Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Živo srebro v Antonijevem rovu

Dobrih triintrideset let že tavam po Sloveniji, pa vendar nikoli prej nisem bila v idrijskem rudniku živega srebra. Res smo smešni. Za ogled takšne zanimivosti bi se peljali na konec sveta. Ker stoji pred nosom, pa enostavno ni zanimiva. Vsekakor je ogled vreden enega popoldneva in vožnje do Idrije. Vsekakor prej pokličite, da vas ne preseneti prepolna skupina in si rudnika ne boste mogli ogledati.
c317d-dsc_6359

Antonijev rov je bil izkopan davnega leta 1500, poimenovali so ga po sv. Antonu Padovanskem, zaščitniku pred nesrečami v jami. V ozkih, več kot petsto let starih rovih so prikazani stari načini rudarjenja; ročno odkopavanje, nakladanje in prevažanje rude v vozičkih. Slikovite postavitve kažejo na težko delo, ki so ga nekoč opravljali rudarji.

Idrijski rudnik je bil drugi največji živosrebrovrudnik na svetu. V poltisočletnem obdobju so z žganjem cinabaritne rude v Idriji pridobili 147.000 ton živega srebra, kar je beč kot 13% svetovne proizvodnje te kovine. Za prodajo so napolnili kar 3.132.000 jeklenk, ki so potovale po vsem svetu.
Zaradi ekološke osveščenosti, manjše uporabe in padca cen živega srebra, se je po pet stoletjih rudarjenja idrijski rudnik zaprl. V rudišču ostaja pe okoli 10% svetovnih zalog živega srebra. Živo srebro je od leta 2011 umaknjeno iz industrije in prodaje v državah EU.
4ca2c-dsc_6318
f6ca6-dsc_6327
e0620-dsc_6333
b7ce9-dsc_6360
b41a7-dsc_6305
7e073-dsc_6295

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: