Preskoči na vsebino

ARGENTINA, ČILE IN BOLIVIJA: Čez prelaz v puščavski San Pedro de Atacama (16. dan)

Prejšnji večer sva vrnila najeti avtomobil in se v najinem hostlu hitro spakirala za naprej. Ostalo je še dve uri časa za kratek počitek, ob polnoči pa sva se že peš odpravila do avtobusne postaje v Salti, od koder smo se z nočnim avtobusom odpeljali na 600 kilometrov dolgo pot. Dvonadstropni avtobus podjetja Andesmar je bil odličen. Sedeži boljši kot v prvem razredu na letalih, odeja za miren spanec in čist WC. Neprekinjeno smo se vozili celo noč in ob 8h prispeli na čilensko mejo Jama, ki se nahaja na prelazu 4350 metrov nad morjem. Dolga vrsta, dobri dve uri postopkov, nato pa naprej v puščavsko mestece San Pedro de Atacama. Kot bi prišel na Luno. Center mesta ima samo in izključno turističen namen, saj je Atacama izhodišče za mnoge izlete v okolico in naprej v Bolivijo.


IZ SALTE Z NOČNIM AVTOBUSOM V ČILENSKI SAN PEDRO DE ATACAMA

Ob enih ponoči sva se odpravila na glavno avtobusno postajo v Salti, od koder smo točno po urniku odpeljali proti Čilu. Kako urejeno je tukaj avtobusno prevozništvo. Samo gledaš in se čudiš. Moderni avtobusi z dvema urejenima in resnima voznikoma, dve nadstropji, spodaj prvi razred z udobnimi sedeži, ki se podrejo v posteljo, zgoraj malo manj prostora, a še vedno več kot dovolj. Čisti WC, postrežba zajtrka in čiste odeje. Tako pa se lahko potuje po več 10 ur z avtobusom. Nočne vožnje se pravzaprav niti ne spomnim, saj sem zaspala še preden smo odrinili s parkirišča. Avtobus je tih in udoben, čeprav smo se vozili po strašnih ovinkih, prečkali menda celo slano jezero in prispeli zjutraj ob 8h na vrh 4.350 metrov visokega prelaza Jama, kjer smo prečkali mejo s Čilom. Na meji smo morali vsi ven iz avtobusa, se najprej odjaviti v Argentini, nato vstopiti v Čile in še pregledali so nam vso prtljago čez rentgen. Tako malo bolj resno je vse skupaj tukaj potekalo, kar je odneslo tudi dobri dve uri časa. Vsem popotnikom toplo priporočam, da si karto za avtobus kupite vnaprej in že doma, da boste dobili najboljše sedeže na avtobusu.


VOŽNJA OD MEJE JAMA DO SAN PEDRA DE ATACAMA

Ker se je zdanilo in sva se tudi že naspala, sva lahko opazovala pokrajino, ko smo se spuščali s prelaza Jama do mesta San Pedro de Atacama. Kako nora pokrajina. Visoki vulkani, jezera zelo čudnih barv (črno, roza, belo…) in nikjer ničesar naslednje tri ure. Barvito, noro in nenaravno. Resnično noro lepo. Žal pa je fotografije kvaril odsev iz avtobusa, a vseeno je nekaj le nastalo. Ko smo prispeli v mesto, sva samo gledala in se čudila. Pesek, puščava, mirno, spokojno. Drugače.


HOSTAL CASA HUESPEDES TURIPITE

Po enajstih urah vožnje smo okrog 12h prispeli na avtobusno postajo v San Pedro de Atacama. Vroče in suho podnebje nama je kar ustrezalo. Pobrala sva nahrbtnike in se z taksijem odpravila v najin hostel, ki je bil pravzaprav res blizu. A se nama res ni dalo pešačiti z nahrbtniki. Hostal zelo lep, urejen, čist, lepa soba, topla voda, kuhinja, vrt. Vrhunsko.


SAN PEDRO DE ATACAMA

Mesto ali vas. Saj niti ne vem. Pesek in nizke hišice. Čudno in drugače. Nahaja se v oazi puščave Atacama na 2.500 metrov nadmorske višine. Ima samo 5.000 prebivalcev, glavna dejavnost pa je seveda turizem, saj leži povsem na tromeji Argentine, Čila in Bolivije. Množice turistov se zgrinjajo v mestece, ki je polno restavracij, turističnih agencij, lokalov in hotelov. Turisti so večinoma zelo mladi, kar naju je kar malce presenetilo na začetku. San Pedro velja za eno najstarejših naselij na ozemlju današnjega Čila, saj arheološke najdbe dokazujejo, da so Atakamci poselili oazo, nedaleč od katere ponikne potok Rio San Pedro že pred okoli 11.000 leti. Na umetno namakanih terasah so pridelovali koruzo, riž, fižol, fige, bombaž, buče, krompir ter gojili lame in alpake. San Pedro je tudi izhodišče za mnoge izlete v okolico ter 3 ali 4-dnevno potovanje po znani planoti Altiplano do Uyunija v Boliviji. Midva sva si popoldan privoščila odlično pico, mangov sok ter si uredila izlet za naslednji dan ter si plačala 4-dnevno potovanje do Uyunija in nazaj.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 227 EUR

  • avtobus Salta – San Pedro de Atacama z Andesmar (1. razred) = 119 EUR
  • kosilo 1x pica, 1x Coca Cola = 11.400 CLP (16,7 EUR)
  • trgovina (voda, cukri) = 9.580 CLP (14 EUR)
  • spanje Hostal Casa Huespedes Turipite (NZ) = 77 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,065 USD; 1 USD = 635 CLP; 1 EUR = 16,52 ARS

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: