Preskoči na vsebino

AVSTRALIJA: Plavanje s 4-metrskimi mantami in grebenskimi morskimi psi (15. dan)

Do Coral Baya sva pripotovala v dobrih desetih dneh z avtomobilom in prevozila že 5.312 km po avstralski divjini. Potrebovala sva počitek in Coral Bay je bil kot nalašč za to. Prijetno sva se udomačila in vse je v dosegu nekaj korakov. Prave počitnice. Zaliv pa je poznan tudi po čudovitih izletih do koralnega grebena. Na 6-urnem izletu vas peljejo na snorklanje na treh različnih mestih ter plavanje s čudovitimi 4-metrskimi mantami. Za konec vas peljejo še na mesto, kjer se zbirajo grebenski morski psi, kar je še posebej nora dogodivščina. Plavanje z mantami je bila moja res dolgoletna želja, zato sem komaj čakala ta dan. Kot majhen otrok sem se ga veselila. Izlet je izpolnil vsa pričakovanja in še več – plavali smo res z mantami in videli ducat grebenskih morskih psov, ogromne čudovite korale, morske želve in na tisoče pisanih tropskih rib. Noro doživetje!


SNORKLANJE NA KORALNEM GREBENU

Ob 9. uri zjutraj smo odpluli iz zaliva proti koralnemu grebenu. Naša jahta je bila dovolj velika in udobna za vse potnike. Za začetek so nas odpeljali do dveh točk za prekrasno snorklanje. Obe mesti sta bili res prekrasni, ribice pa smo opazovali s tokom, tako da ni bilo potrebno prav veliko plavanja. Le prepustili smo se morskemu toku in opazovali življenje pod vodo. Na drugi strani nas je čakal čoln, na katerega smo zlezli vsi premrznjeni. Morje je precej mrzlo. Ima le 22 stopinj, kar je tudi največ v tem delu Avstralije. Potem je samo še hladnejše. Če si navajen na 30 stopinj, je tole kar hud udarec za telo. Tokrat fotografije niso moje, saj smo s seboj imeli dva fotografa, ki sta namesto nas profesionalno fotografirala podvodni svet. Na koncu sem odkupila fotografije, tako da imam dovoljenje za objavo. Jaz pa sem tokrat samo uživala.


PLAVANJE Z MANTAMI

V nadaljevanju smo se ustavili s čolnom na mestu, kjer so v morju same morske želve. Morje je zelo plitvo, zato je kopanje prepovedano. Morskih želv je bilo toliko, da je vsakih nekaj sekund ena priplavala na površje po zrak. Sledilo je plavanje z mantami. Odpeljali smo se v popolno plitvino turkizne barve in čakali, da je z bližnjega mini letališča poletelo majhno letalo. Letel je nad nami in z našo kapitanko sta bila v navezi, kje se nahaja manta. Mante so različnih vrst, mi smo opazovali 4-5 metrske mante vrste Manta alfredi. So popolnoma nenevarne, zato jih lahko opazujemo. A vseeno so potrebna določena pravila, da živali ne zmotimo. Torej nobenega dotikanja in tudi ne plavanja pred njo. Ko je letalo zagledalo manto, smo se mi odpeljali pred njo in v skupini 6 oseb smo poskakali v morje. V nekaj sekundah je manta priplavala pod nami na razdalji 2-3 metre in nato smo plavali za njo. Seveda je manta zelo hitra, naše noge pa hitro postanejo preutrujene. Takrat so nas prišli s čolnom pobrati na drugo mesto in tako smo 4-krat ponovili vajo. Plavanje z mantami je res pravo doživetje, ki ga res priporočam. Tako mirne in spokojne so, da je res enkratno doživetje.


GREBENSKI MORSKI PSI

Pri zadnjem skoku v morje so nam obljubljali srečanje z grebenskimi morskimi psi. Že sam podvodni svet je bil prečudovit. Sredi morja ob koralnem grebenu – fantastika. Nato pa res pridemo do ogromne korale, ki jo morske živali uporabljajo za čiščenje kože. Tam se vsakodnevno zbirajo in drgnejo ob koralo. Že prej so nam povedali, da niso nevarni ljudem, tako da ni skrbi. Na dnu zagledam prvega grebenskega morskega psa (angl. Whitetip reef shark). Uau, zabavno! A ko so se v naslednjih minutah ti morski psi namnožili vsaj v ducat, mi (moram priznati) ni bilo več tako zelo zabavno. Morski psi namreč merijo v dolžino 2-3 metre, ampak v vodi to izgleda precej strašljivo. Imeli smo res veliko srečo, saj smo jih videli kar 7 različnih vrst. Tudi vodiči so bili res navdušeni nad videnim tisti dan.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 233 EUR

  • celodnevni izlet snorkanje in plavanje z mantami = 150 AUD (99,3 EUR)
  • celodnevni izlet na barki brez snorklanja in plavanja z mantami = 100 AUD (66,2 EUR)
  • USB ključ s fotografijami snorklanja = 50 AUD (33,1 EUR)
  • kava in čaj = 8 AUD (5,3 EUR)
  • spanje People’s Park Caravan Village = 44 AUD (29,1 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,51 AUD

Prevoženi km = 0 km

Opomba: V Avstraliji se še vedno najbolj izplača plačevati s kreditnimi karticami v lokalni valuti (AUD), čeprav vam zaračunavajo proviziji v višini 1-3% na vrednost. Devizni tečaj je tako najboljši in najbolj ugoden (pri nama cca. 1 EUR = 1,55 AUD). Ker nisva vedela, sva s seboj nesla gotovino in zato sva imela nekoliko slabši tečaj. S kartico se da plačevati skoraj povsod, tudi v najbolj odročnih koncih, ki sva jih obiskala tudi sama. Zelo redko potrebuješ gotovino pri plačevanju.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: