Preskoči na vsebino

ARGENTINA, ČILE IN BOLIVIJA: Hoja po najlepšem ledeniku Perito Moreno (9. dan)

Zadnjih nekaj let sem preprosto čakala na ta dan, saj sem si najlepši ledenik na svetu močno želela videti in doživeti. Napočil je dan D in pogled na jasno nebo nama je narisal nasmeh na obraz. Jasno in sončno vreme ob ledeniku Perito Moreno je prava pravljica, saj je tukaj zelo muhasto vreme, ki je običajno deževno, megleno in vetrovno. Z našim avtobusom smo se odpeljali ob turkiznem jezeru Argentino do vhoda v nacionalni park Los Glaciares, ki združuje več kot 200 manjših in 47 večjih ledenikov. Ko smo za ovinkom zagledali mogočni ledenik Perito Moreno, smo vsi glasno zavriskali: Uau!!! Enostavno ni drugih besed ob pogledu na modrino, velikost in lepoto tega velikana. Dve uri smo ga od blizu opazovali, nato pa se z ladjico popeljali še do njega, si namestili dereze in se naslednje tri ure sprehajali po ledeniku. Zagotovo nepozaben dan in eden najlepših v mojem življenju.


PRVA RAZGLEDNA TOČKA

Do ledenika Perito Moreno se lahko enostavno odpeljete z najetim avtomobilom, redno linijo avtobusa ali taksijem, a najbolje je rezervirati enodnevni izlet iz El Calafate. Midva sva se že prej odločila, da si bova tukaj privoščila tudi mini treking po samem ledeniku, ker tega v življenju še nisva doživela. Na Islandiji je bilo predrago, tukaj pa so bile cene še dokaj znosne. Če se odločiš za mini treking po ledeniku z agencijo Hielo & Aventura, potem imaš praktično vključeno vse. Avtobusni prevoz od svojega hotela in nazaj, ogled ledenika Perito Moreno, vožnjo z ladjico do samega ledenika in še 3 ure hoje po ledeniku z derezami v manjših skupinah do 20 oseb z vodičema. Midva sva se odločila za slednjo možnosti in vam priznam, da je to bil eden najlepših dni v mojem življenju. In še vreme je bilo res kičasto.


OGLED LEDENIKA PERITO MORENO S KOPNEGA

Avtobus nas je naprej odpeljal do zadnjega parkirišča, od koder se vijejo 4 urejene poti do samega ledenika. Ob ledeniku je najlepše dejstvo, da se sprehajaš praktično povsem ob ledeniku. Krasne urejene poti do samega ledenika so res lepo in odlično uredili, saj je ni točke na svetu, kjer bi se lahko tako zelo približal ogromni gmoti ledu. Ko prideš do prve točke, kjer je tudi tabla za obiskovalce, ne moreš verjeti koliko ledu je pred teboj. Noro lepo, modro, čisto in nepozabno. Šele, ko si blizu, vidiš to mogočnost, lepoto, razpoke in seveda tudi hrumenje. Jezik ledenika je širok kar 5 kilometrov in zadnja stena je visoka približno 70 metrov. Ledenik Perito Moreno (UNESCO) je edini ledenik, ki še vedno raste, se zelo hitro premika (do 2 metra na dan), zato se tudi na vsakih nekaj minut odlomi kakšen ogromen kos ledu, kar povzroči glasno hrumenje, pokanje in valove. Obdaja ga veličastna turkizno zelena laguna, zato je še toliko bolj spektakularen pogled nanj. Ledenik je dolg kar 30 kilometrov in njegova površina je velika kar 250 km2.


Z LADJICO DO LEDENIKA

Po ogledu s kopnega smo se z ladjico odpeljali pod in do ledenika, kjer smo začeli potem tudi mini treking po ledeniku. Ko si v ladjici in se približuješ ledeniku, si začuden njegovi velikosti in tudi višini zadnje stene. Majhna ladjica, ki jo premetavajo valovi, če se odlomi kakšen manjši kos ledu. Čudovito.


MINI TREKING PO LEDENIKU

Tega sva se oba najbolj veselila, saj je bilo to za naju prvič v življenju. Najprej smo hodili še dobre pol ure do ledenika. Vse izgleda tako blizu, a na koncu je vedno tako daleč. Bolj ko smo se mu približevali, bolj noro lepo je vse skupaj postajalo. Modrina, čistost, velikost. Noro lepo. Ob ledeniku so nam navezali dereze, naredili smo malo šolo hoje po ledeniku, nato pa se odpravili nanj. Odličen občutek, ko hodiš med rekami in vsemi luknjami po ledeniku. Šele tam vidiš, kako živ je lednik. Grmenje, pokanje, ogromno vode pod ledom, slapovi, globoke luknje in ves material, ki ga nosi ledenik s seboj iz gora. Tri ure smo se zelo previdno sprehajali po ledeniku. Vreme se je spreminjalo – padla je že tudi kakšna kaplja dežja, a na splošno je bilo toplo, sončno in že skoraj kičasto lepo. Ko smo se vkrcalil na ladjico za nazaj, pa je celo prišla ena nevihta. Nepredvidljivo vreme, ki pa je nama zelo ustreglo.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 408 EUR

  • celodnvni izlet mini ice treking Perito Moreno Hielo & Aventura = 4.800 ARS (288 EUR)
  • vstopnina nacionalni park Los Glaciares = 660 ARS (40 EUR)
  • spanje Hostal Shilling Patagonico (NZ) = 80 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,065 USD; 1 USD = 635 CLP; 1 EUR = 16,52 ARS

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: