Preskoči na vsebino

PANAMA 2023: Kdaj, zakaj in kako?

Za najino prvo potovanje v letu 2023 sva izbrala Panamo. Ne po naključju. Za februarsko potovanje “na toplo” in na tropskih plažah nama počasi zmanjkuje destinacij. Imava že zelo omejeno možnost, ker sva že veliko prepotovala, seveda pa so tudi želje v prvi vrsti. Tako sva izbrala – greva v Panamo. Nisva imela velikih pričakovanj. Dobila sva ravno obratno – res ogromno. Po Panami sva potovala 19 dni februarja, kar je glavna sezona. Panama naju presenetila v vseh pogledih – odlična hrana, prijazni ljudje, prečudovite plaže in otoki, krasen podvodni svet, izjemni panamski kanal, neverjetni živalski svet in za poslastico še karneval na ulicah glavnega mesta. Panama je čudovita destinacija. Dala nama je precej več kot sva pričakovala.


KDAJ?

Za potovanje po Panami sva izbrala najboljši čas za potovanje, ki je sicer od decembra do marca. Midva sva potovala 19 dni v februarju in sicer od 4.2. – 22.2.2023. V Panamo lahko odpotujete tudi v drugih mesecih leta, a bo seveda temu primerno več dežja in večja vlažnost ter malenkost nižje povprečne temperature. Midva sva imela res krasno vreme. Videla sva samo nekaj kapljic dežja na otokih San Blas zadnji dan. Sicer pa je Panama precej vetrovna. Vsaj v hribovskih predelih in na otokih San Blas je bilo ves čas res vetrovno. Tudi ponoči veter ni niti malo pojenjal. V zelenem Boquete in Valle de Anton je bilo sveže – dnevne temperature so bile okrog 20 stopinj, ponoči pa le 13 stopinj Celzija.


ZAKAJ?

Mene je že kar nekaj časa vleklo v Panamo. Ko sem Matjažu to omenjala, je kar zvijal z očmi. V stilu, kaj sploh v Panami videti in početi. Nikakor ni bila na njegovem seznamu popotniških destinacij. A izbire nimava več prav veliko, poleg tega imava kot Covid necepljena še precej omejitev po svetu. Hkrati pa že zelo dolgo nisva potovala po Srednji Ameriki. Nazadnje leta 2014 po prečudoviti Kostariki, ki nama je bila izredno všeč. Mene pa je že nekaj časa vleklo v Panamo in sicer zaradi otočja San Blas in Bocas del Toro, zaradi panamskega kanala, raznolikega živalskega sveta in nenazadnje tudi zaradi nebotičnikov v Panama City-u. Hkrati imamo iz Ljubljane odlično letalsko povezavo z Air France iz Ljubljane v Pariz in naprej v Panama City. Na moji strani je bilo več kot dovolj razlogov, da že lani septembra kupim po dobri ceni letalski karti in pripravim načrt še enega nepozabnega potovanja.


COVID?

O Covidu ni treba več veliko pisati, a to je bil tudi eden večjih razlogov za odločitev za Panamo. Ob nakupu letalskih kart lani v začetku septembra res še nisem vedela, kako se bo odvijala zima s to nadležno boleznijo. Panama je kljub vsemu bila ves čas odprta za turizem, tudi v najhujših časih korone. Letalske karte nimajo več možnosti premikanja brez previsokega doplačila, zato sem raje izbrala recimo temu bolj varno destinacijo. K sreči je letošnja zima bila mirna in nisva imela prav nobenih opravkov okrog korone. Ne doma pred odhodom, ne na poti.


KAKO?

Potovanje po Panami sem seveda kot običajno organizirala v povsem lastni režiji. Med prebiranjem nasvetov sem našla lepe kotičke, ki sva jih tudi obiskala. A niso bili seveda najbolj poceni. Imela sva zelo miren načrt potovanja, veliko dni sva preživela na plažah v brezdelju, kar nama je izjemno ugajalo, saj sva potrebovala tudi prave tropske počitnice. In to sva dobila. Veliko sonca, prekrasne plaže, obilico kopanja v krasnem morju. Doma sem že rezervirala vse hotelske nastanitve, organizirala počitnikovanje na otokih San Blas in Pearl Islands ter najela avtomobil. Dnevne izlete pa sva vse urejala na licu mesta in se sproti odločala, kaj bova počela.

 • LETALSKE VOZOVNICE
  • K odločitvi za potovanje v Panamo je veliko pripomogla tudi letalska vozovnica. Namreč ob pregledovanju možnosti za najino februarsko sem zasledila ob trenutnih razmerah precej ugodno letalsko vozovnico za let Ljubljana-Pariz-Panama City z letalsko družbo Air France.
  • Za letalski vozovnici sva odštela 1.506,08 EUR oz. 753 EUR/osebo z vključeno ročno prtljago in doplačilom za vnaprejšnjo izbiro sedežev na obeh dolgih letih.
  • Še bolj kot cena naju prepričala res dobra povezava iz domačega praga z 5-urnim postankom v Parizu.
  • Letalska družba je zelo v redu in s storitvijo sva bila zadovoljna.
 • VSTOPNA VIZA
  • Slovenski državljani ne potrebujemo vize za vstop. Enomesečno turistično dovoljenje dobimo brezplačno ob pristanku na mejni kontroli.
 • PREVOZ PO PANAMI
  • Za potovanje po Panami sva se odločila za 9-dnevni najem avtomobila, ki nama je omogočal veliko svobode. Prej in potem sva imela 3-dnevne izlete na otoke San Blas in Las Perlas iz Panama City-a, zadnja dva dni pred odhodom pa sva preživela v glavnem mestu.
  • Najem vozila sem po nasvetu prijatelja naredila direktno pri lokalni agenciji Thrifty. Na njihovi spletni strani sem rezervirala željeni avtomobil (obvezno brez dodatnih zavarovanj). Samo osnoven najem. Nič ni predplačila. Res so super in jih lahko priporočim. Vse zelo profesionalno in točno. Dobila sva skoraj novo Kio Rio z avtomatskim menjalnikom za ceno najema s polnim zavarovanjem brez odbitne franšize (zavarovanje uredite na licu mesta ob prevzemu avtomobila) za 488 EUR za 9 dnevni najem. To pomeni 54 EUR/dan. Cena litra bencina je bila približno 1,03 USD.
  • Po Panami se vozi po desni strani, kar je enako kot pri nas in je super. Prometa ni veliko in ceste so lepe. V glavnem mestu je precejšnja gneča.
  • Midva za navigacijo uporabljava vedno Maps.me aplikacijo. Prej si naloživa zemljevid cele države in aplikacija potem dela brez podatkovnega prenosa. V Panami je delala več kot odlično.
  • Sicer sva se po Panama City-u vozila s taksiji, ki so relativno poceni. Se pa tudi tega kar nekaj nabere.
 • PRENOČEVANJE
  • V Panami sva imela vsega skupaj 17 nočitev plus 1x late check out in v vseh krajih sva imela lepe prenočitve. Za prav posebno doživetje gre na otokih San Blas, ki je izjemno drago za kakovost, a o tem kdaj drugič. Večinoma sva si izbirala izjemno lepe in dražje nastanitve na najboljših lokacijah. Za vse nočitve sva plačala skupaj 2.334 EUR oz. 130 EUR/nočitev v povprečju. Skoraj vedno je bil vključen tudi odličen zajtrk.
  • V Panami je izbira nočitev velika in tudi najdete nočitve vseh cenovnih razredov.
 • DENAR IN VALUTA TER DVIGOVANJE DENARJA
  • V Panami je valuta Panamska balboa, a ga praktično ne uporabljajo. Ameriški dolar je denar, s katerim živijo in ga uporabljajo vsi. Valuta Panamske balboe je vedno enaka Ameriškemu dolarju, torej se v vsakem trenutku ravna na USD.
  • Midva sva s seboj imela 2.000 USD gotovine, ker so kar precej še narejeni na plačevanje z gotovino. Oziroma jo nekateri kar zahtevajo.
  • Sva pa tudi zelo veliko lahko plačevala s kreditno kartico Mastercard. A seveda ne povsod.
  • Enkrat sva tudi dvignila čisto normalno gotovino na bankomatu in sicer pridejo ven tudi USD. Praktično papirnate Panamske balboe sploh nisva videla, tako da ne vem, če sploh obstaja. Za dvig 250 USD je bila provizija 6 USD.
 • TELEFONSKI SIGNAL IN WI-FI
  • Panama je zelo razvita država, tako da je pokritost s signalom izjemno dobra. Telefonski signal je bil povsod, kjer sva potovala.
  • WI-fi je prav tako povsod in zelo dober, razen na otokih San Blas. Tam morate imeti svoj zakup podatkov na SIM kartici. Midva tega nimava nikoli na potovanjih in si z veseljem privoščiva nekadnevni wi-fi detox.
 • CEPLJENJA
  • Za obisk Paname ni potrebnih nobenih posebnih cepljenj.
  • Priporočljivo je običajno cepljenje za TETANUS, TIFUS, STEKLINA in HEPATITIS A IN B, ki velja tudi za celoten razviti svet.
  • Več podrobnosti si lahko preberete tukaj.
 • VARNOST
  • Panama in varnost. Zelo pomembno. Tudi jaz sem bila kar precej prestrašena iz zapisov, ki jih bereš pred odhodom. Ampak v resnici je potrebna seveda le previdnost in izogibanje predelov glavnega mesta, kamor pač turisti ne smemo in ne gremo, če ne želimo težav. Predeli so lepo zapisani in se jih izogibamo. Midva sva res bila v Panama Cityu še posebej previdna. Hotele sva vedno izbrala v turistični in zelo lepi coni. Naredila sva tudi kar precej kilometrov po glavnem mestu peš, tudi pozno zvečer in je bilo vse v najlepšem redu. Bil je tudi čas 5-dnevnega karnevala, zato je bilo po mestu ogromno policije. Po mojem je bilo več policije kot ljudi. Res povsod, kjer so turisti. Tudi zato sva se počutila zelo varno.
  • Izven glavnega mesta sva potovala z avtomobilom. Povsod sva se počutila vedno varno in ljudje so zelo prijazni. Na bencinskih izjemno prijazni, ustrežljivi. Skratka niti enkrat niti ene same slabe izkušnje.
 • ZNANJE TUJEGA JEZIKA
  • Špansko, Špansko, Špansko. Kot zelo pričakovano seveda vsaj osnovno znanje španskega jezika kar nujno. Midva ga ne znava, ampak se vedno sproti naučiva toliko, da se popolnoma vse dogovoriva. Seveda v hotelih in restavracijah govorijo tudi Angleško, a seveda Španščina je zakon.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: