Preskoči na vsebino

KENIJA 2024: Nosorogi ob jezeru Nakuru in levi v Masai Mari (5. dan)

Zbudila sva se še v trdi temi, ker se nam je mudilo seveda najprej na zajtrk, potem pa na ogled živali ob jezeru Nakuru. Imeli smo popolno jutro, saj smo popolnoma od blizu opazovali bele nosoroge, ki so se pasli povsem ob cesti oziroma jezeru. Neverjeten prizor, ki je tudi za Afriko izjemno redek. Po jutranjem opazovanju živali smo se čez hribe in vasi odpeljali proti nacionalnemu parku Masai Mara. Vmes smo naredili samo kratek postanek, zato smo bili za čas kosila že udobno nameščeni sredi parka v krasnem Fig Tree Campu. Po kratkem počitku smo se odpeljali na ogled živali po parku. Žal smo zamudili geparda, smo pa zato imeli kar ob cesti krasno družbo levinje z mladičkom, mladega leva in trop levinj na travniku. Ni kaj za dodati – nepozabno.


NACIONALNI PARK LAKE NAKURU

Zelo dobro sva se naspala, saj sva imela pravo sobo in ne šotora. A malce je bilo kar čudno, saj so naju zunaj stražili fantje s kalašniki. Za varnost je torej poskrbljeno, nič skrbeti. Po odličnem zajtrku smo se odpeljali na ogled živali. Najin šofer George je točno vedel, na katerem mestu se vsako jutro pasejo beli nosorogi, zato smo se odpeljali naravnost tja. In seveda, bilo je jih je zelo veliko število in še so prihajali iz gozda. Pasli so se na travi povsem ob cesti, zato so bili od našega avtomobila oddaljeni le nekaj metrov. V parku danes naštejejo okrog 25 črnih nosorogov in več kot 70 belih nosorogov. Vemo, kako zelo so nosorogi preganjani s strani krivolovcev, zato sva bila še toliko bolj vesela, da sva jih videla. Park je sicer znan po ogromnem jezeru, ki še vedno pridobiva na svoji površini. Na jezero vsako leto pride tudi veliko število plamencev, ki pa se zadnja leta ne zadržujejo več na tem jezeru, ampak bolj severno v Keniji. Razlog je premalo hrane, ker se gladina jezera zvišuje. Videli smo tudi številne druge živali v parku in se nato počasi odpeljali proti Masai Mari.


VOŽNJA LAKE NAKURU – MASAI MARA

K sreči smo se do Masai Mare tokrat peljali čez hribe in ne po glavni cesti, po kateri smo prišli iz Nairobija v Lake Nakuru. Pot je bila tokrat manj stresna, peljali smo se po hribih med vasmi in med polji. Temu delu Kenije pravijo skleda hrane, saj pridelajo veliko hrane za celotno državo. Vmes smo naredili postanek na urejenem parkirišču za turiste. Tam najdete kavarno, ogromno trgovino s spominki, čist wc in prelepe rumene ptice. Od tu naprej do Masai Mare je popolnoma nova asfaltirana cesta. Kar nisva mogla verjeti očem.


FIG TREE CAMP V NACIONALNEM PARKU MASAI MARA

Nacionalni park Masai Mara je največji ponos Kenije in njihov največji nacionalni park, ki se združuje čez mejo s tanzanijskim nacionalnim parkom Serengeti. Živali seveda ne poznajo meja, zato migrirajo iz ene v drugo državo brez ovir. Park seveda nosi ime po Masajih, ki so prvobitni naseljenci na tem območju. Masai Mara v poletnih mesecih gosti tudi vsem znano “veliko migracijo” živali, ki pridejo iz Serengetija na ravnice Masai Mare na pojedino na svežo travo. Park se danes razprostira na 1.510 km2, zato v njem živi ogromno živali skozi vse leto, najdemo pa seveda tudi znamenitih 5 (Big 5). Midva sva se nastanila za dve noči znotraj parka v zelo znan Fig Tree Camp, ki ima šotore postavljene ob reko, v kateri prebivajo nilski konji. Imela sva super šotor, kjer sva lahko vsak večer ob 20h opazovala več kot 20 nilskih konjev, ki so se sprehajali ob rečni strugi in odšli na travnik na pašo.

Po odličnem kosilu in krajšem počitku smo se odpravili na vožnjo po parku. Žal smo zamudili geparda, smo pa dobili darilo ob glavni cesti. Ležala je mlada levinja z mladičkom ter na drugi strani cesti mladi lev. Imeli smo res srečo, da so bili tako blizu ceste, saj je trava v tem času izredno visoka. Opazovali smo jih dolgo časa, vmes so se celo premaknili, zehali, rjoveli drug na drugega, mladiček pa je prevsem pridno sesal mleko, saj je bil še čisto majhen. Kmalu zatem smo na travniku opazovali še 4 levinje, ki so počivale v visoki travi, a vseeno tu in tam menjale svojo lokacijo, tako da smo jih lahko opazovali. Ob sončnem zahodu smo se zadovoljni vrnili v kamp na večerjo in zaslužen počitek.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 692 EUR

  • magnetek = 5 USD (4,6 EUR)
  • Safari ALL INCLUSIVE 1 dan (avto, šofer, gorivo, pitna voda, vstopnina v park, nočitev Fig Tree Camp polni penzion) = 740 USD (687 EUR)

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.