Preskoči na vsebino

TOSKANA: Srednjeveška Siena in San Gimignano (2. dan)

Drugi dan nama ni prav nič prizaneslo vreme. Četudi je malce vmes ponagajal dež, sva neizmerno uživala v vožnji med toskanskimi grički in raziskovanju pravih toskanskih mest. Na celotni poti sva se ustavljala tako v mini vasicah kot tudi v večjih krajih. V spomin se nama je vtisnila simpatična Siena z visokim stolpom in trgom, ter znani San Gimignano s številnimi srednjeveškimi nebotičniki. Za konec dolgega dne se je prilegla res okusna prava toskanska večerja.

DSC_3857


CASTELLINA IN CHIANTI

Od najinega simpatičnega toskanskega prenočišča sva pot nadaljevala po pokrajini Chinati proti vasici Castellina in Chianti. Sprehodila sva se ob simpatičnem drevoredu in se sprehodila po ozkih ulicah vasice. Vas je bila tipično toskanska in res izjemno simpatična.

DSC_3832

DSC_3839


SREDNJEVEŠKA SIENA

Mesto Sienna je verjetno med najbolj zaželjenimi toskanskimi postojankami, kar je bilo tudi opaziti ob najinem obisku. Ima 55.000 prebivalcev in spada med najlepša srednjeveška mesta v Evropi. Že od daleč je opaziti visoki stolp, ki se bohoti ob trgu Piazza del Campo. Na trgu prirejajo najznamenitejšo in najbolj obiskano prireditev v Italiji – Palio. Tradicionalna konjska dirka se v Sieni dvakrat letno, ki so jo začeli prirejati že v srednjem veku. Za trak se pomeri deset jezdecev, ki zastopajo mestne četrti.

DSC_3941

Ustanovitelj Siene naj bi bil Senius, sin Rema, zato je v mestu veliko kipov volkulje, ki je dojila znamenita brata. Cesar Avgust je nato ustanovil majhno naselbino Saena Julia, a leta 1125 ke bila Siena že svobodna komuna. Leta 1348 jo je prizadel udarec, od katerega si ni nikoli več povsem opomogla, saj je epidemija kuge pomorila tri četrtine prebivalstva. Skozi vso zgodovino je Siena tekmovala s Firencami za glavno mesto regije, a navsezadnje je morala mesto prepustiti močnejšim Firencam.

DSC_3872

Trg, kjer je nekoč stal rimski forum, obkrožajo stolp Torre del Mangia, ki je s svojimi 102 m eden najvišjih srednjeveških stolpov v Italiji. Do vrha vodi kar 503 stopnic, a je bil žal zaradi dežja vstop na vrh prepovedan. Na trgu najdemo tudi vodnjak (Fonte Gaia) iz 19. stoletja, ki je del mestnega vodovoda. Mestna hiša (Palazzo Pubblico) je iz opeke in jo krasijo trokrilna gotska okna ter srednjeveške strelske line. Zgrajena je bila leta 1297.

DSC_3886

Med največje gotske stavbe v Evropi spada prekrasna stolnica v Sieni ali Duomo. Cerkev je na mestu današnje katedrale stala že 9 stoletij prej. Vodilni sienski umetniki so izledali tlak, ki ga sestavlja 56 plošč. Duomo je poln dragocenosti, saj v njej najdemo Pinturicchijev živi cikel fresk, ter kipe Pisana, Donatella in Michelangela.

 

DSC_3910


SREDNJEVEŠKO OBZIDJE MONTERIGGIONI

Majhno srednjeveško naselje, ki ga ščiti popolnoma ohranjeno mestno obzidje. Nahaja se na vrhu manjšega griča, zgradili pa so ga sienski fevdni gospodje v 13. stoletju. Takrat je predstavljal pomembno strateško točko na cesti Cassia, ki je potekala skozi naselji Val d’Elsa in Val Staggia. Znotraj obzidja je simpatična vas, kjer je polno lokalov in restavracij. Vsakih nekaj ur pa prirejajo tudi šov s sokoli.

DSC_3952

DSC_3957

DSC_3984


STOLPI V SAN GIMIGNANU

Za konec sva se ustavila še v mestu San Gimignano, ki je znan po številnih visokih srednjeveških stolpih. Celotno mesto spada tudi pod Unescovo zaščito. Višji kot je bil stolp, bolj bogata je bila družina.

DSC_4015

DSC_4005

DSC_4012


TOSKANSKA VEČERJA

Če precej potujete po Italiji, potem je ta informacija nepomembna. A za nepoznavalce pride še kako prav – večerjo boste v Toskani dobili šele po sedmi uri zvečer. Med kosilom in večerjo so restavracije enostavno zaprte. Tako sva tudi midva morala lepo počakati, da se je najina restavracija odprla. Privoščila sva si pravo italijansko večerjo, ki je bila naravnost odlična.

DSC_4026

DSC_4027

DSC_4029

DSC_4030

DSC_4031


 

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: