Preskoči na vsebino

TAJSKA 2022: Kdaj, zakaj in kako?

Skupno potovanje po Tajski sva si po mojem mnenju izbrala v najboljšem možnem trenutku. Moje prvo samostojno potovanje v svet je bila ravno Tajska in sicer februarja 2011. Kasneje sva skupaj obiskala Bangkok še leta 2016 in 2020, ki pa ni bil več ravno privlačen, saj so Tajsko res preplavili predvsem azijski turisti. Zadnja leta sva si oba želela potovanja po Tajski, a je bila preobljudena. Korona je državo “zaprla”, jo počistila in množica turistov se še ni vrnila. Konec oktobra je še tudi predsezona, Kitajci še ne potujejo, brezkoronski ukrepi pa so se popolnoma sprostili šele 1. oktobra 2022, torej tik pred najinim potovanjem. Tajsko sva doživela kot nekoč. Kot leta 2011 ali pa še lepše, boljše. Izbirala sva kraje in otoke, kamor se še niso vrnile množice. Odlična hrana je ostala, vrhunske masaže tudi in tajski nasmehi se niso spremenili. Turističnim delavcem je sicer precej dolgčas, a verjamem, da jim kmalu ne bo več. Tajska vas pričakuje v najlepši luči. Naju je razvajala na vsakem koraku.


KDAJ?

Za potovanje po Tajski sva se odločila predvsem zaradi že zgoraj omenjene situacije. Imela sva jo dolga leta na seznamu, a naju gneče niso prepričale. Tokrat pa sva izkoristila “pokoronsko” situacijo in sva zadela v polno. Na Tajsko se lahko odpravite kadarkoli, seveda pa je visoka sezona brez nalivov in z veliko boljšim vremenom od decembra do marca. Midva sva si izbrala predsezono in z vremenom malce tvegala, ker naju oblačno in občasno deževno vreme ne moti toliko, kot gneče in sonce, ki je za najino kožo premočno. Potovala sva zadnji teden oktobra in prvi teden novembra, torej 17 dni in sicer od 21.10. – 6.11.2022. Na severu Tajske je v tem času čudovito vreme. Toplo in sončno. Na jugu in na otokih pa precej deževno oziroma oblačno. Malce sva se res bala napovedi, da ne bo res preveč slabo vreme, ker na plaži res nimaš veliko izbire, če močno dežuje cel dan. Kakšen dan že gre, a več dni zapored ni najbolj prijetno. V resnici pa je bilo vreme naravnost fantastično tudi na otokih. Temperatura zraka je bila okrog 35 stopinj in morje je imelo 32 stopinj. Bilo je res tudi precej oblačnega vremena, a tudi veliko sončnega vremena. Nekje pol pol. A meni so oblaki res zakon, ker potem lahko lažje preživim dan v tropskih krajih. Imela sva eno nevihto ponoči na Koh Lipe in dve zaporedni noči je deževalo na Koh Lanti. In to je to. Praktično čez dan nikoli niti kaplje dežja. Po najinem okusu res super vreme.ZAKAJ?

Ah, za potovanje po Tajski pa je vedno dovolj razlogov. Začne se zagotovo z rajskimi otoki, kjer so ene najlepših plaž na svetu. Nežna bela mivka, turkizno povsem čisto morje, žive korale in bogat podvodni svet. Odlična hrana na vsakem koraku, ki se je nikoli ne prenaješ. Najbolj enostavna država na svetu za potovanje in logistiko. Odlične in zelo poceni masaže. Budistični templji, ki so res nekaj posebnega. Vsi enaki, a hkrati vsi različni. Prijazni domačini, ki so vedno do ušes nasmejani. Na Tajskem vse “štima”. Še vedno. Tudi po enajstih letih, od kar sem bila zadnjič tam na resnem potovanju. Tajska je zagotovo ena najbolj varnih destinacij. Prijazna za vse.


COVID?

Ko sva se odločila za potovanje na Tajsko in kupila letalske vozovnice, je bil vstop na Tajsko sicer že dovoljen vsem obiskovalcem, a bi morala kot necepljena še vedno delati hitri test doma za vstop in potem za vse notranje lete tudi hitre teste. To nama je bilo takrat sprejemljivo, da sva se odločila za potovanje. Tokrat pa se nama je nasmehnila sreča in Tajska je s 1.10.2022 umaknila vse Covid omejitve, tako da sva končno po slabih dveh letih potovala brez omejitev. Tudi maske ni bilo potrebno nositi nikjer in je tudi nisva. Je priporočljivo nošenje, domačini jo vsi pridno nosijo, midva je nisva in nihče ni prav nikjer opozarjal ali grdo gledal. Torej je zaščitna maska stvar izbire vsakega posameznika.


KAKO?

Na potovanje po Tajski se ni treba prav veliko pripravljati doma, če se nočete. Lahko greste popolnoma za nosom in boste vedno našli način logistike in tudi prenočitev. Vsaj izven sezone. Ker sva midva imela kar bogat načrt in tempo, pa sva si pot začrtala že vnaprej, le vmes sem nekaj dni pustila odprtih na otokih. Kljub vsemu sem že doma tudi večino rezervirala. Tako hotele kot tudi notranje lete in hitre čolne. Priznam, da sem se precej obotavljala, a na koncu bila precej vesela, da sem uredila nekaj tednov pred odhodom, ker so billi tako notranji leti kot tudi hitri čolni nabito polni. V predsezoni je manjša frekvenca in zato bolj polno.

 • LETALSKE VOZOVNICE (Dunaj – Bangkok)
  • K odločitvi za potovanje na Tajsko je veliko pripomogla tudi letalska vozovnica. Namreč ob pregledovanju možnosti za najino jesensko potovanje sem zasledila ob trenutnih razmerah precej ugodno letalsko vozovnico za direkten let Dunaj – Bangkok s tajvansko letalsko družbo EVA AIR. Za letalski vozovnici sva odštela 1.404,72 EUR oz. 702 EUR/osebo z vključeno prtljago, ki je sicer nisva potrebovala. A naju je še bolj kot cena prepričal direkten 10-urni let in že sva v Bangkoku brez prestopanja na vmesnem letališču.
  • Letalska družba je odlična v svetovnem merilu in s storitvijo sva bila izjemno zadovoljna.
 • PREVOZI PO TAJSKI
  • NOTRANJI LETI
   • Notranji let Bangkok – Chiang Rai sva imela z Air Asio, za katerega sva skupaj odštela 141,58 EUR
   • Notranji let Chiang Mai – Hat Yai sva imela z Air Asio, za katerega sva skupaj odštela 181 EUR
   • Notranji let Krabi – Bangkok sva imela z Air Asio, za katerega sva skupaj odštela 115,77 EUR
  • HITRI ČOLNI IN OSTALO
   • Minibus & hitri čoln: Hat Yai letališče – Koh Lipe s podjetjem Satun Pakbara za 55,86 EUR
   • Hitri čoln: Koh Lipe – Koh Kradan s podjetjem Satun Pakbara za 80,31 EUR
   • Hitri čoln: Koh Kradan – Koh Lanta s podjetjem Satun Pakbara za 64,53 EUR
   • Minivan & longtail boat: Koh Lanta – Railay za 33,6 EUR
 • VSTOPNA VIZA
  • Slovenci za vstop na Tajsko potrebujemo vizo. Dobimo jo takoj ob prihodu na letališču in je 45-dnevna turistična viza brezplačna. Pozor, sedaj so jo trenutno podaljšali iz 30 na 45 dni. Vedno ni tako.
 • PRENOČEVANJE
  • Na Tajskem sva imela vsega skupaj 15 nočitev in v vseh krajih sva imela lepe prenočitve. Večinoma sva si izbirala izjemno lepe in dražje nastanitve na najboljših lokacijah. Za vse nočitve sva plačala skupaj 1.049 EUR oz. 70 EUR/nočitev v povprečju. Skoraj vedno je bil vključen tudi odličen zajtrk.
  • Na Tajskem je izbira nočitev res velika in tudi najdete nočitve vseh cenovnih razredov. Od nekaj EUR dalje. Midva sva izbirala res dražje nastanitve tudi zato, ker so bile v tem času tudi do 3x cenejše od običajnih cen, ker ni dovolj gostov in noro spuščajo cene.
 • DENAR IN VALUTA TER DVIGOVANJE DENARJA
  • Na Tajskem je lokalna valuta Tajski Baht (THB). Tečaj je bil pri najinem obisku 1 EUR = 35,76 THB.
  • S seboj nisva nesla nič gotovine, ker je na Tajskem najbolje dvigovati lokalni denar na bankomatih. Zelo enostavno in na vsakem koraku. Splača se dvigovati večje zneske, ker ima vsak dvig provizijo (2-7 EUR).
  • Sicer sva lahko tudi plačevala s kreditno kartico Mastercard po boljših hotelih.
 • TELEFONSKI SIGNAL IN WI-FI
  • Telefonski signal in wi-fi sta povsod ter na vsakem koraku. Po mojem mnenju preveč, a midva ga tako in tako praktično ne uporabljava na potovanju. Sicer pa je wi-fi tudi v vsakem najmanjšem lokalu.
 • CEPLJENJA
  • Za obisk Tajske ni potrebnih nobenih posebnih cepljenj.
  • Priporočljivo je običajno cepljenje za TETANUS, TIFUS, STEKLINA in HEPATITIS A IN B, ki velja tudi za celoten razviti svet.
  • Več podrobnosti si lahko preberete tukaj.
 • VARNOST
  • Tajska je izredno varna država. Če res v Bangkoku zaidete v kakšne čudne predele, pazljivo. Sicer pa brez skrbi vedno in povsod. Dekleta se morate samo paziti kakšnih drog, ki bi morebiti lahko zašle brez vaše vednosti v vašo pijačo.
 • ZNANJE TUJEGA JEZIKA
  • Tajci izredno slabo govorijo Angleško in res osnovna Angleščina je prisotna samo v turističnih hotelih in restavracijah. Ampak se vse zmeniš na vsakem koraku, tako da ni problema. Pač uporabiš roke, noge in nasmeh ter Google Maps ali Translate.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: