Preskoči na vsebino

ARGENTINA, ČILE IN BOLIVIJA: Prenočišča na poti

Na daljšem potovanju po Argentini, Čilu in Boliviji sva zamenjala kar 13 lokacij in temu primerno tudi število različnih prenočišč. Spala sva večinoma v sobah in apartmajih pri domačinih, le v večjih mestih sva prenočevala v hotelih. Nasplošno so prenočišča v tem delu sveta izredno slabe kakovosti in za takšno kakovost je cena za naše razmere res visoka. Za 21 prenočitev sva odštela približno 1.130 EUR, kar pomeni v povprečju slabih 54 EUR, a sva velikokrat morala za ta denar res pošteno zamižati in pogoltniti slino. Če bi si privoščila boljšo kakovost, bi cene poletele v nebo. Kakorkoli, to je sestavni del potovanja v Južno Ameriko in tega se je potrebno zavedati vnaprej. Vsa prenočišča je dobro plačevati s kreditnimi karticami Mastercard ali Visa, saj vam potem ni potrebno plačati taks in davkov, ki so neznosno visoki (cca. 22-25% na osnovno ceno). Obvezno se morate prijaviti kot tujec in potem ste oproščeni teh cenovnih dodatkov. V nekaterih nastanitvah se delajo kar neumne in vam ta davek vseeno zaračunajo, zato bodite pazljivi pri obračunih. Nama so ga tu in tam sploh na začetku tudi zaračunali in potem je žal prepozno.


LOKACIJA 1 – ČILE, SANTIAGO: Lastarria Santiago Suite Apartments

Prvi hotel Lastarria Santiago Suite Apartments se je nahajalo v strogem centru glavnega mesta Čila. Zelo priročna lokacija za raziskovanje centra Santiaga brez uporabe javnega mestnega prevoza. Hotel je bil na super lokaciji, soba ogromna, kopalnica čista in s toplo vodo, ni pa bilo vse popolnoma novo. Se razume. Tukaj nisva imela v ceni vštetega zajtrka, saj sva še po temi v jutranjih urah zapustila hotel. Priporočam kot lokacijo v strogem centru Santiaga.

Cena za 1 nočitev za dve osebi z vsemi davki = 56 EUR


LOKACIJA 2: ČILE, PUNTA ARENAS: Hostal Dona Irma

Ko sva prispela v Punta Arenas in naju je taksi pustil pred to razbitino, sem mu rekla, da se je zmotil. A se ni. Hiša Hostala Dona Irma jezuskristus. Ampak tam so vse hiše takšne. Seveda je razmerje vrednost za denar adijo pamet. A to je konec sveta ali Patagonija. Nore cene za nas. Pri Irmi je bilo na koncu super. Teta Irma ni govorila angleško niti besede, na steni je bil zemljevid otoka Brač. Lokacija oddaljena nekaj 100 metrov od centra, tako da lahko greste peš v mesto, ogrevanje je delalo, voda v tušu odlična, zajtrk čisto ok.

Cena 1 nočitve z zajtrkom za 2 osebi z vsemi davki = 42 EUR


LOKACIJA 3 – ČILE, PORVENIR: Hospedaje Bellavista

Malce sva se že navadila teh razbitin, tako da je v drugo bilo malce lažje. A težko sva vsakič znova pogoltnila ceno. Hiša Hospedaje Bellavista je prava razbitina, lastnik prijazen, ogrevanje je delalo, posteljnina je bila čista, v kopalnici je tekla vroča voda. Spala sva v svoji sobi na pogradu seveda s kopalnico, ki sva si jo delila še z dvema drugima gostoma. Lastnik je bil zelo prijazen, zvečer nama je ponudil celo čokoladno torto brez plačila, skuhal nama je čaj in kavo, zajtrk pa je bil resnično popoln. Vrhunsko!

Cena 1 nočitve z zajtrkom za 2 osebi z vsemi davki = 51 EUR


LOKACIJA 4 – ČILE, PUERTO NATALES: Hostal Arkya

Še ena hiša Arkya s sobami, ki nekatere premorejo tudi svojo lastno kopalnico. Midva sva imela tokrat ta privilegij, lepa soba, simpatična kopalnica, tudi ogrevanje je delalo na polno, topla voda tudi in zajtrk je bil zelo dober. Zajtrk so pripravili že zvečer, v hladilniku je bila vsa hrana, tako da si si kar sam postregel. Tukaj so odhodi v hribe zelo zgodnji, zato je to res super. Lokacija zelo blizu avtobusne postaje, tako da greš peš. In malce ven iz centra, a še vedno na peš. Hiša pa iz “lepenke”. Vse se sliši, vsak korak, vsako govorjenje, vsak odhod na WC. Ampak to je tukaj povsem normalno. Nobenega cegla in betona ni nikjer.

Cena 1 nočitve z zajtrkom za 2 osebi z vsemi davki = 47 EUR


LOKACIJA 5 – ARGENTINA, EL CALAFATE: Schilling Hostel Patagonico

V Argentini se je mogoče malce dvignil standard, a s tem tudi cene. Hostel Schilling Patagonico je na odlični lokaciji, tik ob avtobusni postaji, trgovini in le nekaj korakov iz centra mesta. Zelo prijazni zaposleni, zelo lep vrt, sobe pač zelo povprečne za to visoko ceno (za naše razmere), zajtrk pa tudi ok. Za spremembo so zaposleni celo dobro govorili angleško, tako da sva se lahko končno tudi kaj konrektnega zmenila. Cena vrtoglava – tukaj so nama zaračunali tiste davke. Jezna!

Cena 1 nočitve z zajtrkom za 2 osebi z vsemi davki = 80 EUR


LOKACIJA 6 – ARGENTINA, BUENOS AIRES: Monserrat Apart Hotel

Buenos Aires je ogromna prestolnica Argentine in promet v strogem centru mesta je nevzdržen. Hotel Monserrat Apart Hotel je malce ven iz strogega centra, a še vedno sva si ogledala center kar peš. Nekaj 100 metrov je Monserrat Apart Hotel oddaljen od palače in ostalih znamenitosti mesta. Hotel je lep, nov, soba ogromna, super opremljena, postelja odlična in odlična kopalnica. Zajtrk sva morala preskočiti, saj se nama je mudilo na letališče. Super postanek v glavnem mestu.

Cena 1 nočitve z zajtrkom za 2 osebi z vsemi davki = 54 EUR


LOKACIJA 7 – ARGENTINA, IGUAZU – NaMaRa

NaMaRa je povsem družinski hostel v vasi dokaj ven iz centra mesta Iguazu, a veliko bližje vhodu v nacionalni park slapov Iguazu in letališča. Zato je bila tudi najina prva izbira, ker nisva hotela izgubljati časa za vožnjo v center mesta. Res da je potrebno hoditi do glavne ceste kakšen dober kilometer, a je potem avtobusna postaja pred nosom in tudi taksiji. Prenočišče je bilo zelo lepo, soba udobna, čista in lastniki zelo prijazni. Pred hišo je tudi lep vrt in majhen bazen. Zvečer so nama pripravili tudi pico, da nama ni bilo potrebno v mesto. Zajtrk pa je bil povsem zadovoljiv. Za to ceno zelo udobna namestitev.

Cena 1 nočitve z zajtrkom za 2 osebi z vsemi davki = 40 EUR


LOKACIJA 8 – ARGENTINA, SALTA: Hostal El Relax

Hiša El Relax v centru mesta Salte je bila zelo lepa in udobno opremljena. Nemška lastnika sta imela apartmaje res urejene, čiste in udobne. Zajtrk sta nama pripravila na najino željo predčasno in je bil odličen. Lokacija je ob parku in z brezplačnim parkiriščem pred vhodom. To je nama veliko pomenilo, saj sva imela tudi avto, ki sva ga najela za dva dni.

Cena 1 nočitve z zajtrkom za 2 osebi z vsemi davki = 63 EUR


LOKACIJA 9 – ČILE, SAN PEDRO DE ATACAMA: Hostal Casa Huespedes Turipite

Hostal Casa Huespedes Turipite je bil prav tako malce ven iz centra mesta, a blizu avtobusne postaje. Hiše nizke, puščavske, a nastanitev je bila res odlična. Soba ravno prav velika, odlična kopalnica, velika kuhinja, brezplačen čaj in kava, zajtrk pa tudi odličen.

Cena 1 nočitve z zajtrkom za 2 osebi z vsemi davki = 67 EUR


LOKACIJA 10 – BOLIVIJA, ALTIPLANO, VAS VILA MAR: Nekje v eni hiši

V Boliviji sva imela v ceni cel paket – prevoz, prenočišče in hrano za naslednje 3 dni. Spali smo tam, kjer so imeli še kaj prostora. Na poti so majhne vasi, ki imajo nekaj skupnih ležišč, kuhinjo in dve stranišči za 50 oseb. Prva noč je bila prav grozljiva, saj je bilo vlažno, mrzlo, skupna ležišča, en sam umivalnik, samo dve stranišči za vse in nič delujočih tušev. Z eno besedo čista podrtija in grozljiva umazanija (od gostov). Posteljnina je izgledala še kar čista, a sem vseeno smuknila raje v svojo spalko.

Cena 1 nočitve za 2 osebi z vsemi davki = 20 EUR (plača šofer iz celotnega zneska, ki ga plačaš 200 EUR po osebi za 4 dni)


LOKACIJA 11 – BOLIVIJA, ALTIPLANO, CHUVICA: Solni hotel

Druga lokacija je bila neprimerno boljša. Solni hotel ob jezeru Uyuni narejen povsem iz soli. Prav čudaško, ampak zelo lepo. Ker smo prišli prvi, smo lahko izbirali sobe in celo sva dobila svojo sobo. Stranišč je bilo še vedno občutno premalo – 5 za 60 gostov, tako da je bila prava katastrofa. Tuša z vročo vodo sta bila le dva za doplačilo, zato sva čakala v vrsti več kot eno uro. A spanec je bil odličen, na toplem pod odejami.

Cena 1 nočitve za 2 osebi z vsemi davki = 20 EUR (plača šofer iz celotnega zneska, ki ga plačaš 200 EUR po osebi za 4 dni)


LOKACIJA 12 – BOLIVIJA, ALTIPLANO, ALOTA: Nekje v eni hiši

Tretja lokacija je bila pa še boljša. Ker je bilo v Vila Mar vse zasedeno, smo se ustavili v eno vasi prej. Bila sva na začetku sama, tako da sva se lahko končno malce bolj pošteno uredila in tudi za doplačilo stuširala z vrelo vodo. Prišel je za nama samo še en avtomobil, tako da sva res lahko v miru spala. Odšli smo praktično že sredi noči na pot, tako da je bil postanek res kratek.

Cena 1 nočitve za 2 osebi z vsemi davki = 20 EUR (plača šofer iz celotnega zneska, ki ga plačaš 200 EUR po osebi za 4 dni)


LOKACIJA 13 – ČILE, SANTIAGO: Ibis Santiago Estacion Central

Tokrat sva se v Santiagu odločila, da ostaneva nekoliko ven iz centra, saj sva planirala izlet v obalni Valparaiso. Izbrala sva hotel Ibis Central, ki je res na glavni avtobusni postaji in tako res na odlični lokaciji. Kako zelo sva se razveselila lepe in čiste sobe, čiste in dišeče posteljnine, svojega stranišča in vrhunske kopalnice. Po štirih dneh na Altiplanu sva kar kričala od veselja ob normalni hotelski sobi. Priznam – razvajena sva in tega niti malo ne skrivava.

Cena 1 nočitve brez zajtrka za 2 osebi z vsemi davki = 61 EUR

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: