Preskoči na vsebino

AVSTRALIJA: Nadvse zanimivi stromatoliti in plaža iz školjk (18. dan)

Po petih čudovitih dneh v Coral Bayu sva se morala posloviti. Dovolj je bilo lenarjenja in uživancije. Čakalo naju je še kar nekaj dni na poti in tudi kilometrov. Najina naslednja postojanka je bil še en skriti zaklad zahodne Avstralije. Celoten Shark Bay je pod Unescovo zaščito in je tudi združen v več nacionalnih parkov. Že pogled na Google mapi vas navduši. Na 660 kilometrov dolgi poti do Denhama sva se na kratko ustavila le v Carnarvonu in si od zunaj ogledala Nasino zemeljsko komunikacijsko postajo ter repliko vesoljske rakete. Naslednji postanek je bil v Hamelin Poolu, kjer sva si ogledala prve živali na planetu Zemlji. Imenujemo jih stromatoliti in so res posebni. Nadaljevala sva na čudovito divjo plažo, ki jo oblikujejo same male školjke. Fantastika. Popoldan pa sva se udobno namestila v kampu Denham in uživala ob čudovitem sončnem zahodu.


DENHAM IN NASINA POSTAJA

V Carnarvonu sva se prvič ustavila in dotočila gorivo. Po dveh tednih sva bila prvič na eni izmed bolj modernih bencinskih postajališč z normalno restavracijo. Malce pa sva že vseeno pogrešala novodobno urejenost. Ob glavni cesti vas v oči zbode tudi ogromna postaja, ki jo zagledate že nekaj kilometrov prej. Tukaj jo je NASA postavila že leta 1966 in sicer za namene poleta na Luno in vso drugo vesoljsko komunikacijo. S to anteno so prenašali 21.7.1969 tudi prve korake Neila Armstronga na Luni. Takrat je postala antena še posebej znana in priljubljena.


STROMATOLITI V HAMELIN POOLU

Naravni rezervat Hamelin Pool je še eden redkih krajev na svetu, kjer lahko vidite prvobitne žive organizme na planetu Zemlja. Rezervat je uvrščen na Unescov seznam naravne dediščine in se razteza na površini 127.000 ha. V njem najdemo najrazličnejše primere živih morskih stromatolitov na svetu, ki živijo na Zemlji že več kot 3,5 milijona let. Kraj je naravnost čudovit in prav res poseben. Tako se je vse skupaj na Zemlji začelo… Kako nenavadno!


SHELL BEACH – PLAŽA IZ ŠKOLJK

Najina naslednja postojanka znotraj parka Shark Bay je bila prav posebna plaža. Več kilometrov dolga plaža od daleč izgleda kot običajna bela peščena plaža. A ko se sprehodiš do nje šele dojameš, da jo sestavljajo čisto cele male školjke. Ta zelo posebna plaža je dolga kar 60 kilometrov do globine 7-10 metrov. Na svetu sta samo dve takšni plaži, zato je še toliko bolj posebna. Noro lepo! Preden so školjke s te plaže zaščitili, so jih uporabljali za gradnjo hiš in obzidij v Denhamu. Hiše so vidne še danes.


KAMP V DENHAMU

Popoldan sva prispela v Denham in želela prespati v zalivu Monkey Mia, a je bil kamp zaprt zaradi renoviranja. Zato sva se morala zadovoljiti s kampom v Denhamu. Simpatično urejena promenada, nikjer sicer nikogar, vse zaprto in zapuščeno. Ni sezona. Prav! Udobno sva se namestila v praznem kampu, se sprehodila po rivi in uživala v sončnem zahodu.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 114 EUR

  • bencin = 105 AUD (67,7 EUR)
  • kava in čaj = 69,9 AUD (4,6 EUR)
  • sladoled = 10 AUD (6,6 EUR)
  • trgovina = 12 AUD (7,9 EUR)
  • kampiranje Denham Seaside Tourist Village = 41 AUD (27,2 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,51 AUD

Prevoženi km = 660 km

Opomba: V Avstraliji se še vedno najbolj izplača plačevati s kreditnimi karticami v lokalni valuti (AUD), čeprav vam zaračunavajo proviziji v višini 1-3% na vrednost. Devizni tečaj je tako najboljši in najbolj ugoden (pri nama cca. 1 EUR = 1,55 AUD). Ker nisva vedela, sva s seboj nesla gotovino in zato sva imela nekoliko slabši tečaj. S kartico se da plačevati skoraj povsod, tudi v najbolj odročnih koncih, ki sva jih obiskala tudi sama. Zelo redko potrebuješ gotovino pri plačevanju.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: