Preskoči na vsebino

OMAN IN ZAE: Burj Khalifa – skoraj na vrhu najvišje zgradbe na svetu (10. dan)

Zadnji dan na potovanju sva preživela v Dubaju. Dopoldan sva obiskala trenutno najvišjo zgradbo na svetu Burj Khalifo. Razgled na Dubaj z višine 452 metrov nad tlemi je prekrasen. Namenoma sva se odločila za dnevni ogled, saj ponoči vidiš le mnoge luči, ne pa zgradb in mesta. Po ogledu sva si privoščila fine datelje z makadamijo v bližnji butični prodajalni. Odpeljala sva se v stari del Dubaja, ki se imenuje Deira. S tradicionalnim lesenim čolnom sva se zapeljala po rokavu do stare tržnice. Bolj za občutek sva se sprehodila po tržnici in pristala v turški restavraciji na kosilu. Popoldne sva ponovno preživela na plaži Jumeirah. Prilegel se je zaslužen počitek, sončenje in kopanje. Na plaži sva počakala sončni zahod s pogledom na hotel Burj Al Arab, nato pa se pozno zvečer odpeljala na mednarodno letališče. Goodbye Dubai!


BURJ KHALIFA – NAJVIŠJA ZGRADBA NA SVETU

Dubaj ne bi bil Dubaj, če se ne bi kosili z najvišji, najširši, največji, najboljši na vsakem koraku. Seveda imajo tudi najvišjo zgradbo na svetu, ki se imenuje Burj Khalifa. Že od daleč se bohoti visoko v zrak, saj je visoka kar 828 m. Kar dvakrat višja je od vseh ostalih nebotičnikov. Nebotičnik so začeli graditi 21. septembra leta 2004, odprt pa je bil 4. januarja 2010. Najvišje nadstropje v zgradbi je na višini 584 metrov (Level 259), razgledni ploščadi pa sta na 555,7 m (Level 148) in 452 m (Level 144). Arhitekt Adrian Smith je dobil navdih za obliko zgradbe v islamski kulturi, še posebej pa ga je navdihnila pri oblikovanju mošeja v Samarri. Okoli celotnega kompleksa bodo v prihodnjih letih zgradili 30.000 stanovanj in kar 9 hotelov, že sedaj jo povezuje ogromno nakupovalno središče in sprehajalne poti. Zgradili so tudi krasno fontano, kjer je zvečer možno občudovati ples fontan ob spremljavi klasične glasbe. Vstopnina za obisk najvišje zgradbe na svetu je precej zasoljena. Odvisna je od ure obiska in nadstropja. Najdražja je vstopnina ob sončnem zahodu ter seveda ogled z višje točke. Midva sva se odločila, da obiščeva Burj Khalifo podnevi, ker sva si želela videti Dubaj in ne množico večernih luči. Hkrati pa nisva bila pripravljena odšteti ogleda z najvišje točke, ampak je bil Level 144 povsem dovolj. Tam je odprta ploščad in vidiš z višine zelo lepo cel Dubaj. Ko si na vrhu se zaveš, da je Dubaj še eno samo veliko gradbišče. Skoraj nobena zgradba še ni dokončana. Dubaj planira v prihodnjih štirih letih povečati število prebivalcev iz sedanjih 2,8 milijona na 6 milijonov in postati središče sveta. So na dobri poti. Hkrati pa se pripravljajo na svetovno razstavo Expo, ki ga bodo gostili leta 2020.


NAKUPOVALNO SREDIŠČE DUBAI MALL

Nisva navdušena nad obiski nakupovalnih središč, a tukaj ne moreš mimo, saj imajo lepo povezan celoten kompleks. Sredi ogromnega modernega nakupovalnega središča imajo celo akvarij in morski psi, skati, želve in ogromne ribe vam krajšajo nakupovanje. Jaz že nekaj let ne obiskujem nobenih prostorov, kjer imajo zaprte živali, zato sva pohitela do dateljev polnjenih z makadamijo, ki so res nadvse okusni.


STARI DUBAJ V DEIRI IN VOŽNJA Z LADJO

Jedro starega Dubaja se nahaja v predelu Al Khor ob istoimenskem morskem rokavu. Zgodovina Dubaja ni bila tako rožnata kot izgleda sedaj. So pa vedno imeli pomembno trgovsko vlogo med Mezopotamijo in Omanom, zaradi svoje lege. V začetku dvajsetih so imeli pomembno trgovsko pot za Iran, hkrati pa so se tudi ukvarjali z umetnim pridelovanjem biserov. Ko se je trg z biseri podrl, so zašli v globoko krizo. K sreči so nato našli veliko zalogo naravnih virov, s katerimi so potem v šestdesetih izplavali iz krize in si zgradili povsem novo podobo. V Dubaju od nekdaj živi zelo veliko število priseljencev, zato je mešanica vseh kultur prisotna na vsakem koraku. Največ je priseljencev iz Indije, Bangladeša in Pakistana, ki predstavljajo vso delovno silo v Dubaju. Domačini so gospodje in le lastniki podjetij. Denarja je v izobilju na vsakem koraku. V Deiri pa lahko še vedno začutiš tisti stari Dubaj. Parkirala sva na ogromnem parkirišču pred pristaniščem za lesene tradicionalne čolne. Za pol evra vas popeljejo do stare tržnice ali drugam. Postajališč je 13 in tako se najhitreje in najlažje premikate. Midva sva se zapeljala na drugo stran, kjer je tudi tržnica. Malo sva se sprehodila, popila kavo in čaj ter se vrnila nazaj. Nisva bila razpoložena za več ogledov. Na drugi strani sva sedla v turško restavracijo k domačinom, saj je bil ravno čas kosila in malic.

 


POLEŽAVANJE NA PLAŽI JUMEIRAH

Za konec krasnega potovanja sva si privoščila popoldansko poležavanje na plaži Jumeirah s pogledom na hotel Burj Al Arab. Kopanje in sončenje se je pred prihodom nazaj v zimo res prileglo. Tokrat sva počakala še na čudoviti sončni zahod in se pozno zvečer odpeljala na mednarodno letališče.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 97,6 EUR

  • vstopnina Burj Khalifa (124 Floor) = 260 AED (60,2 EUR)
  • magnetka = 35 AED (8,1 EUR)
  • datelji z makadamijo (6 kos) = 17,5 AED (4,1 EUR)
  • ladjica v Deiri 2x = 4 AED (0,9 EUR)
  • parkirišče Deira = 6 AED (1,4 EUR)
  • kava in čaj v Deiri = 5 AED (1,2 EUR)
  • kosilo swarma mesna in mango juice = 28 AED (6,5 EUR)
  • parking Jumeirah Beach = 8 AED (1,9 EUR)
  • bencin = 58 AED (13,4 EUR)

Prevoženi kilometri = 109 km

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,18 USD; 1 EUR = 0,45 OMR; 1 EUR = 4,26 AED

Na potovanju sva videla, da je najbolje dvigovati denar na bankomatih. Nikjer ni težav, devizni tečaj je najboljši in provizija je 1% dvignjenega zneska na Unicredit Banki.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: