Skip to content

SLOVENIJA: Brlog rjavega medveda v naravi

Po treh letih truda mi je končno uspelo najti ponudnika in izpeljati ogled rjavega medveda v naravi. Lepo sobotno popoldne sva se odpravila v Loški Potok, kjer organizirajo skupinske (2 do 5 oseb) oglede iz opazovalnice (seveda z lovcem). Najprej naju je lovec odpeljal na ogled pravega medvedjega brloga, nato smo se odpeljali daleč v gozd in se po makadamski cesti sprehodili do odprte jase, kjer je pripravljena simpatična opazovalnica. In nato čakali in čakali. Do trde teme!

DSC_4085

Ogled rjavega medveda v naravnem okolju

KTC Loški potok od letošnje pomladi ponuja ogled kraljev slovenskih gozdov v neokrnjeni naravi okoliških gozdov. Na ogled v opazovalnico odpeljejo naenkrat najmanj 2 in največ 5 oseb. Spremlja vas izkušen lovec tamkajšnje lovske družine. Ogled se začne ob 17. uri in zaključi predvidoma med 21. in 22. uro. Ker pridete nazaj v Loški Potok že pozno, si lahko pri njih uredite za doplačilo tudi prenočišče z zajtrkom.

DSC_4057

Izkušen lovec vas odpelje v gozd do opazovalnice na jasi.

Rjavi medvedi so največje zveri v Evropi in v Slovenij imamo zelo veliko družino, ki šteje med 350 in 500 članov. Je stalni prebivalec gozdov Loškega Potoka, ki obsegajo kar 85 % vsega prostora. Odrasel medved potrebuje na dan kar precej hrane, zato se s tem namenom tudi veliko giblje in potrebuje ogromno prostora. Je vsejedec in poje vse, kar mu pride na pot. Od miške do mrhovine, mravlje so poslastica, sadje je božansko, pojedo pa tudi precej koruze.

DSC_4083

Rjavi medved je stalni prebivalec gozdov Loškega Potoka.

Je zelo nepredvidljiv, zato ni posebnega urnika, kdaj bi ga lahko videli v naravi. Zimo prespi v brlogu, pred tem pa si mora seveda nakopičiti zaloge v obliki telesne maščobe. Nato se zavije v brlog, ki si ga najde bodisi med skalami ali tudi v porušenem drevju. Nato pade v globok spanec, zmanjša srčni utrip na minimum, da porablja čim manj energije. Spomladi se prikaže iz brloga in začne iskati hrano. Najprej se pasejo na travnikih, nato pa si privoščijo prav vse, kar jim pride pod nos.

DSC_4060

Medvedji brlog med skalami. Odprina je zelo majhna, prostor nekoliko večji. Kljub temu se vanjo stlači 250 kg medved.

DSC_4078

Brlog smo si ogledali le nekaj metrov stran od ceste.

Parjenje poteka v mesecu juniju in juliju. Samice izležejo mladičke še v brlogu, nato pa pridejo iz bloga skupaj z mladički v mesecu maju. Samice so takrat zelo napadalne, zato se z njo ni prav dobro srečati v gozdu. Ko so mladički stari 3 leta, jih samice zapustijo in se morajo znajti po svoje. Do takrat pa poteka huda lekcija o preživetju v naravi.

Po ogledu medvedjega brloga, smo se odpeljali globoko v gozd, kjer smo pustili avtomobil. “Po lovsko” (kar pomeni tiho, tiho, tiho) smo se sprehodili po makadamski cesti do jase, kjer je opazovalnica za največ 5 oseb. Na poti smo videli nekaj čisto svežih odtisov šap medveda, ki je hodil po isti poti. Ker je na makadamski poti nekaj luž, se medvedi sem hodijo odžejati.

DSC_4091

Povsem svež odtis šape rjavega medveda.

DSC_4089

Na poti do opazivalnice so luže, kamor se pridejo odžejati.

Lovci so na jasi pred zaščiteno opazovalnico pripravili resnično lep teren za opazovanje, ki je prilagojen tudi za fotografiranje iz opazovalnice. V opazovalnici je potrebna čista tišina, saj medved zelo dobro sliši. Je zelo plašna žival, zato ga prestraši že najmanjši zvok, ki mu je neznan.

DSC_4094

Makadamska pot do opazovalnice.

DSC_4099

Opazovalnica je postavljena ob jasi, kamor prihajajo rjavi medvedi vsak dan.

DSC_4100

Opazovalnica sprejme do 6 oseb in je prilagojena tudi za fotografiranje.

V opazovalnici smo nato preživeli slabe 4 ure do trde teme, a kljub idealnim razmeram ni bilo nobenega medveda. Na pojedino je prišel le en golob vrste griver in nekaj drugih ptičev. Kakorkoli, to je narava in naravi se ne da ukazovati. Na opazovanje medvedov bova prišla v naslednjih dneh še enkrat, saj je drugi ogled brezplačen, če ga ne vidiš na prvem opazovanju.

DSC_4103

Prekrasna kulisa (jasa) za opazovanje rjavih medvedov.

DSC_4110

Golob je prišel na pojedino.

DSC_4115

Golob vrste griver nam je edini poziral.

Osnovne informacije:

 • Opazovanje izvaja KTC Loški Potok
 • Cena opazovanja rjavih medvedov v naravi = 80 EUR/osebo, če sta 2 osebi
 • Cena opazovanja rjavih medvedov v naravi = 250 EUR/5 oseb oziroma cela opazovalnica
 • Če medvedov ne vidite na prvem opazovanju, je drugo opazovanje brezplačno.

7 Comments »

 1. Sploh nisem vedla, da tole obstaja pri nas. Super! 🙂
  Upam, da vama v drugo le uspe videti medveda. 🙂

  • Jaz sem se res trudila 3 leta, da sem našla in je to resnično povsem nova storitev v Sloveniji. Super so pripravili in je res odlično doživetje. Samo še medvedi morajo priti… 🙂 Hvala za lepe želje! 🙂

  • Kakšnih 200 metrov večinoma po ravnem. Avto je treba vseeno pustiti nekoliko stran, da se medvedi ne prestrašijo. Gre se pa po gozdni cesti, kjer drugače pelje avtomobil.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: