Preskoči na vsebino

AVSTRALIJA: Prenočišča na poti

Na najinem 26-dnevnem potovanju po centralni in zahodni Avstraliji sva zamenjala le dva različna hotela in kar 15 različnih kampov. Številke ne presenečajo glede na to, da sva bila na zelo dolgem potovanju z najetim avtocamperjem Toyoto Hilux s štirikolesnim pogonom, ki je bil najin avto, spalnica in kuhinja kar 21 dni zapored. V Sydneyu sva izbirala hotel glede na oddaljenost od središča mesta ter ceno. Cena je bila res ugodna in tudi nastanitev precej solidna. V Perthu sva preživela v hotelu le zadnjo noč pred odhodom domov. Odlična lokacija, odličen hotel in tudi dokaj visoka cena. A spanec pred poletom domov je vreden nekaj več denarja. Kampi na poti so bili vsi zelo urejeni, s toplo vodo, tu in tam nisva imela elektrike, a v vseh so bile kopalnice res čiste in urejene. Večina kampov je imela tudi pralnico, kuhinjo in mnogi manjše bazene za ohladitev. Najbolj sva uživala seveda v obalnem Coral Bayu, kjer sva se zasidrala za 4 noči. V povprečju sva za kamp prostor z elektriko plačala 39 AUD (26 EUR), kar je precej solidna cena.


LOKACIJA 1: Sydney – Hotel Springfield Lodge (2. in 3. dan)

Hotel je bil od operne hiše oddaljen le 30 minut peš. Ima boljše in slabše sobe. Midva sva seveda vzela tiste cenejše v kletnem delu. Majhna soba, vroča voda in čista postelja. To je nama povsem zadoščalo za nočitev v Sydneyu. Hotelček je v super predelu Sydneya s trgovinicami, restavracijami, kavarnami in tudi potniškim prometom. Za bolj zahtevne zagotovo ni, a za manj zahtevne je hotel povsem v redu. Super pa je cena.

Cena nočitve = 85,5 AUD (55,2 EUR)


LOKACIJA 2: Port Augusta – Discovery Parks Port Augusta BIG4 (4. dan)

Naslednjih 21 dni sva spala po kampih in sicer če je bilo le možno z elektriko in vodo. Mesta z elektriko so bila običajno nekoliko dražja. V tem kampu sva celo malenkost doplačala in sva imela tudi svojo kopalnico. Imela pa sva tudi nekaj popusta, ker sva imela avtodom od Apolla. Sicer sva v kamp prispela zvečer, zelo je pihalo, bila sva utrujena, tako da sva zgodaj zaspala, zjutraj pa že odpeljala dalje. Imajo tudi bazen in zunanjo kuhinjo z žarom. To je običajna praksa vseh avtokampov v Avstraliji in nobena posebnost.

Cena za prostor in lastno kopalnico = 40,5 AUD (26,8 EUR)


LOKACIJA 3: Coober Pedy – BIG4 Stuart Range Outback Resort (5. dan)

Po ogledih sva parkirala v mestni kamp pod tendo, saj bi se sicer dobesedno scvrla na žgočem soncu. Že tako in tako sva res pregorevala od vročine. Kamp je bil urejen in je imel tudi veliko kuhinjo, a brez klime, samo ventilatorji. Nekako sva le preživela, saj je začelo pozno zvečer močno pihati. V najinem bivalniku namreč nisva imela niti klime niti ventilatorja. Jasno nama je bilo kmalu, kakšno veliko napako sva storila pri najemu. A žal pri tem avtomobilu druge izbire ni, saj je klima le v voznikovi kabini, zadaj v bivalniku pa ne. Ventilator pa sva si tudi pozabila izposoditi.

Cena = 31,6 AUD (20,9 EUR)


LOKACIJA 4: Yulara – Ayers Rock Campground (6. in 7. dan)

Edini kamp v Yulari, tako da ni prav velike izbire. Urejen, lep in prijazni na recepciji. Sicer pa vročina, nobenega klimatiziranega prostora in skoraj nobene sence. Edina možnost je sedeti v avtu na prižgani klimi. Ponoči je k sreči deževalo, da sva si malce odpočila in oddahnila od vročine. Kamp je imel lepe kopalnice, ki so bile čiste in tudi urejene. Vsi kampi imajo tudi pralnice, tako da lahko operete umazano perilo.

Cena za nočitev = 45 AUD (29,8 EUR)


LOKACIJA 5: Laverton – Laverton Caravan Park (8. dan)

V Laverton sva pripeljala praktično v trdi temi okrog 20. ure zvečer. Recepcija je bila že zaprta, a sem poklicala prijazno lastnico in naju je spustila v kamp. Parkirala sva na najbližjem mestu in od utrujenosti zaspala. Šele zjutraj sva videla, da je kamp precej velik, zaseden in zelo lep. Kopalnice čiste in urejene, tako da res lepo.

Cena = 35 AUD (23,2 EUR)


LOKACIJA 6: Kumarina Roadhouse (9. dan)

Zaradi slabega vremena in peščenega viharja, sva se ustavila ob cesti v kampu in nisva nadaljevala poti do kakšnega bolj urejenega kampa. Tudi posvarili so naju, da ne vedo, če je kateri od njih sploh odprt oziroma obratuje. Ker nama je domačin tako prijazno svetoval počitek in ker sva prevozila že 723 km, sva se odločila, da res prespiva tukaj. Uf, midva in nekaj voznikov cestnih vlakov ter nekaj delavcev cestne kontrole. Zvečer se nas je kar nekaj nabralo v res starem in zdelanem kampu. Bilo je pa noro mrčesa, opozorili so naju na kače, kopalnica je bila polna gromozanskih kobilic, iz stranišča in odtokov so lezle žabe. Ojojoj. Še sedela sem raje kar na mizi. In dobila sem lekcijo, da moram nujno nositi zaprte čevlje in ne natikačev, ker kač menda kar gomazi. Velikih in zelo strupenih. Zelo, zelo sem bila kregana. Sem kar na mizi sedela cel večer.

Cena = 25 AUD (16,6 EUR)


LOKACIJA 7: Karijini National Park – Karijini Eco Retreat (10. dan)

V parku sta samo dva kampa – povsem divji in malo bolj nedivji. Odločila sva se, da vseeno ne bova tako divje kampirala, ampak da se zapeljeva naprej do Karijini Eco Retreat kampa, ki ima vsaj tuše in celo restavracijo. Peljala sva se po parku kar nekaj 10 kilometrov, vmes ob cesti videla ogromnega kuščarja in prispela na cilj. Krasen eko resort, celo nekaj sob imajo na voljo, midva sva seveda kampirala. Tokrat brez elektrike, a kdo bi jo potreboval. Narava je tukaj povsem nedotaknjena in tako je tudi prav. Tuš in stranišče je povsem dovolj. Ni bilo signala, tako da sva uživala v petju ptičev in posedala pred avtomobilom ob zadnjih sončnih žarkih. Tukaj nama je bilo zelo všeč.

Cena = 40 AUD (26,5 EUR)


LOKACIJA 8: Exmouth – Ningaloo Caravan & Holiday Resort (11. dan)

Prevozila sva 675 km, kar je pomenilo prihod v Exmouth malo pred 16. uro. Kamp je bil odprt le še dobre pol ure, zato sva si hitro uredila prostor pod zvezdami. Ker ni sezone, je praktično celo mesto prazno in vsi lokali so zaprti. Delala je le ena picerija in trgovina. Vse ostalo mrtvo in tudi turistov za prste ene roke. Skuhala sva si kosilo v kampu in si malce odpočila ter naredila plan za naslednji dan. Družbo pa so nama delale prav nič sramežljive bele papige in emuji, ki so se sprehajali po kampu. Zakon.

Cena = 35 AUD (23,2 EUR)


LOKACIJA 9: Exmouth – Yardie Homestead Caravan Park (12. dan)

Odločila sva se, da bova prespala v najbližjem kampu in sicer Yardie kampu, da se ne bova toliko vozila nazaj. V resnici je tudi edini v tem delu polotoka, vsi ostali so nazaj v mestu, od koder sva prišla zjutraj. Prispela sva nekaj pred 16. uro. V kampu ni bilo žive duše. Vse zaprto, zapuščeno, kuhinja iz leta 1950, recepcija zaprta. Omojbog. V ogromnem kampu je bil en fant, ki je tam živel v svoji prikolici in midva. Še en znak, da ni sezone. V času avstralskih počitnic poka po šivih in je potrebna rezervacija za leto in pol vnaprej. Kar malce nenavadno sva se počutila. Ni trgovine, ni lokala, ni restavracije. Nič. Skuhala sva si kosilo. Družbo so nama spet delale številne papige in emuji, ki so kar kukali v najin mali domek. Bilo pa je grozljivo vetrovno. Zvečer sta prišla še dva avtomobila. To je bilo to.

Cena = 38 AUD (25,2 EUR)


LOKACIJA 10: Exmouth – Ningaloo Caravan & Holiday Resort (13. dan)

Še enkrat sva se odločila za spanje v Ningaloo kampu, ker nama je bilo všeč in sva potem naslednji dan nadaljevala pot. Zrezek na žaru, emuji in papige.

Cena = 35 AUD (23,2 EUR)


LOKACIJA 11: Coral Bay – People’s Park Caravan Village (14. – 17. dan)

Izbire v Coral Bayu je nekoliko več – celo 2 kampa sta na voljo in 2 restavraciji ter ena trgovina. Najin kamp je imel najboljšo lokacijo, tik ob plaži. Palme in drevesa za senco, prijeten vetrič, pralnico in sušilnico perila, super kopalnice. Res top kamp, kjer sva uživala 4 noči.

Cena = 44 AUD (29,1 EUR)


LOKACIJA 12: Denham – Denham Seaside Tourist Village (18. in 19. dan)

Kamp v Denhamu ni bil najina prva izbira, ker sva želela prespati v Monkey Mia kampu, a so ga trenutno renovirali. Na koncu sva bila v kampu z zelo zadovoljna, ni bilo gneče, kopalnice so bile super, sončni zahod sva opazovala, tako da res lepo. Ostala sva potem kar dve noči zapored v tem kampu. Imela sva celo družbo – Adria prikolico.

Cena = 41 AUD (27,2 EUR)


LOKACIJA 13: Kalbarri – Kalbarri Anchorage Caravan Park (20. dan)

Kampov v Kalbarriju je več, kar se opazi tudi potem v glavni sezoni, da je mestece nabito polno turistov. V tem času pa res prazno in sproščujoče, tako kamp kot tudi celo mesto. V Avstraliji mnogi živijo kar v kampih po prikolicah in imajo kar prave hiške potem narejene iz prikolic.

Cena = 40 AUD (26,5 EUR)


LOKACIJA 14: Jurien Bay – Jurien Bay Tourist Park (21. dan)

V Jurien Bayu je velik kamp tik ob lepi plaži. Bil je precej poln za čas izven sezone. Sicer pa lep, urejen, čiste kopalnice in veliko domačinov, ki se potepajo po Avstraliji več mesecev ali celo let s prikolico na stara leta.

Cena = 32,4 AUD (21,5 EUR)


LOKACIJA 15: Fremantle – Woodman Point Caravan Park (22. dan)

Ogromen in lep kamp na koncu Fremantla z čudovito plažo, do katere nisva niti prišla od utrujenosti. Na poti sva si namreč kupila škampe, ki sva si jih lepo za večerjo spekla na žaru. Nom nom. V kampu je bilo kar precej glasno do poznih večernih ur, saj mnogi na tem mestu šele začnejo potovanje in so precej spočiti. Vsi so si z zanimanjem ogledovali najin umazan avto, saj je bil njihov še povsem spoliran.

Cena = 38,7 AUD (25,6 EUR)


LOKACIJA 16: Hamelin Bay – Hamelin Bay Holiday Park (23. dan)

Ni nama dalo miru in sva se odpeljala še do posebnega Hamelin zaliva proti jugu. Namestila sva se v edinem kampu, ni elektrike, ni signala, ni pitne vode in je kopalnica s toplo vodo za umivanje. Uživala sva na krasni plaži ob divjih skatih, ki se celo pustijo božati. Spekla sva si tudi odlične steake na žaru v kampu in uživala zadnjo noč v najinem avtomobilu. Najin avtodom je bil tudi sicer popolnoma opremljen in imel mini kuhinjo, umivalnik in vse potrebno za kuhanje na poti.

Cena = 42 AUD (27,8 EUR)


LOKACIJA 17: Perth – Sullivans Hotel (24. dan)

Hotel s super lokacijo pod čudovitim botaničnim parkom in peš dostopom v strogi center Pertha. Nov hotel, super soba, odlična kopalnica, sveže brisače. Uh, kako sva bila vesela sveže posteljnine in svežih brisač po toliko dneh. Zelo prijazno osebje in tudi brezplačno parkirišče pred vrati. Midva ga sicer nisva potrebovala, ker sva že prej vrnila najin avtodom.

Cena za nočitev brez zajtrka = 131 AUD (84,5 EUR)

Komentiraj

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: