Preskoči na vsebino

MALEZIJA IN SUMATRA: Iskanje orangutanov v džungli Gunung Leuser (11. dan)

Dan poprej sva si kar v najinem prenočišču uredila celodnevni treking za orangutani v zaščitenem nacionalnem parku Gunung Leuser. Vas Bukit Lawang leži že v parku, tako da greste na treking kar peš. Midva sva imela dva super vodiča, ki sta naju vodila po džungli v iskanju simpatičnih orangutanov. V skupini smo bili le trije, zato smo prehodili po džungli kar precej kilometrov in se pri tem znojili do onemoglosti. Skoraj 100% vlaga in blato po tleh sta nam delala velike preglavice. V sedmih urah smo srečali kar tri starejše samce, dve samici in štiri mladiče. Poštena doza druženja z orangutani, s katerimi imamo kar 94% enakega DNK-ja. Dan sva zaključila ob druženju z domačini v vasi.


TREKING ZA ORANGUTANI

Že doma sva se odločila za celodnevni treking za orangutani v nacionalnem parku Gunung Leuser, ki velja za enega zadnjih kosov pravega deževnega gozda na Sumatri. Obsega 7.927 km2 in je vpisan na UNESCOV seznam naravne dediščine, zato je tudi zaščiten pred sekanjem in uničevanjem. V deževnem gozdu živijo tudi orangutani, ki jih najdemo izključno v Aziji. Poznamo dve glavni vrsti – bornejski orangutan in sumatranski orangutan. Orangutani so najbolj drevesne opice vseh vrst in večino časa preživijo visoko v krošnjah dreves in se tako branijo pred plenilci. Samci in samice se razlikujejo po velikosti in videzu. Orangutani so najbolj osamljeni od velikih opic, saj živijo skupaj z mladiči le prvi dve leti. Nato pa se mladiči osamosvojijo. Sadje je najpomembnejša prehrana orangutanov. Živijo lahko več kot 30 let, nekateri pa tudi toliko kot človek. Spadajo med najbolj inteligentne primate in znajo uporabljati več orodij. Vsaj večer si naredijo in listov spalno gnezdece ter znajo se pokriti z velikimi listi nad glavo med deževjem. To jim je zelo pomembno, da ne zbolijo. Orangutani na žalost spadajo tudi med najbolj ogrožene živalske vrste na svetu, saj so ljudje poskrbeli za veliko zmanjšanje populacije na svetu.

V gozd smo odšli ob 8. uri zjutraj in se podali takoj po zelo strmi in blatni ozki gozdni poti. Že po nekaj metrih sva bila blatna do riti, saj je prejšnji dan res močno deževalo. Podlaga je bila povsem drseča in blatna. V skupini smo bili samo trije, tako da smo imeli dovolj časa in prostora za hojo. Že po slabi uri hoje smo našli prvega samca. Starejši samec je bil neverjetno lep in našli smo ga celo na tleh. Sedel je na deblu in nič kaj ni bil sramežljiv. Čista poezija. Miren, lep, ogromen, oranžen. Res oranžen. Nato smo nadaljevali in zelo dolgo nisemo srečali nobenega. Privoščili smo si počitek in odmor za kosilo sredi tropskega gozda. K sreči ni bilo nobenih pijavk.

 

Po kosilu smo nadaljevali gor in dol. Tekli so potoki znoja s telesa, saj je bila vlaga in vročina neznosna. Kot bi se tuširala. Uf. Nato smo srečali 2 samici, ki sta imeli ob sebi 4 mladičke. Strašna Mina, ki jo zelo dobro vsi poznajo, in Jackie sta nam bili za petami. Mina je starejša samica, ki je edina pripravljena za malico napasti človeka. Zato smo morali od nje dobesedno bežati skozi gozd. Ni bilo prijetno. Najina vodiča sta mnenja, da si morajo orangutani sami v naravi najti hrano in preživeti, zato jih za nobeno ceno nismo hranili. Niti koščka hrane. To je nama zelo ljubo, zato sva se tudi odločila za tega vodiča.

Na koncu smo srečali še dva odrasla samca. Zelo od blizu, na nekaj metrov smo jih lahko opazovali, kako sedita na drevesu in nas opazujeta. Fantastičen dan, fantastično doživetje. Močno priporočam vsakemu, ki ga zanima živalski svet, da si privošči to neverjetno izkušnjo vsaj enkrat v življenju.


DOMAČINI V BUKIT LAWANGU

Po trekingu sva se odpravila še v vas in tam pogovarjala z domačini, da so lahko vadili angleščino. Seveda so se hoteli z nama tudi vsi fotografirati za spomin. Z veseljem sva jim ustregla. Bukit Lawang nama je ostal v zelo lepem spominu in ljudje so neverjetno skromni in prijazni. Domačini se najraje vozijo z odpadlimi pnevmatikami po brzicah reke, ki teče skozi vas. Celodnevna zabava za mlade in odrasle.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 130 EUR

  • celodnevni treking za orangutani (karta) = 90 EUR
  • vodiči za orangutane = 10 EUR
  • 2x voda 1,5 l = 10.000 IDR (1 EUR)
  • kava, čaj in Coca Cola = 20.000 IDR (2 EUR)
  • mee goreng nudli, riž s piščancem = 60.000 IDR (5 EUR)
  • spanje Junia Guesthouse (NZ) = 306.000 IDR (24 EUR)

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,1 USD; 1 USD = 3,97 RM; 1 EUR = 4,29 RM; 1 USD = 12.500 IDR

Uporaben namig za potovanje: V Maleziji in Indoneziji se trenutno najbolj izplača vse plačevati s kreditnimi karticami in je večinoma tudi povsod možno. Devizni tečaj na vaši banki je bil pri nama tudi 10% boljši kot pa tam v menjalnicah. Kjerkoli je bilo možno, sva potem plačevala s kreditnimi karticami (Mastercard) in tako na celi poti privarčevala 170 EUR. Na kreditni kartici sva imela devizni tečaj 1 EUR = 4,70 RM.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: