Preskoči na vsebino

ARGENTINA, ČILE IN BOLIVIJA: Vinorodna pokrajina Cafayate med kanjoni (15. dan)

Danes sva imela še najeti avtomobil, zato sva se v zgodnjih jutranjih urah odpravila na jug. Med vožnjo do prve razgledne točke nad kanjonom sva lahko opazovala ogromne nasade tobaka ter vedno več je bilo tudi vinogradov. Pokrajina je bila še vedno posejana s pisanimi hribi, suhimi kanjoni in ogromnimi rečnimi strugami. Na poti v Cafayate sva si premislila in vseeno obiskala dve vinski kleti. Mesto Cafayate je obkroženo v številnimi vinskimi kletmi, zato je izbira kar težka. Prva je bila stara klet v centru mesta z imenom Bodega El Esteco, nato pa sva obiskala še ultra moderno vinsko klet Piattelli. V Piattelliju sva si privoščila vrhunsko kosilo in kozarec njihovega odličnega rdečega vina sorte Malbec. Nazaj grede sva si ogledala še naravni obelisk, ozek amfiteater z odlično akustiko in Hudičevo grlo.


RAZGLED PRI TREH KRIŽIH (MIRADOR TRES CRUCES)

Z najetim avtomobilom sva se odpravila tokrat proti jugu do mesta Cafayate. Sicer sva najprej ciljala na krožno pot, a sva morala avto nujno oddati do 20. ure, ob polnoči pa sva imela že nočni avtobus za Čile, zato nisva smela zamuditi. Če bi imela še eno noč v Salti, bi se odpravila na krožno pot skozi Cachi, ki je menda fantastična. Vozila sva se naprej skozi več manjših zelo urejenih mest in vasi, ki so počasi začele izginjati v divji pokrajini. Kanjoni, pisani hribi in nasadi tobaka ter tu in tam že kakšen vinograd. Tobak ima ogromne živo rumene liste, ki so jih tudi kmetje pobirali za sušenje. Meni izredno zanimivo, saj sem ga videla prvič v življenju v obliki rastline. Med potjo sva se ustavila na razgledni točki pri treh križih (Mirador Tres Curces), kjer je čudovit razgled na kanjon, reko in pisano obarvane hribe. Prava puščavska divjina.


VINSKA KLET BODEGA EL ESTECO

Na poti v Cafayate sva se čudila ob krasni pokrajini na vsakem ovinku. Cafayate leži v ozki dolini med hribi in mesto je od nekdaj znano po odličnih vinih. Veliko število vinskih kleti je kar v samem mestu in vse naokoli vas vabijo na ogled vinogradov ter pokušino njihovih odličnih vin. Najprej sva se ustavila v vinski kleti Bodega El Esteco, ki je povsem v centru mesta. Ustavila sva se samo na ogled, saj je bilo še prezgodaj za kosilo in pokušanje vin. Pokušanje vin in ogled kleti je povsod možno brez predhodne najave in poteka običajno ob polnih urah skozi cel dan. Naredila sva nekaj fotografij, nato pa nadaljevala do ene najlepših vinskih kleti v Argentini.


VINSKA KLET BODEGA PIATTELLI

Medtem ko sva si ogledovala vinsko klet Bodega, sem v vodiču Lonely Planet prebrala, da je zelo blizu res moderna, lepa in predvsem vinska klet z odličnimi vini povsem v bližini. Matjaž je še malce okleval, jaz pa sem hotela tja na vsak način. Zapeljala sva se proti hribu in že na vhodu pri vratarju samo izbuljila oči. Ko sva se parkirala, sva skoraj padla na rit. Več milijonov vredna moderna in povsem nova vinska klet, ki leži na hribčku s čudovitim pogledom na celo vinorodno pokrajino. Na trti ogromni in sočni grozdi, iz katerih pridelujejo mnogo vrst vin, ki vsako leto poberejo največje svetovne nagrade. Z odprtimi usti sva vstopila in se odločila za kosilo namesto ogleda in pokušine vin. Štirihodni meni na čudoviti terasi je bil odličen. Kozarec rdečega vina njihove sorte Malbec pa je bil res čudovitega, sladkega in polnega okusa. Povsem drugačno od naših rdečih vin. Res se opazi količina sonca, ki ga dobi tukajšnje grozdje. Toplo priporočam, če boste v tem delu sveta, da obiščete to vinsko klet in si privoščite razvajanje svojih brbončic.


NARAVNI OBELISK, AMFITEATER IN HUDIČEVO GRLO

V Salto sva se odpravila nazaj po povsem enaki poti in se najprej ustavila pri naravnem obelisku, nato pa si ogledala še čudovitega naravnega amfiteatra z odlično akustiko in Hudičevo grlo (Devil’s Throat ali argentinsko Garganta del Diablo). Moram priznati, da me razen amfiteatra ni nič kaj dosti navdušilo. K sreči sva obiskala še vinske kleti, saj bi drugače bila nad dnevnim izletom kar malce razočarana. Verjetno bi bilo povsem drugače, če bi res nadaljevala po krožni poti v Cachi, kjer divjina nima meja.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 314 EUR

  • najem avtomobila za 1 dan plus zavarovanje = 125 EUR
  • kava, čaj, voda, 2 kozarca vina in 4-hodno kosilo Piattelli = 853 ARS (51,8 EUR)
  • bencin 38 litrov = 900 ARS (54,7 EUR)
  • voda, kava, čaj, rogljički, spominek = 345 ARS (21 EUR)
  • spanje El Relax (NZ) = 62 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,065 USD; 1 USD = 635 CLP; 1 EUR = 16,52 ARS

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: