Preskoči na vsebino

MALEZIJA IN SUMATRA: Mošeja in muzej islamske umetnosti (17. dan)

Zadnji dan potovanja sva si ogledala še nacionalno mošejo ter muzej islamske umetnosti, nato pa se počasi odpravila nazaj do Regalie in do mednarodnega letališča KLIA. Po odličnem zajtrku v bližnjem nakupovalnem središču Sunway Putra sva komaj še ujela ogled mošeje, saj je odprta za obiskovalce le do 12. ure. Čez cesto sva se nato prijetno ohladila v povsem novem in modernem muzeju islamske umetnosti. Čudovit prikaz zgodovine, predmetov in umetnosti islamske kulture na enem mestu nama je bil zelo zanimiv. Počasi sva se odpravila nazaj do Regalie po najino prtljago in se z voznikom odpravila do mednarodnega letališča. Tam sva si privoščila nekaj ur počitka v simpatičnem kontajnerskem hotelu pred polnočnim poletom proti Evropi.


NACIONALNA MOŠEJA (NATIONAL MOSQUE OF MALAYSIA MASJID NEGARA)

Nacionalna mošeja Malezije je mošeja Masjid Negara v Kuala Lumpurju. Zgrajena je bila leta 1965 na mestu cerkve, ki je stala tukaj od leta 1922. Čudovita zgradba z dih jemajočo turkizno streho ima zmogljivost za 15.000 vernikov in se nahaja med 13 hektarjev lepih vrtov. Izvirno strukturo so oblikovali angleški arhitekt Howard Ashley ter malezijca Hišam Albakri in Baharuddin Kassim. Mošeja je drzen in sodoben pristop moderne arhitekture, ki simbolizira takrat neodvisno Malezijo. Njegove ključne značilnosti so minaret velikosti 73 metrov in glavna streha s 16-krakimi zvezdicami. Mošeja je za obiskovalce odprta le do 12. ure, zato sva ujela za ogled zadnji vlak. Žal nam vstopa v glavno molilno dvorano ne dovolijo, lahko pa si jo vseeno ogledate pri odprtih vratih.


MUZEJ ISLAMSKE KULTURE (ISLAMIC ART MUSEUM)

Nekaj metrov oddaljen je tudi muzej islamske kulture, ki je resnično prekrasen. Nova in moderna zgradba, v kateri najdete vso zgodovino islamske kulture, oblačila, orodje, preproge, knjige, korane, replike mošej s celega sveta, orožje, pisave, posodo in pohištvo. Za najlepši in najbolj opremljeni muzej islamske kulture na svetu so darovali izdelke s celega sveta in je resnično vreden ogleda. Mene najbolj navdušujejo vse poslikave – koliko truda in ur je vloženega v vsak vzorec, ki ga najdemo na stenskih in drugih poslikavah. Res občudovanja vredno.


Z VLAKOM DO NAKUPOVALNEGA SREDIŠČA PUTRA IN REGALIE

Ker sva v stanovanjskem objektu Regalia pustila najino prtljago, sva se morala vrniti z vlakom do nakupovalnega središča Putra in si v hladnem ozračju privoščila sendvič. Vlaga in vročina v Kuala Lumpurju sta res neznosni in zato pridejo prav veliki ohlajeni nakupovalni centri.


NA LETALIŠČE V KONTAJNER HOTEL

Dvignila sva svojo prtljago in se z najetim voznikom odpeljala do letališča KLIA, ki je oddaljeno skoraj eno uro vožnje z avtomobilom. Na poti smo si kupili še prijeten sladek in leden napitek, ki ga domačini izredno radi pijejo. Na letališču sva si tokrat prvič privoščila nekaj ur počitka in hladen tuš v kontajner hotelu pred polnočnim poletom proti domu. Moram priznati, da nama je zelo prijalo.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 90 EUR

  • kava, čaj in sendviča = 21 RM (5 EUR)
  • metro prevoz do mošeje in nazaj = 8 RM (2 EUR)
  • vstopnina Islamic Art Museum = 29,7 RM (7 EUR)
  • mango juice = 17 RM (4 EUR)
  • sendviča, kava in čaj = 36 RM (8 EUR)
  • privat prevoz od Regalie na letališče KLIA = 120 RM (28 EUR)
  • počitek 6 ur v Capsule Container Hotel = 36 EUR

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,1 USD; 1 USD = 3,97 RM; 1 EUR = 4,29 RM; 1 USD = 12.500 IDR

Uporaben namig za potovanje: V Maleziji in Indoneziji se trenutno najbolj izplača vse plačevati s kreditnimi karticami in je večinoma tudi povsod možno. Devizni tečaj na vaši banki je bil pri nama tudi 10% boljši kot pa tam v menjalnicah. Kjerkoli je bilo možno, sva potem plačevala s kreditnimi karticami (Mastercard) in tako na celi poti privarčevala 170 EUR. Na kreditni kartici sva imela devizni tečaj 1 EUR = 4,70 RM.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: