Preskoči na vsebino

SLOVENIJA: Peš iz Rogle do Lovrenških jezer

Lovrenška jezera na Pohorju so zelo priljubljena pohodniška in izletniška destinacija pri nas. Očitno jih obožujejo tako domačini kot tudi drugi obiskovalci, saj je bilo obiskovalcev na lepo avgustovsko nedeljo ogromno. Pri izbiri datuma za obisk krasne pohodniške poti sva (priznam) res brcnila v temo, a sva kljub vsemu preživela. Do Lovrenških jezer vodi kar nekaj poti. Midva sva za prvič izbrala pot od športnega centra na Rogli ter potem po krožni poti nazaj. Na koncu 13 km poti, ki sva jo prehodila v dveh urah in pol, sva se morala pošteno okrepčati v koči na Rogli. Za konec sva se povzpela še na razgledni stolp.

DSC_8189


Z ROGLE DO LOVRENŠKIH JEZER

Avgustovska sončna nedelja in še prireditev pri Športnem centru na Rogli sta bila vzroka za veliko množico obiskovalcev. Ko sva se pripeljala na Roglo, se nisva mogla načuditi gneči in sva že skoraj obrnila nazaj domov. A sva se opogumila in se odpravila na pot. Avto parkirate kjerkoli ob glavni cesti, nato pa se odpravite proti Lovrenškim jezerom mimo nogometnega igrišča in po travniku naprej. Pot vodi najprej po odprtem travniku, nato pa počasi v gozd, kjer rastejo seveda tudi borovnice skoraj na vsakem kvadratnem metru. Ko pridete na razpotje, je najbolje za gor izbrati levo smer, po desni pa pridete potem dol. Pot je razmeroma lahka, malo navzgor na določenih mestih, a nič posebnega. Prehodite jo lahko v boljših gozdnih supergah, razen če boste brskali za borovnicami. Ta del je močvirnat, zato se boste dokaj hitro znašli v blatu. Prav zato je zadnjih nekaj 100 metrov gozdna pot prekrita z lesenimi deskami in je nekaj posebnega. Z zmerno hojo boste do Lovrenških jezer prišli v uri in pol.

DSC_8248

DSC_8116

DSC_8123

DSC_8127

DSC_8132

DSC_8135

DSC_8136

DSC_8138


LOVRENŠKA JEZERA

Lovrenška jezera so pravzaprav visoko barje in predstavljajo največje visoko barje. Sestavljeno je iz dveh delov, ki ju loči pas gozda. Dvajset jezerc ali barjanskih oken, je barju prineslo ime Lovrenška jezera. Barje leži na slemenu Planinka na nadmorski višini okrog 1520 metrov in je nastalo kot mineralno močvirje na valoviti neprepustni geološki podlagi. Njegovo starost ocenjujejo na približno 8000 let, tako da naj bi nastalo po koncu zadnje ledene dobe. Barje nima nobenega pritoka, zato nastaja izključno iz padavinske vode. Jezerca so nastala sekundarno kot erozijske površine, saj se dno pri vseh nadaljuje v šoto. Jezerca so tudi poleti polna z vodo, kar priča o veliki zmožnosti zadrževanja vode. Lovrenško barje ima površino 22 hektarjev in predstavlja posebej zavarovano območje gozdnega rezervata Ribniško Lovrenška jezera. Ob jezercih se lahko seveda sprehodite, si privoščite malico (obvezno jo prinesite s seboj) in se naužijete svežega pohorskega zraka.

DSC_8141

DSC_8143

DSC_8149

DSC_8160

DSC_8171

DSC_8180

DSC_8197

DSC_8200

DSC_8210

DSC_8213

DSC_8237


RAZGLEDNI STOLP NA ROGLI

Nazaj lahko greste po enaki poti, lahko pa pri stolpu zavijete takoj v gozd in se potem držite krožne poti. Nekateri se odločajo za vožnjo po poti z gorskim kolesom, a za moj okus ni niti malo primerna. Razen, če želite kolo potiskati, nositi in imeti razbite zobe. Nazaj boste potrebovali nekoliko manj časa, a vseeno računajte na dobro uro hoje in novih 6 kilometrov. Pred odhodom domov sva se povzpela še na razgledni stolp, ki nudi čudovite razglede v vse smeri.

DSC_8259

DSC_8250

DSC_8243

DSC_8244

DSC_8246

DSC_8252


Osnovne informacije:

  • Krožna pot: Športni park Rogla – Lovrenška jezera – Športni park Rogla
  • Izhodišče: Športni park Rogla
  • Čas hoje: 3 h (1h 30 min tja, 1h 30 min nazaj)
  • Zahtevnost: lahka označena pot
  • Višinska razlika na poti: 200 m

2 Comments »

  1. Pozdravljeni. Mene pa samo zanima ali bi bilo mozno z vozickom it na lovrenska jezera? Mamo namrec se enega malega clana, 7 mesecev starega…verjetno bolj poznate pot,zato vprasam. Hvala in lwp dan

    • Zivjo, ne zagotovo ne. Seveda z rukzakom za otrocka pa da. Gre za pot po gozdu, full korenin, ni sanse. In tudi okrog jezer je lesena pot ozka in storasta s stopnicami. No way…

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: