Preskoči na vsebino

PANAMA 2023: Dogodivščina San Blas in Isla Perro (2. dan)

Po nepredolgem spancu sva se morala zbuditi že pred peto uro zjutraj, saj sva imela odhod na zelo posebne otoke San Blas. Zelo sem si jih želela doživeti, saj so zagotovo edinstveni na tem planetu. Znani so po zelo majhnih peščenih otokih in prekrasnih palmah. Obisk otokov je pravo doživetje, saj so dom ljudstva Guna in se imajo za “svojo državo”. Midva sva se odločila za tri-dnevni obisk z dvema nočitvama na otoku Yanis, v kar sta bila vključena tudi izleta na otok Isla Perro (Dog Island) in precej oddaljene otoke Cayo Holandeses. Obisk San Blasov je res pregrešno drag, a edinstven in neponovljiv. Doživetje, ki ga res ne pozabiš nikoli.


OTOČJE SAN BLAS

Otoki San Blas v Panami so arhipelag, ki obsega približno 365 otokov in zalivov, od katerih jih je 49 naseljenih. Ležijo ob severni obali Panamske ožine, vzhodno od Panamskega prekopa. Del okrožja Guna Yala ob karibski obali Paname je dom ljudstva Guna. San Blas in njegova okolica je zatočišče za ekoturizem, zaradi svoje nedotaknjene okolice. Območje je priljubljeno tudi za jadranje, saj je znano po svoji lepoti in pomanjkanju orkanov. Ljudstvo Guna pa ima na tem območju tudi svoja pravila tako za vstop na ozemlje, vstop na otoke, svoja pravila. Turisti prihajamo sem po doživetje in sicer da izkusimo življenje, kot ga živijo sami že vrsto desetletij. A za to pristno doživetje moramo turisti res mastno plačati. Na otoke se je najbolje odpraviti z lokalno agencijo in pri njih plačati paket za bivanje ali enodnevni izlet. Midva sva se odločila za agencijo San Blas Dreams in bili so izjemno profesionalni, zato jih lahko priporočim. Na voljo je nekaj otokov z osnovnimi namestitvami, med katerimi lahko izbirate. Enodnevnega izleta pa nikakor ne priporočam, ker je vožnja tja in nazaj predolga in prenaporna za en dan. Veliko turistov se odloči za enodnevni izlet, a so tako utrujeni, da imajo verjetno bolj malo od vsega skupaj. Po svojih izkušnjah priporočam največ 1-2 nočitve na otoku.


SAN BLAS – IZBOR OTOKA ZA NASTANITEV

Ne vem, če sem kdaj za kakšno potovalno doživetje prebrala toliko gradiva in se toliko časa odločala, kot sem se za obisk otokov San Blas. Ko sem se že odločila, sem si premislila. Pa spet in spet. Zakaj toliko časa? Ker je v igri res veliko denarja za to, kar dobiš na otoku. Na koncu sem se odločila za najlepšo turo in sicer Cayo Holandeses za 3 dni/2 noči s spanjem v samostojni kabini za pregrešnih 600 USD. Ja, prav vidite in prav ste prebrali. V to ceno je vključen prevoz iz hotela do hotela v Panama City-u, trije obroki na dan, spanje v zelo preprosti lesen hiški, skupne kopalnice in WC, dva izleta (Isla Perro in Cayo Holandeses). Na to ceno je potrebno dodati še ceno za vstop na Guna Teritorij (20 USD/osebo) in pristojbino za čoln (3 USD/osebo). Na otokih lahko kupiš le 5 različnih pločevink pijače in svež kokos. To je to. Obvezno potrebuješ s seboj tudi potni list, ker sicer ne moreš na ozemlje San Blas. Snemanje z dronom je strogo prepovedano.


POT NA SAN BLAS

Po rezervaciji dobiš v agenciji navodila, da začnejo pobirati stranke po hotelih v Panama City-u ob 5:30. Ker sva bila midva zadnja, so naju pobrali šele okrog pol sedmih. Peljali smo se v dvignjenem džipu in sicer nas je bilo 6 plus šofer. Najprej eno uro vožnje proti zahodu države po Panamerikani. Sledil je kratek postanek v trgovini za nakup prigrizkov, vode in pijače za 3 dni (na otokih ne moreš kupiti nič, razen 5 različnih pijač v pločevinkah). Nato pa smo zavili na Guna teritorij in po res vijugasti, luknjasti in valoviti cesti več kot uro in pol do pristanišča. Vmes smo imeli postanek na “meji”, kjer so nam pregledali potne liste, plačali smo vstopnino in dobili smo “resortske” zapestnice na roke. V pristanišču so nas razvrstili na čolne, odvisno od otoka, ki ga obiščete. Potem pa se je začel pravi rodeo na vodi. Čolni so precej majhni, za največ 10 ljudi, valovi pa ogromni. Najprej je bilo zabavno, ko pa smo šli skoraj po zraku nad 3 in več metrskimi valovi, pa so postali vsi skupaj bledi. Midva sva se zabavala, pa čeprav je bilo na trenutke že tudi meni kar preveč. Bili smo skupaj s prtljago mokri kot cucki, vožnja pa traja uro in pol na otok Yanis, kjer sva bila nastanjena. Zabavno pot sva torej preživela in se samo smejala doživetju. Drugim na čolnu ni bilo niti malo zabavno. In prispeli smo v naš mali raj.


NASTANITEV NA OTOKU YANIS

Otok Yanis je za turiste začel obratovati šele leta 2019, tako da je precej nov, tudi precej oddaljen in dražji od ostalih. Jaz sem si želela samote in ne 1000 dnevnih gostov, zato sem izbrala tega. Na otoku lahko bivate v zelo osnovnih nastanitvah. Midva sva izbrala samostojno hiško. Prvo noč sva dobila hiško na vodi, drugo noč na kopnem. Gre za hiško, ki ima samo stranice in streho iz lesenih desk ter majhno posteljo. V drugi sva imela celo stol in luč. Haha. Hiška ima toliko lukenj, da je čisto vseeno, če bi kar na tleh zunaj spal. Kopalnice so skupne in zelo preproste (trije wc-ji in en tuš s slano vodo). Na otoku je še jedilnica pod streho, kjer dobiš obroke in lahko kupiš pijačo. To je to. Na otoku živi družina Gun in nekaj delavcev za kuhanje naših obrokov. Na Yanisu živi še ena druga družina Gun, ki pa se ne ukvarja s turizmom in živi res pristno življenje. Otok je bil izjemno majhen (300 metrov premera), zelo lepo urejen in na otoku rastejo samo čudovite palme. Paziti se je potrebno kokosov, ki res padajo in zelo padajo. Nekajkrat le nekaj cm stran od glave kakšnega turista. Gune se s kokosi preživljajo in jih prodajajo v Kolumbijo, zato se jih turisti ne smemo niti dotakniti, če so na tleh. Družbo nam je delal tudi družinski pes, ki je bil več kot simpatičen in nagajiv. Malo sva se razgledala po otoku in je bil že čas kosila. Ob 12.30 je kosilo in to je to. Vsedeš se za mizo, dobiš obrok in ga poješ. To je to. Drugega ni. Če ne ješ, si pač lačen. Ampak obroki so izjemno okusni. Ne vem, kolikokrat v življenju sva jedla tako dobre ribe.


IZLET NA ISLA PERRO (DOG ISLAND)

Takoj po kosilu so nas odpeljali na izlet na sosednji otok Isla Perro (Dog Island) na izlet na snorklanje. Spet rodeo na čolnu, saj je precej pihalo. Otok je bil poln turistov – dnevnih in ostalih. Plaža lepa, mivka tudi, morje krasno, ampak preveč ljudi za najin okus. Nama je bilo kar žal, da nisva ostala na najinem Yanisu in uživala v miru in spokojnosti. A sva vseeno uživala na soncu, ker sva zimo zamenjala za vroče poletje. Med vožnjo s čolnom lahko opazuješ vse otoke, ki so res tako lepi, posebni in ljubki, da je to nekaj neverjetnega. Zagotovo pa so nekaj zelo posebnega na tem planetu.


VEČER NA YANISU IN VEČERJA

Po slabih treh urah smo se vrnili na naš otok, od koder so že odšli dnevni obiskovalci, ki jih ni bilo veliko. Na otoku nas je ostalo 12 in smo imeli mir, tišino in lepoto morja samo zase. Okrog pol šestih je sončni zahod in ob sedmih smo imeli večerjo. Elektrike je zelo malo oz. samo v jedilnici. Midva nikoli nimava lokalne SIM kartice, zato sva bila brez interneta. Sva pa imela zvezdnato nebo in veliko časa za dober spanec. Večerja je bila ponovno odlična, ob osmih sva že zaspala. A spanec je kratil grozen veter, ki ni odnehal tudi ponoči. V hiški sva bila kot sredi orkana nad morjem in sva morala spati pokrita tudi čez glavo z rjuho, sicer bi nama glavo odneslo. Hihi. Vse to za pičlih 300 USD.


Osnovni stroški dneva za 2 osebi = 348 EUR

  • voda 1 liter v hotelu = 6 USD (5,6 EUR)
  • vstopnina za Guna Yala teritorij = 40 USD (37,2 EUR)
  • pristanišče pristojbina = 6 USD (5,6 EUR)
  • trgovina (voda 2x 4l, krema za sončenje) = 14 USD (12,5 EUR)
  • 2 sveža kokosa = 5 USD (4,6 EUR)
  • 2X Coca Cola = 4 USD (3,7 EUR)
  • Polni penzion na Yanis Island = 300 USD (278,8 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,076 USD

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: