Preskoči na vsebino

OMAN IN ZAE: Najlepša! Mošeja Sheikha Zayeda v Abu Dhabiju (9. dan)

Prejšnji večer sva očarana od velikosti, lepote in minimalizma mošeje komaj zaspala. Z veseljem sva čakala jutro in bila že ob 8.45 ponovno na parkirišču pred čudovito mošejo Sheikha Zayeda v Abu Dhabiju. Tokrat tam ni bilo nikjer nikogar. Midva in varnostniki. Pohitela sva v notranjost in jo tokrat imela le zase. Prečudovita mošeja s čudovitimi poslikavami rož, marmornatimi tlemi, ročno tlano preprogo in prestižnimi lestenci. Po ogledu je sledila vožnja v Dubaj po nevemkoliko pasovni cesti. Parkirala sva se na plaži Jumeirah ob znamenitem hotelu v obliki jadra Burj Al Arab. Plaža je zadovoljila vsa najina pričakovanja po kopanju, sončenju in poležavanju. Morje je čisto, toplo in zelo lepo. V Dubaju sva imela poseben privilegij, saj tam že polni dve leti živijo najini prijatelji iz Slovenije. Tako sva se prepustila rokam “domačinom”. Skupaj smo si zvečer ogledali še ples fontan pred najvišjo stolpnico na svetu Burj Khalifo.


MOŠEJA SHEIKHA ZAYEDA V ABU DHABIJU

Če si želite mošejo ogledati v miru in brez stotine drugih obiskovalcev, potem morate biti na parkirišču pred mošejo ob 8.45 zjutraj. Ob 9.00 se mošeja odpre in brez obotavljanja skoraj tečete do glavnega vhoda, po hodnikih naredite nekaj fotografij in nadaljujete do glavne molilnice. Kar nekaj časa boste hodili do nje, saj je mošeja ogromna in lahko sprejme do 41.000 ljudi. Glavna molilna dvorana sprejme kar 7.000 ljudi. Največja mošeja emiratov je bila zgrajena med leti 1996 in 2007. Mošejo je zasnoval sirski arhitekt Yousef Abdelky. Zgradba kompleksa meri približno 290 x 420 m in pokriva površino več kot 12 hektarjev. Zunanjost še nekoliko urejajo, tako da še vse ni niti dokončano. Projekt je začel pokojni predsednik Združenih arabskih emiratov Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, ki je želel zgraditi kompleks, ki bi združeval kulturno raznolikost islamskega sveta z zgodovinskimi in sodobnimi vrednotami arhitekture in umetnosti. Navdih za mošejo je arhitekt dobil iz perzijske, mugalne, aleksandrijske in drugih mošej. Gradilo jo je italijansko podjetje Impregilo. Naravni materiali so bili izbrani že pri načrtovanju – marmor, zlato, poldragi kamni, kristali in keramika. Umetniki in materiali so prihajali iz številnih držav celega sveta.

Mošeja je naravnost čudovita s svojo cvetlično zasnovo. Pri vhodu zagledate ogromno štirikotno dvorišče. Na štirih kotih dvorišča so štirje minareti, ki se dvigajo okoli 107 m v višino. Marmornato dvorišče s svojo cvetlično zasnovo meri okoli 17.000 m2 in velja za največji primer iz marmornatega mozaika na svetu. V glavni molitveni dvorani je največja preproga  na svetu. Zasnoval jo je iranski umetnik Ali Khaliqi. Meri kar 5.627 m2 in dve leti jo je izdelalovalo okoli 1.300 ljudi. Težka je kar 35 ton in je pretežno narejena iz volne s poreklom Nove Zelandije in Irana. Velika posebnost pa so tudi čudoviti lestenci. Sedem jo jih izdelali v podjetju Faustig iz Nemčije. Lestenci vsebujejo milijone kristalov Swarovski. Največji lestenec je tretji največji na svetu in ima premer 10 m  in višino 15 m. Bazeni ob arkadah odražajo spektakularne stebre mošeje, ki postanejo še bolj veličastni ponoči. Mene so najbolj navdušili stebri, saj so v glavni molitveni dvorani obloženi z marmorjem in intarzirane z biserovino.


NA PLAŽO JUMEIRAH V DUBAJ

Ko sva se vračala iz glavne molilnice proti vhodu in parkirišču, je bila mošeja že nabito polna obiskovalcev. Kako sva si bila hvaležna, da sva pohitela in jo imela prve pol ure le zase. Se resnično izplača. Nadaljevala sva z vožnjo v Dubaj po glavni cesti in zavila na javno plažo Jumeirah, kjer sva na parkirišču pustila svoj avtomobil in plačala dokaj poceni parkirnino. Hop na plažo in v toplo morje. Presenetljivo je bila plaža res lepa, niti ne umazana, morje pa toplo in čisto. Dobila sva praktično več kot sva pričakovala za Dubaj. Sva prav rekla, da za kakšne krajše hitre počitnice bi v Dubaj še z veseljem prišla, čeprav sva se ga na dolgo in široko izogibala vsa ta leta. Pogled na znameniti hotel Burj Al Arab in nekaj ur zaslužene uživancije.


VEČERNI PLES FONTAN OB BURJ KHALIFI

Zvečer sva s slovenskim prijateljem, ki živi z družino že dve leti v Dubaju, obiskala še glavno znamenitost Dubaja. Ogledali smo si večerni ples fontan, ki poteka vsak večer od 20. ure dalje v bazenu pred najvišjo zgradbo na svetuBurj Khalifo. Parkirali smo v parkirišču pod nakupovalnim središčem Souk Al Bahar in uživali v večernem spektaklu. Pred tem smo se zapeljali do vhoda na posestvo predsednika Dubajašejka Hamdan Bin Rašid Al Maktouma. Ne boste verjeli, a zgrajen ima poseben izvoz iz avtoceste samo zase. Neverjetni so.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 1,2 EUR

  • parkirišče na Jumeirah plaži za 2 uri = 5 AED (1,2 EUR)

Prevoženi kilometri = 178 km

Devizni tečaji: 1 EUR = 1,18 USD; 1 EUR = 0,45 OMR; 1 EUR = 4,26 AED

Na potovanju sva videla, da je najbolje dvigovati denar na bankomatih. Nikjer ni težav, devizni tečaj je najboljši in provizija je 1% dvignjenega zneska na Unicredit Banki.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: