrzlo podnebje in se seboj nisva imela prav veliko toplih in nepremočljivih oblačil. Kosilo je bilo odlično, nato pa sva si na hitro še pogledala zasebni park z lemurji. Razigrani lemurji, deževalo je kot iz škafa, seveda po tleh blato do kolen. Zelo hitro sva naredila krog po parku, ker sva bila premočena in premražena do kosti.


ANDASIBE

Skozi vas smo se odpeljali do najine nastanitve. Imela sva zelo lepo in ogromno sobo, a brez ogrevanja. Spraševala sem vsaj za prenosni električni radiator, a zaman. Zunaj je bilo manj kot 10 stopinj in močno je deževalo, soba pa seveda brez vsakega ogrevanja. Tudi v restavraciji niso zakurili kamina že leta, čeprav je sameval v prostoru. Res sva bila jezna, ker sva imela vsa oblačila premočena in jih nisva uspela posušiti, kaj šele ogreti in sobo. Glede na vse skupaj, sva se odločila, da spremeniva načrt in že jutri odrinemo od tukaj, kajti še ena takšna noč bi nama zagotovo načela zdravje. K sreči je bila res vroča vodo pod prho, da sva se vsaj malce ogrela in prespala noč v ledeno mrzli sobi.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 202 EUR

  • dnevni najem vozila 4×4 in šoferja = 50 EUR
  • bencin 44l = 150.000 MGA (36,3 EUR)
  • vstopnina Park Peyreiras (kameleoni) = 40.000 MGA (9,7 EUR)
  • obvezni vodič Park Peyreiras = 10.000 MGA (2,4 EUR)
  • kosilo 3 osebe (govedina, piščanec, riž, pomes, voda, čaj, kava) = 120.000 MGA (29,1 EUR)
  • vstopnina Park Vedona (lemurji) = 60.000 MGA (14,5 EUR)
  • večerja (2x bučna juha, 2x palačinke s čokolado, pivo) = 36.000 MGA (8,7 EUR)
  • Andasibe Lemurs Lodge (NZ) = 51,3 EUR

Devizni tečaj: 1 EUR = 4.130 MGA

Prevoženi km = 160 km

2 Comments »

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: