Preskoči na vsebino

AVSTRALIJA: Hranjenje divjih delfinov in polet na zalivom (19. dan)

Zbudila sva se že pred zoro in se odpeljala do zaliva Monkey Mia, kjer sva bila prva obiskovalca na lepi plaži v zgodnjih jutranjih urah. Nisva imela velikih pričakovanj, a že ob 6.30 zjutraj so naju v zalivu tik ob plaži pričakali divji delfini. Zagledam enega, dva, tri, pet… Uau, več kot sva pričakovala. Na plaži so še dremali tudi veliki avstralski pelikani. Vsak dan v zalivu Monkey Mia že več desetletij trikrat dnevno (dopoldan) hranijo divje delfine. Prvo hranjenje je ob 7h, potem pa si kmalu sledita še dve. Seveda so se tega delfini navadili in vsak dan priplavajo v zaliv. Ker so me izbrali za hranjenje, sem bila še toliko bolj vesela. Nadaljevala sva na ogled zapuščene ovčje farme v Francois Peron National Park, nato pa so se oblaki končno malo razkadili, da smo lahko poleteli nad celotnim zalivom do dramatičnih klifov. Fantastika!


HRANJENJE DIVJIH DELFINOV

Ob zori sva se odpeljala do zaliva Monkey Mia, ki je od Denhama oddaljen dobrih 20 km. Med vožnjo sva srečala na ducate kengurujev, ki so bili bodisi ob cesti bodisi na cesti. V zalivu sva bila med prvimi obiskovalci. Tam je tudi mini hotelček s sobami in kamp, ki pa so ga ravno prenavljali. Ogledala sva si zanimiv turistični center, nato pa odšla na plažo, kjer so nas že pričakali prvi divji delfini. Več kot 8 jih je čakalo na jutranje hranjenje. Že več desetletij vsako jutro hranijo divje delfine, predvsem z namenom raziskovanja. Pričakovala sva veliko rib, veliko hranjenja. Na koncu je bilo vse skupaj le bolj za začimbo. Delfini so se pridno smukali med nami, nismo se jih smeli dotikati, a plavali so manj kot meter stran od nas. Pridni in prijazni so potrpežljivo čakali na svoj prigrizek. Po 20-ih minutah opazovanja delfinov so prinesli ribe. Uau, za 3 delfine po 3 mini ribe. To mi je bilo pa zelo všeč. Namreč želijo, da delfini ostanejo divji, da se znajo sami prehranjevati in da niso odvisni od njih. S temi tremi ribicami je to res samo mala šala, da jih zvabijo v zaliv. Vsak dobi torej samo 3 mini ribice. Iz množice so nato izbrali le 3 obiskovalce in jaz sem bila ta srečnica. Lepo sem mu dala ribico čisto v usta in preživela. Eden od delfinov je imel zelo veliko rano, saj je komaj preživel ugriz morskega psa in se mu še celi velika rana. Moram priznati, da je bilo zelo lepo doživetje.

 


PRIDELOVANJE BISEROV

V zalivu imajo tudi manjšo farmo biserov, ki pa jo je pred nedavnim popolnoma uničilo neurje. Novo so že zgradili, a še ne obratuje, zato si nisva mogla ogledati te zanimivosti. Sva jo pa videla plavati na morju tik ob zalivu in v mestu sva potem videla tudi njihove izdelke – bisere. V zalivu sva si privoščila tudi zajtrk z emuji in podivjanimi galebi, ki so kradli hrano s krožnikov. Ogledala pa sva si lahko tudi zanimive zidake iz školjk.


OVČJA FARMA V FRANCOIS PERON NACIONALNEM PARKU

Zelo malo cest je po celotnem območju in še te so v večini makadamske (razen glavne ceste). Odločila sva se, da se zapeljeva po makadamu do zapuščene ovčje farme v nacionalni park Francois Peron. Pred desetletji je bil cel polotok poseljen z ovčjimi farmami, zato je izgubil svojo naravno obliko in biološko shemo. Država se je odločila, da farme zapre in vse živali, ki niso avtohtone preseli na drugo območje. Naselili so nazaj avtohtone živali in sedaj celoten polotok dobiva nazaj avtohtono podobo. Neverjetno in zelo pozitivno dejanje. Na farmi sva bila praktično sredi dneva. Bilo je tako vroče, da so se nama cvrli možgani. Muhe so nama ponovno nagajale in nikjer ni bilo žive duše. Zapuščena farma, zanimivi stroji za striženje ovac in nadvse fotogenični mlini za črpanje arteške vode. Zanimivo!


POLET NAD ZALIVOM

Čakala in čakala sva, da se bi gosti oblaki na nebu razkadili. Po kosilu sva imela v planu polet nad celotnim zalivom z majhnim letalom. Časa nam je že počasi primanjkovalo, naslednji dan pa sva želela nadaljevati najino pot. Okrog štirih popoldan se je le malce razjasnilo in smo poleteli. Ko smo vzleteli nisem bila čisto prepričana, ali smo se prav odločili, saj je bilo nebo popolnoma črno v daljavi. Tja, kamor smo bili odpravljeni. Turkizne barve nad zalivom, največje soline v Avstraliji, odročni polotok s sipinami, visoki klifi, magične plaže in najzahodnejša točka Avstralije. Polet je trajal slabo uro in je bila prava fantastika. Žal se ne da opisati občutke s fotografijami. Leteli smo nad zalivi, v katerem smo zagledali več kot 100 morskih psov, mant in morskih krav. Res da so bili majhni, a na turkizni podlagi zelo dobro vidni. Ob popolnoma sončnem vremenu bi bilo sicer še lepše, a nič zato. Včasih pač vreme ne sodeluje. Vseeno je bil eden najlepših trenutkov potovanja. Pilot mi je celo ponudil šofiranje letala, a sem prijazno odklonila.


VEČER V DENHAMU

Pozno popoldan sva si privoščila še burger, se sprehodila po rivi in zadovoljna še eno noč prenočila v istem kampu.


Celotni stroški dneva za 2 osebi = 495 EUR

  • hranjenje divjih delfinov = 24 AUD (15,9 EUR)
  • kava, čaj, zajtrk = 30 AUD (19,9 EUR)
  • kava in čaj = 9 AUD (6 EUR)
  • majice 3x in magnetek = 87,8 AUD (58,1 EUR)
  • bencin = 75 AUD (49,7 EUR)
  • trgovina = 20 AUD (13,2 EUR)
  • kosilo = 21 AUD (13,9 EUR)
  • polet nad zalivom 2 osebi 40 min = 440 AUD (291,4 EUR)
  • kamp Denham Seaside Tourist Village = 41 AUD (27,2 EUR)

Devizni tečaj: 1 EUR = 1,51 AUD

Prevoženi km = 133 km

Opomba: V Avstraliji se še vedno najbolj izplača plačevati s kreditnimi karticami v lokalni valuti (AUD), čeprav vam zaračunavajo proviziji v višini 1-3% na vrednost. Devizni tečaj je tako najboljši in najbolj ugoden (pri nama cca. 1 EUR = 1,55 AUD). Ker nisva vedela, sva s seboj nesla gotovino in zato sva imela nekoliko slabši tečaj. S kartico se da plačevati skoraj povsod, tudi v najbolj odročnih koncih, ki sva jih obiskala tudi sama. Zelo redko potrebuješ gotovino pri plačevanju.

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: